torsdag, mars 10, 2011

Arkitektur nr 2



Kort om arkitektur/Architecture in Short
Perspektiv på en 300-årig Stockholmshistoria. Monica Andersson reads Per Kallsteniusbook, which is a history and vision of Stockholm.
Kinesisk modellstad ska kopieras över hela landet. Jan Malmborg talks to the initiators of a new chinese model town for sustainable city planning and architecture.
Ett västsvenskt paket kan bli Göteborgs möjlighet. Erik Linn finds great opportunities in Gothenburg’s future, if the city is willing to consider the city planning as a complex.
Scenografi och installationer formar butiksinredningar. Annica Kvint sees a new trend when scenography becomes shop-interiors.

Ny arkitektur/new architecture
Tre nya projekt: Stockholm Waterfront av White arkitekter, Region Skåne i Malmö av Arkitektkontoret Kari Nisssen Brodtkorb och Naturum Vattenriket i Kristianstad av White arkitekter.

Stockholm Waterfront/Stockholm Waterfront
20 meter på 10 år. Dan Hallemar berättar historien om hur projektet växte på höjden under resans gång. Dan Hallemar gives us the history of the hotel, office and congress complex in the centre of Stockholm.

Stockholm Furniture Fair/Stockholm Furniture Fair
Starka uppstickare på eftertankens mässa. Ingrid Sommar rapporterar från en mässa som lämnar utrymme för eftertanke. Ingrid Sommar reports from Stockholm Furniture Fair in Stockholm 8–12 February 2011.

Berlins Friedrichstadt/Berlin’s Friedrichstadt
Berlin: enväldets levande och demokratins döda stad. Mikael Askergren promenerar i Berlins Friedrichstadt och ställer provocerande frågor kring stadsbyggande. Mikael Askergren strolls through Berlin’s Friedrichstadt and poses provocative questions on city planning.

PS: recensioner, debatt, kolumn/PS: reviews, debate, column
Inget nytt, bara gammalt. Claes Sörstedt om historiens nya namn.
Sist men inte minst. Hört på bloggen.

10 kommentarer:

Beklämmande sa...

White på Bornholm och White vid Riddarfjärden (Waterfront - Sandells badring hade varit en lisa i jämförelse).
Ja, för oss "entusiaster" (den förträngda art yrkespersoner som ännu gillar sitt jobb och som kanske i pur naivitet skickar en ett bidrag till "DEBUT") är det onekligen en tankeställare att koncernen White daltas med med både utebad och "naturrum" av tidskriften.
En gång i tiden kunde ärevördiga yrkesmän bekänna att 'brödjobben finansierade kyrkoprojekten'. När White tog hem NKS här för leden sa vd 'det här ska vi ha o leva på när det blir lågkonjunktur'. Waterfont är väl även det lindring i lågkonjunkturen. Och vem betalar? Jo Stockholmarna med sin stadsmiljö! Väl bekomme White!
Att sedan big, big White (liksom big Wingårdh i Borås) kan med en hel koncern i ryggen utmärka sig i sammanhang som utmärkt lämpar sig för småkontor. Vad vittnar det om annat än att jättarna dammsuger marknaden och tränger ut alla vanliga seriösa praktiker? (Ja, i de allmänna tävlingarna tävlar de facto gratisarbetarna mot ABn som lägger sexsiffriga belopp på att "utmärka sig".)
Att White och Naturvårdsverket utvecklat en närmast gemensam kod för Naturrummen säger väl knappas heller det särskilt mycket om vem som är innovativ och kapabel i svensk arkitektur. Men det är beklämmande att tidskriften Arkitektur inte ser igenom dessa enkla grepp av kårens predatorer...

Kajsa Althén sa...

Tack för intressant kommentar. Med mina, lite andra ögon, blir ett av perspektiven extra intressant. Hur många yrkesgrupper skall befrias från ansvar för det man producerar? Finns det ö h t anledning för oss journalister att värna yrkesetiken? Slå vakt om opartiskheten och sakligheten?Kanske skall jag sluta lyfta fram det i undervisningen på journalistlinjerna?
Klackarna i backen mot den tilltagande deprofessionalieringen! Länk till min aktuella artikel i ämnet:
http://www.stadsbyggnad.org/2011/02/radslans-politik/

Erik sa...

Som exilstockholmare som både varit bosatt i Skåne och Göteborg så måste jag säga att det är märkligt hur långt den unika huvudstaden (den har ju för fasen en av de bäst bevarade historiska stadskärnorna i efterkrigs-Europa) är beredda att gå för att i konkurrensens namn kopiera koncept som de mindre städerna utfört bättre.

Efter Turning Torso en flod av förslag på skrapor mitt i city som garanterat skulle förstöra skyline. Och efter Gbg:s framgång med konferenser och events mitt i stadskärnan med en sådan anläggning, en steril mässkapelse bredvid en arkitektonisk ikon (stadshuset) med en medioker Ghery-variant som knorr över konferenshallen. Jag börjar längta tillbaka till de gamla saneringsbyråkraterna från 50- och 60-talen, de hade i varje fall en vision om något.

Anonym sa...

Alldeles riktigt Erik. Det här är pinsamt så det förslår. Rena Åsa-Nisse planeringen mitt i huvudstaden.

Monica von Schmalensee sa...

Monica von Schmalensse, vd på White, säger i dag i DN att "Waterfront är en snöboll" - alltså början på högexploatering av "Västra Klara". Bengt Svensson säger att vi inte är vana vid det slags arkitektur som Waterfront representerar som om det var något innovativt och fint med det helt ordinära och lite andefattiga kontorshus han ritat med en spaljéklädd samlingssal - stor som en skolaula ungefär - framför.
För att vara ett kontor som helt nyligen tog sitt första Kasper Salinpris (dessutom för sitt eget hus - en ofta enklare väg till resultat än reguljära kundprojekt)- och som dessutom tycks ganska långt ifrån att ånyo utmärka sig i prissammanhang kan man tycka att dessa två företrädare för egenintresset är ganska högröstade.

DJ sa...

Finns det några stockholmsarkitekter här som ser fram emot att ev. få rita husen på nya Slussen eller i Västra Klara? Eller är ni alla negativa?

Anonym sa...

Intressant artikel av Dan Hallerman om historien kring Sth Waterfront. Jag blir dock besviken att han inte berör att det fanns ett parti som in i det sista framförde de kommande negativa effekterna i stadsbilden av hotell- och kontorsdelen. På mötet i kommunfullmäktige den 11 juni 2007 begärde miljöpartiet via mig som ledamot att detaljplanen skulle återremitteras i den delen. Mvh Cecilia Obermüller ordförande MP-Stockholm

Följ länken §16

http://insyn.stockholm.se/kf/insyn.aspx?page=record&nodeid=191800

Anonym sa...

Cecilia Obermüller och mp har i princip motsatt sig alla nybyggnadsprojekt i Stockholms stad under de senaste decennierna.

Förhoppningsfull sa...

Det är kanske mao äntligen dags att höja kvaliteten i nybyggnadsprojekten.

Voilà! Seegram Building!!! sa...

@DJ2011-03-17 01:15

Har det någonsin saknas villiga lakejer i maktens närhet? Mer sällsynt är att de riktigt bra namnen kommer i fråga - för merendels handlar det ju om kompisskap vem som får ett jobb i dessa kretsar/stadsdelar.
Har vi tur bygger exempelvis ett känt whiskymärke nytt HK och så har dottern till vd:n ett önskemål om god arkitektur - voilà! Seegram Building!!!