fredag, maj 07, 2010

Lite fredagsnytt från Statistiska Centralbyrån


Fredagsgodis för statistiknördar, SCB presenterar idag sina siffror om "färdiga byggnader 2009". Ur rapporten:

Bostadsbygagndet minskar. År 2009 färdigställdes totalt 22 900 lägenheter i nybyggda hus. Av dessa var 8 373 i småhus och 14 527 i flerbostadshus. Det är en minskning med 28 procent jämfört med året innan, då 32 021 lägenheter färdigställdes. Antalet färdigställda villor, radhus och tvåbostadshus minskade med 31 procent och flerbostadshus med 27 procent jämfört med år 2008.

Mer än hälften av lägenheterna i nybyggda flerbostadshus är bostadsrätter. Under 2009 färdigställdes totalt 7 723 bostadsrätter, vilket motsvarar 53 procent av nybyggandet. Det kan jämföras med 1995 då en av tio nybyggda lägenheter i flerbostadshus var bostadsrätt.

Av de 14 527 nybyggda lägenheter i flerbostadshus som färdigställdes förra året var det endast sex lägenheter som hade upplåtelseformen äganderätt. Den 1 maj 2009 infördes regler om så kallade ägarlägenheter. I denna statistik redovisas dessa som lägenheter i flerbostadshus med upplåtelseformen äganderätt. Av de 14 527 nybyggda lägenheterna i flerbostadshus var det sex lägenheter som färdigställdes med denna upplåtelseform. Samtliga byggdes i Västra Götalands län.

Här finns graferna och fler siffror. Och hela rapporten här.

Bilden: Hyresrätter i finaste delen av Västra Hamnen i Malmö, Barometergatan. Kim Utzon Arkitekter genom Kåre Rønne och Morten Paustian.

3 kommentarer:

Erik sa...

Det verkar finnas en konstant kris för bostadspolitiken sedan den gamla skrotades någon gång efter (eller kanske före) murens fall. Den stora produktionen, typ miljonprogram, verkar bara Vänsterpartister propagera för. Alla andra försöker hitta projekt som ska bidra till en kvalitet som utstrålar något "unikt", fast det ändå är mer eller mindre massproducerade hus, ofta i nyfunkis. Hur få husmarknaden att blomma upp i verklig mångfald på alla sätt? I olika upplåtelseformer, stilar, för olika sociala målgrupper. Alltså hur ändra dagens situation med lite - inte alltför mycket - grädde på ständig samma mos, och i stället servera och laga färgstarka bufféer och smörgåsbord där breda grupper är engagerade men de främsta experterna håller i trådarna. Var finns de som vågar experimentera, visionera (obs, ej som del av någon marknadsföring eller pr) och dra ut lite större linjer?

Dan Hallemar sa...

Ja, säg det. Jag tycker det här är ett bra initiativ:
http://www.malmo.se/Medborgare/Stadsplanering--trafik/Stadsplanering--visioner/Utbyggnadsomraden/Norra-Sorgenfri.html

Erik sa...

Ja, det där verkar ju faktiskt vara ett bra exempel.

Ett problem med dialoger har tidigare varit att de slutat med missnöje eller en bitter eftersmak från de som deltar, med beskyllningar om manipulation uppifrån (när det kanske handlar om dåligt uttalade förutsättningar för dialogen och helt olika förväntningar). Så skedde till exempel i den dialog som fördes kring södra älvstranden i Göteborg. Frågan om att involvera medborgare togs för övrigt upp dagens Studio Ett i P1:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=3689854

Men det är ju bra att det finns goda exempel också.