tisdag, februari 15, 2011

Göteborgs nya stadsbyggnadsdirektör


Göteborg har ingen stadsarkitekt, men nu har man en ny stadsbyggnadsdirektör. Han heter Bengt Delang, är 60 år och är överste med en lång karriär inom försvaret. Han har också varit förvaltningschef på social resursförvaltning och stadsdelschef i Majorna. Enligt GP har han "fått jobbet för sin sociala kompetens, och hans uppdrag blir, i lite svepande ordalag, att bygga samman staden". 18 stycken hade sökt tjänsten, men ingen av dem fick den, Delang rekryterades utanför de sökande.

– Jag har visserligen ingen erfarenhet av stadsbyggnadsfrågor men jag har många oerhört skickliga medarbetare, säger Bengt Delang till Expressen.

Kanske borde hans första uppdrag vara att skaffa sig ännu en: en stadsarkitekt.

Delang ersätter Lars Ivarson, som gick från sitt jobb som vd för Norra Älvstranden Utveckling AB, till att bli direktör för stadsbyggnadskontore, där han var till sin pension i våras.

Bild från Expressen.

Uppdaterat 1: GT/Expressen kommenterar valet här, inte minst formuleringen att han fick jobbet för sin "sociala kompetens".

Uppdaterat 2: Ingen ny stadsarkitekt säger Byggnadsnämndens ordförande (aj!), som också säger att Delang ska "sätta Göteborg på världskartan" (aj! aj!)

Uppdaterat 3: Malin Lernfelt, GP, citerar Delang: "hur staden bör förändras överlåter han till politikerna"

9 kommentarer:

Exilgôteborgare sa...

Äntligen!

Anonym sa...

É la braa. Seksti vårar - då har han la känslan för Goteborgsåndan..
Vå mer behover man? Ståds- va fö nåt?

Anonym sa...

Ett fall framåt för Sveriges framsida - vad kunde passa bättre? Vi är några gamla gnetar i branschen här som funderar på om militärstyre kunde vara något även för oss här i Stockholm? Schlussen kunde behöva en amiral eller två som stod och pekade...

Erik sa...

Lustigt med Göteborg: har flera av Sveriges framgångsrikaste arkitekter och samtidigt en politiskt ledning som skyr starka sådana yrkesmän- och -kvinnor. Eller hur ska man annars tolka det?

Anonym sa...

Det finns ett talesätt om svenskt kulturliv som jag trodde gällde även i västsverige - en tänkbar förklaring: "If it doesn't kill you it makes you stronger..."

Pär Eliaeson sa...

Nja. De framgångsrika göteborgarna klarar sig utan det politiska etablissemangets ointresse. En man som Wingårdh har minimal kontakt med stadsbyggnadskontoret i Gbg, men hankar sig som bekant fram hyfsat ändå.

Staten och kapitalet är de viktiga beställarna av arkitektur, man får välja sina herrar efter tillgång och efterfrågan i den lilla småstaden.

Anonym sa...

Framgångsrika göteborgare klarar sig utan ointresse. Sju sjösjuka sjömän...
Wingårdh har minimal kontakt med stadsbyggnadskontoret. Klara besked. Det man frågar sig är hur mycket kontakt han har med Per Eliaeson.

Pär Eliaeson sa...

Vem är Per Eliaeson?

Anonym sa...

En befogad fråga - ja, vem är det? Förslagsvis en i mängden. (Ett förslag han säkert trivs med.)