måndag, maj 10, 2010

Konsert och kongress i Malmö av Schmidt Hammer LassenDet danska arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen vann tävlingen om en ny konsert- och kongressbyggnad i Malmö. Den kommer att ligga i Neptuniparken i direkt anslutning till Citytunnelns och Centralstationens västra uppgång. Bottenvåningen kommer att vara öppen för passage och caféverksamhet, med en loggia mot ett torg. Byggnaden i övrigt beskriver arkitektkontoret som "a composition of cubic volumes that are mutually twisted and given different sizes to meet the directions and building heights of the surrounding city."

Fler bilder här.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ser stort ut.

Anonym sa...

Hade det varit för Stockholm hade det slaktats med fotknölarna redan i rubriken! ;)

Anonym sa...

Malmö känns verkligen som den mest spännande arkitekturstaden i Sverige just nu.
Kul och inspirerande!

Erik sa...

Jag vet inte för att jag vet att det är a)Malmo och b)Schmidt-Hammer-Lassen, men jag känner: Hur kommer det sig att Malmö lyckas med så många projekt? Problemet är väl att Stockholm och Göteborg inte får fram särskilt många sådana här projekt. Malmö verkar ju vara den mest internationella staden när det gäller att anlita kontor, till exempel Calatrava och Diener & Diener. Är det närheten till Danmark? Eller denna åsikt bara en missuppfattning baserad på ett framgångsrikt varumärkestänkande?

Anonym sa...

SHL är inget toppkontor längre. Projektet ser släntrianmässigt ut vilket stämmer väl på SHL just nu. De är affärsmän, inget annat.
Malmö har en klar struktur med de höga husen som accenter i en annars moderat stadsskala. Projektet ser ut att bryta med den klarheten genom en mellanskala som verkar onödig. Men med tomtens läge mellan den gamla stadskärnan och hamnen hade även en ren solitär verkat felplacerad. Skulle tro att det här kan vara ett rejält missgrepp. Malmös stenstad har en traditionell front mot hamnen och den borde ha fått råda...

Anonym sa...

Jösses så mycket trä, eller vad är det!
Torndelarna trappar upp som Tors Torn!!
Det blir spännande effekter när man har flera fasadskikt och inslag av oregelbundenheter!!!

Stina

Anonym sa...

Stina, du har helt rätt. Ett barn kan se att det är något spännande och dessutom malmöitiskt och "anpassat"(citat SHL) över det här dallasspektaklet. Varje stad med självaktning bör ha några kvarter Dallas.

Anonym sa...

Danskar är väldigt duktiga på att få allting att linjera och ligga i samma liv. Det är kanske den viktigaste kvaliteten i Schmidt Hammer Lassens projekt.

Anonym sa...

Malmö - Sveriges Dallas, det är verkligen ett scenario. Arkitektur, vänligt att ni citerar när man formulerar sig verserat om stadsfronter och affärsmässighet. Men det här med Dallas har ni missat. Dallas är helt rätt nu - det ska va lite bögigt, det känns liksom i luften. Malmö blir Sveriges Dallas, nej Sveriges Las Vegas!!!