söndag, november 26, 2006

Entry 2006 - Essen - Ruhr




Det är nog inte särskilt strategiskt att öppna en arkitekturutställning ett par veckor innan arkitekturbiennalen. Men med fullt av självförtroende öppnade jättesatsningen Entry-2006 i augusti och stänger strax - 2:a december är sista dagen. Jag for i början av veckan till den Ruhrromantiska kolgruvan och världskulturarvet Zeche Zollverein för att hinna se utställningen innan den stängs. Det är mycket på samma plats: Entry-2006 + OMA:s ombyggnad av en processbyggnaderna(Kohlenwäsche) + SANAA:s Zollverein School of Design Managment + Fritz Schupps och Martin Kremmers kompromisslösa industribyggnader från 1928-32.



Entry-2006 är egentligen fem helt olika utställningar: Francesca Fergusson med Urban Drift (som gjorde Deutschlandscape 2004 och idag är chef för Arkitekturmuseet i Basel) deltar med Talking Cities om postutopism och aktivistarkitektur, Vitra med Open House lite mer romantiska spekulationer om bostaden där svenska Jonas Runberger är bjudits in , Cooper-Hewitt med Second Skin, MoMA med Groundswell: Constructing the Contemporary Landscape och sist Entry-2006:s egna utställning.
Tätt och mycket uställning i det gamla kokstvätteriet. Talking Cities var väl den intressantaste men gör sig faktiskt bäst som bok (Birkhäuser) och den avdelning som hade lyckats samla mest intressanta deltagare: Atelier Bow-Wov, el ultimo grito, Stalker Lab, Rural Studio och ett trettiotal andra.



Längst bort på Zollvereinområdet ligger Phantombüros containerbad. Stängt för säsongen, men fortfarande fantastiskt bra.

Inga kommentarer: