fredag, mars 12, 2010

Helgpyssel: begravninsgplats och melodifestival


Vad sägs om föjande helgkombo: kyrkogårdsarkitektur och melodifestival.

Om du vill sitta ner och kontemplera över livets slut, dess symboler och utmaningar när man ska göra arkitektur av det, rekommenderas en resa genom de 111 förslagen till ny begravningsplats i Järva i norra Stockholm. De finns här digitalt och ställs ut på Tensta Gymnasium (öppet Lör-Sön 13-14/3, kl 11-16).

Bara en läsning av alla motton ger en vink om svårigheterna, och möjligheterna: "Walk the line", "Elysion", "Vågor av tidens gång", "Trädens tröst", "Ett evigt liv", "COSMOS", "beakta, behandla, bejaka". "Årsringar" är det populäraste, med tre träffar. Spomntant lite väl mycket New-age där, och vid en snabb genombläddring saknar man goth-temat. Mottot "Nekropolis" lovade gott, men levde inte riktigt upp till sin titel.

Natur, tröst, liv, vågor, himmel, evighet. Alla ord som i olika former brukar finnas med i melodifestivalen, vars final avgörs på lördag. Där befinner man sig, precis som en kyrkogårdstävling på en svår balanspromenad mellan pekoral och briljans.

Bilden hämtad ur förslaget "Järva kristaller".

4 kommentarer:

calle sa...

öppnade ett förslag på måfå: "tumulus". tror jag hittade vinnaren på direkten!

Anonym sa...

Rust never sleeps Danne! Bara för att du gör helg upphör inte raserandet av Stockhoms innerstad. Medan Putte och Perinlla fjantar i Globen bygger Alvendal om City till ett lågprisvaruhus där snart sagt var och en av landets alla b-arkitekter fått upp en schysst hylla av merendels glas med vår tids uttjatade kulörduttande på.
Den nya borgarklassen med rutfinansierde Thailändskor drar in och dammsuger innanför tullarna - allt under 70'/m2 måste anses vara reapris. Centern säger väl snart om resterna av Klara som en gång amerikanerna om Irak: "turn it into a parkinlot". Det kan finnas kärnvapen under Stadsmuseet!
Snart är det bara Östermalm man kan bo på - och det har vi inte råd med, du och jag Danne...

Anonym sa...

Genom att välja den här bilden antar jag att du menar att det är ett bra förslag och en bra bild. Har Dan varit på platsen eller satt sig in i problemet eller förslagen? Att andra tidningar väljer fina bilder utan att se till innehållet kan jag acceptera men inte arkitektur. Det är vår skyldighet som arkitekter och arktekturdebattörer att sätta oss in i frågan och säga vad vi tycker så att de boende runt fältet får en värdig begravningsplats. De som skall begrava sina döda här är inte de som är vana att göra sin röst hörd. Det är inte ens säkert att de kan svenska. 60% är invandrare. Hur vill du själv begrava de du älskar? Det är också bra med bilder som berättar något om arkitektur i arkitektur- det hörs på namnet.

Dan Hallemar sa...

Hej, jag har inte värderat kvaliteten i hela förslaget som hör till bilden. Jag tyckte däremot att den var en ganska bra representant för andan i tävlingen. Den berättar definitivt något om arkitektur. Den illustrerar det som tävlingen strävar efter: mångkultur, natur och aktivitetspark i ett. Det här var en nyhet och en uppmaning att besöka utställningen, inte en arkitekturkritik.