fredag, maj 07, 2010

Helgtips: dokumentären Överdos och lite till


På Tv4-fakta på söndag sänds dokumentären Överdos klockan 20.00. Filmen är gjord av Martin Borgs och Johan Norberg och är ett dokumentärt debattinlägg som menar att man använt samma metoder för att lösa förra årets kris som ledde oss in i krisen. Alltså, menar man: en ny ännu större kris finns om hörnet. Inte oväntat är det staten som är boven för dessa liberala debattörer. Men i sak är de inte fel ute.

I dagens Svenska Dagbladet skriver Maria Eriksson om lånebubblan i USA, som i grunden handlade om den amerikanska drömmen att äga sitt eget hem. En dröm som också finns i Sverige:

"Även här har idén om tryggheten i att äga sitt hem funnits – tydligast under 1900-talets mitt – hos både högern och socialdemokrater. Tanken är god, men för den som har bostaden belånad till 95 procent är ägandet bara en chimär"

Håkan Forsell skrev en utmärkt text för oss om en ny amerikanska stadsbyggnadsdrömmen i nr 5/2009. Den kan man läsa som pdf här.

Lyssna på det här också, BBC-serie om historien berättad genom 100 objekt. Tipstack till just Håkan Forsell. Läs hans blogg, en av sveriges intressantaste om stadsbyggnad.

Och kolla in det här, Turner-nominerade Susan Philipsz ljudverk Lowland under Glasgows konstfestival. Även om det kan tyckas lite torftigt att titta på ett ljudverk. Men idén är melankoli i staden at its best. Läs mer om henne här.

Bild: Villaområdet Ekängen, Linköping.

2 kommentarer:

Anonym sa...

USA som förebild i stadsbyggnadssammanhang är diskutabelt - att gå över ån efter vatten finns det ju något som heter. Om nu Atlanten är jämförbar med en å...
Men det är riktigt..är det inte exempelvis i Baltimore man genomfört ungefär det man försökt med i Barcelona med Nice som förebild? (givetvis med gigantiska korruptionsskandaler som oundviklig del av processen). Och jo, snart är våra städer så till den grad förstörda att den sanna urbana förödelsen blir utgångspunkten. Och då är det ju USA man ska studera. Man kan förstöra och bygga simultant - varför inte lite stadsförnyelse parallellt med planprocesserna i Slussen och Västra City?

Anonym sa...

[/politik]Skulle kunna säga att svensk "vänster" (s,v) förlorat mycket stöd sen de gav upp ideen om att folk skulle ha sin *egen* bostad.

Som avgrundsvänster tycker jag inte att just ägandet är viktigt men att ha som mål att folk ska kunna skapa, utveckla och sköta sitt eget boende utan storebrors inflytande är ett mål väl värt att jobba mot.[/politik]