tisdag, maj 04, 2010

Urbana promenader


Projektet Urban Earth är en fantastisk idé omsatt till verklighet av Daniel Raven-Ellison och Kye Askins. Urban Earth arrangerar promenader i flera av världens storstäder för att som de skriver "(re)present our habitat by walking across som of Earth's biggest urban areas". De bjuder in vem som helst till dessa promenader och låter personer ta en bild var åttonde meter. De här bilderna sätts sedan samman till en film.

"The people who come on urban earth walks capture whatever interests them - places of play, dogs, sounds of fear, pavement rubbings - but contextualised by a route that reveals levels of spatial inequality and deprivation. Each walk includes taking thousands of unbiased photographs that are used to create the urban earth films."

Som mest magiskt och märkligt blir det om man väljer flickr-varianten där ett långsamt bildspel visar deras fotograferade promenader. Det blir som en promenadversion av de alltmer vanliga street-view-funktionerna som google, eniro och hitta presenterar. Men här är det istället en del av en stad, bit för bit.

Man kan följa arbetet och se vilka promenader som är på gång på deras blogg. Eller genom att gå med i deras community.

2 kommentarer:

Johan sa...

Skillnaden mot tjänster med streetview är att det sker en omdefinition av vad som är staden, vilka delar som ska få representera staden.

Dan Hallemar sa...

Ja det intressanta med street-view är ju att den vill vara objektiv, visa allt, inte värdera. På det sättet liknar den kartan som den tar utgångspunkt i. Men kartan väljer ju också bort. Här är det en subjektiv streetview. Det är spännande.