måndag, juni 28, 2010

Ännu ett kongresshus av Schmidt Hammer Lassen i Skåne
Malmös nya Konsert- och kongressbyggnad ska som vi skrivit om ritas av de danska arkitekterna Schmidt Hammer Lassen. Några av oss ignoranta Stockholmare har missat att samma danskar (tillsammans med Sweco Architects) också ritat Helsingborgs nya Kongress-, hotell och bostadshus på "Sveriges attraktivaste tomt" i Helsingborgs hamn: "Med sin nyskapande arkitektur utgör Saltkristallerna en spännande stadsfront mot Öresund.", skriver staden på sin hemsida. Byggplanerna ska godkännas under 2011, och allt kan vara klart 2015.

Projektet finansieras av fastighetsutvecklaren Midroc. Hotellet ska drivas av Marriott, som på kort tid etablerat sig i Sverige med ett nytt hotell i Stockholm (Arkitektur 3/2010) och ett i Malmö (i den gamla Saluhallen vid Lilla torg).

Här fler bilder på projektet.

1 kommentar:

Anonym sa...

En ny tid är här. Money rules. Till samtiden hör även att en lämplig "inspiration" framhålls för den egna arkitekturen. Vilka "förebilderna" är för Malmö nya konserthus eller Helsingborgs nya kongresspalats är okänt.
För Stockholms nya paradnummer, "Waterfront building" invid Stadshuset, uppges att Backström & och Reinius folkhemsarkitektur ska ha inspirerat - särskilt då den s.k. tårtpappersfasaden på Åhléns i Uppsala. Spretigt på olika vis kan man konstatera men en likhet kan ju konstateras. Det gäller att uppge en förebild som höjder prestigen och anseendet hos den egna byggnaden och därvidlag kan man, om ryktet stämmer, väl tycka att Waterfront lyckats rätt väl.