onsdag, september 08, 2010

De ska rita på den storskaliga trafikplatsen Stockholmsporten


Stockholm fortsätter att bjuda in internationella storheter att gästdirigera i arkitektur- och stadsbyggnadssammanhang. Och det tycks vara i samband med de stora infrastrukturprojekten som det händer. Planerna för Citybanans entré skrev vi om häromdagen. Nu är det dags för Stockholmsporten, en trevånings trafikplats där den nya Förbifart Stockholm (om den blir av) ska möta E18. Namnet Stockholmsporten för kanske olyckligt (eller lyckligt beroende på hur man ser det) tankarna till Dragon Gate i Älvkarleby, men så ska den heta den nya trafikplatsen som kallas "en trafikplats av ovanligt stor skala". Stockholmsporten hamnar också i absolut närhet till den nya stora planerade begravningsplatsen (vår tids Skogskyrkogården enligt förhandsambitionerna) vars tävlingsresultat enligt uppgift ska komma den här veckan.

Och de utvalda för Stockholmsportsuppdraget är:

1. Snøhetta, Norge
2. Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, Danmark, Tyréns, Sverige, Professor Steen Høyer, Danmark
3. Erik Giudice Architects, Sverige & Charlotte von Poehl, Sverige
4. BIG, Danmark, Grontmij, Sverige

Snøhetta är ju en av de som ritar på Citybanans entré, Erik Giudice vann tävlingen om Årstafältet och BIG var med både i Slussen och det nya krematoriet vid Skogskyrkogården.

De börjar hitta sina kontaktnät i Stockholm nu.

5 kommentarer:

Anonym sa...

En fråga man ställer sig när det gäller anlitandet av BIG på svensk mark i infrastuktur- respektive sakralbyggnadssammanhang: När inbjuds Peter Zumthor att rita ny korre åt Max hamburgare i Kungsan?

Anonym sa...

Dan, rätta gärna "korre" till såsom avsett "tjorre" om det nu finns rättstavning i slanguttryck..annars faller väl den i o f s välmenade synpunkten onödigt platt..

Anonym 2010-09-10 17:03

Anonym sa...

Tack för "hjälpen" Dan. Nu är det ju jag som är fullständigt förlöjligad i stället för de som framhärdar med att bjuda in BIG. Men du tycker kanske som SBK att BIG potentiellt kan frälsa oss svenskar på områdena kyrkobyggnader och infrastruktur?

Anonym 2010-09-10 17:03

Dan Hallemar sa...

Hej
jag kan inte i efterhand rätta i kommentarer, men jag tror poängen gick fram.

Anonym sa...

En gör så gått en kan, invandrad som man é...