måndag, juni 13, 2011

Snöhetta och Fojab ritar laboratorium i Lund


Fojab och det norska arkitektkontoret Snøhetta har båda valts ut att rita ett nytt forskningslaboratorium, Max-Lab, i Lund. Ett parallellt uppdrag gav båda förtroendet att forstätta utarbeta en lösning, där juryn ansåg att Snöhetta hade den bästa "profilbyggnaden" och FOJAB den flexiblaste lösningen. Byggnaden ska ligga vid Brunnshög i nordöstra Lund.

Byggherre är Wihlborgs tillsammans med PEAB, de vann Lunds Universitets upphandling och har bildat bolaget Fastighets AB ML4. Projektet finansieras av Lunds universitet, Region Skåne, Vetenskapsrådet och Vinnova. Vetenskapsrådet och Vinnova bidrar med cirka en halv miljard kronor. Lunds universitet och regionen med sammanlagt 250 miljoner kronor. Lunds kommun bidrar med mark - som ska arrenderas ut "billigt", enligt Mats Helmfrid (M).

Nedan Snøhettas (överst) och Fojabs ursprungliga förslag i det parallella uppdraget i november 2010.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår inte riktigt, det nya förslaget ser ju bara ut som en variant av Fojabs. Vad har hänt med den snygga formen från Snöhettas förslag?

Jätten Finn sa...

Verkar som att stackars, stackars Lund får dras med en något bättre och mer modest labbyggnad än Snöhettas för platsen och för vanlig anständighet fullständigt likgiltiga påhitt (listan med riktiga stolleförslag börjar bli ovanligt lång i Lund även för att vara en medelstor svensk kommun på 2010-talet). Jobba på lite till så närmar ni er säkert 3XNs fina förslag som givetvis borde ha vunnit!

Anonym sa...

Så lagom och trist, Snöhättas var ju mycket mer passande.

Anonym sa...

Beställare är fastighetsbolaget Wihlborgs.

Dan Hallemar sa...

Wihlborgs vann Lunds Universitets upphandling tillsammans med PEAB och har bildat bolaget Fastighets AB ML4 för ändamålet. Ändrar det.

Jätten Finn sa...

@Anonym 2011-06-13 20:40

Ofta handlar en planprocess, vilket gissningsvis är vad vi ser, om att ett förslags realism och just "passelighet" prövas och studeras.
Så även om det som ser jättekul ut (gissar att det är ditt kriterium för god arkitektur) väljs bort, så behöver det inte vara för att någon är "dum" utan det kan tvärt om ha att göra med att några tittat närmare på frågan om vad som - passar..

Anonym sa...

..apropå Anonym, som tycker Snöhättas förslag var mycket mer passande - menar Anonym passande för betraktaren, för platsen, för verksamheten eller för staden?