torsdag, juni 09, 2011

Städer i startgroparI Göteborg hålls den här veckan en stor workshop, River City Gothenburg, om älvstaden framtida utveckling. Ett stall av arkitektkonglomerat har valts ut för den diskussionen: West 8 med Stockholms Environment Instutute och White arkitekter, Henning Larsen med SLA och Social Action, Schönherr tillsammans med Architecture Is Made, Güller Güller, GRAU tillsammans med Lars Lerup, East architecture tillsammans med R_E_D och arkitekturkritikern Kieran Long, Sweco under ledning av Ulf Ranhagen, Erik Giudice tillsammans med Atelier Dreiseitl och MA Arkitekter samt ett spanskt team med Olga Tarrasó Climent och Julia Espinàs Casas mfl. Det ambitiösa uppkastet syftar till att stärka Göteborg kring Göta Älv, när staden "står på tröskeln till en ny era" och målet är att hitta en vision och en strategi för framtiden, vid expansionen över älven.

Samtidigt i Stockholm kastar Stockholms stad ut sitt utkast till Arkitekturprogram, Arkitektur Stockholm en strategi för stadens gestaltning, på samråd. Och öppnar en "interaktiv utställning" med titeln "Våra drömmars stad" med ambitonen att "inspirera och stimulera stockholmarna att dela med sig av sina drömmar och visioner om framtidens stad." Arkitektur Stockholm syftar till att "säkerställa och höja kvalitéen i stadsbyggandet och hur vi skapar ett rikt och levande stadsliv. Programmet tar upp arkitekturens möjligheter i utvecklingen av Stockholm, fokuserar på processer och hur vi kan få in nya influenser med fler arkitekttävlingar". Programmet ska bli en bilaga till Översiktsplanen och ersätter det som kallades Stockholms Byggnadsordning, som betraktats för bakåtblickande och hämmande.

3 kommentarer:

afab sa...

Länkfel ovan? "Architecture is made" länkar till madearchitecture.com. Jag antar att den skall till a-i-m.se istället. Jag hoppas verkligen att så är fallet och att de senare är bättre än de förra.

Dan Hallemar sa...

Tack!

Erik sa...

Ja, det är en ambitiös workshop i Götet. Bara idéerna kommer till användning - i den omfattande dialogen kring södra älvstranden bjöds både medborgare och arkitektlag in, bland andra Henning Larsen, hur det går med det projektet mer än fem år senare är en öppen fråga.
Men nu ska det ju tydligen bli en stadsarkitekt, hoppas det blir rätt man eller kvinna på den stolen bara...