torsdag, mars 31, 2011

Vi minns Björn Linn

Björn Linn har gått bort efter en tids sjukdom. Han var född 1933, utbildad på KTH och en tid anställd på Riksantikvarieämbetet och verksam som restaureringsarkitekt. Åren 1982–1998 var han professor i Arkitekturens teori och historia på Chalmers. Hans licentiatavhandling Osvald Almqvist: en arkitekt och hans arbete kom ut i bokform 1967. 1970 gav han ut debattboken Miljöplanering: på papperet eller på jorden? och 1974 kom hans doktorsavhandling Storgårdskvarteret: Ett bebyggelsemönsters bakgrund och karaktär. Ett livslångt intresse för arkitektyrket och arkitektens kunnande sammanfattades i boken Arkitektur som kunskap 1998. Björn Linn var en regelbundet återkommande skribent i tidskriften Arkitektur. Nedan återger vi en av hans tidiga artiklar, ”Den svenska arkitekturens ställning” ur Arkitektur 9-1960. Han skriver där om en nedgångsperiod i svensk arkitektur men med förhoppningar om en vändning till det bättre.
Claes Caldenby

klicka på bilderna för att läsa


tisdag, mars 29, 2011

Suoto de Moura får Pritzkerpriset



Portugisiske arkitekten Eduardo Suoto de Moura får årets Pritzkerpris tillkännagavs den 28 mars från The Hyatt Foundation i Los Angeles. Bland den uppsjö av priser som delas ut hör Pritzker till det mest prestigefyllda, inte minst för att det innebär att pristagaren får ett stipendium om 100 000 dollar. Suoto de Moura är 58 år, och rankas som Portugals arkitekt nummer två efter den upphöjde Alvaro Siza, som även han fått Pritzkerpriset. Den som vill veta mer om pristagaren hittar det i ett äldre nummer av Arkitektur, nämligen 6/ 2004, där flera av hans verk finns publicerade tillsmmans med en längre intrevju.

Bilden visar Paula Rêgo Museum i Cascais, Portugal.

måndag, mars 28, 2011

Rika mäns museer som biografier


I Sverige och inte minst i Stockholm har byggmannen Sven-Harry Karlsson, en kulturens Percy Nilsson, varit i rampljuset sedan hans konsthall öppnade i helgen. I Mexico finns Carlos Slim, världens rikaste man, vars förmögenhet till en början byggdes upp vid en utförsäljning av ett statligt mexikansk telebolag. Carlos Slim har också låtit bygga ett hus kring en konstsamling, huset öppnar för allmänheten i morgon, i den norra delen av Mexico City. Precis som Sven-Harry Karlssons ett skimrande hus, men där Karlssons skimrar i mässing strålar Carlos Slims i silvrig aluminium.

Slims Museo Soumaya ska rymma 60.000 konstverk, kärnan en enorm samling av Rodin-skulpturer, samt verk av Picasso, Monet, Da Vinci, och fritt inträde.

I en intervju i The Daily Telegraph säger Slim: "När jag var liten reste jag till Aztekernas pyramider med mina föräldrar. Jag kommer ihåg hur imponerad jag var, och hur stolt och beundrande jag kände mig inför Mexikanerna som byggde dem". Slim har också låtit konservera sitt barndomshem i exakt det skick det var när hans föräldrar dog. "Det är en del av mig", säger han.

Arkitekten bakom det stora konstmuseet är Carlos Slims svärson Fernando Romero och museet är döpt efter Slims borgångna fru Soumaya, som var den som väckte Slims konstintresse. Museets samlingar cureras av hans dotter.

De rika männens biografier. Sven-Harry Karlsson låter som bekant toppvåningen i konsthallen bli en kopia av sin herrgård.

Man kan citera titeln boken om Curzio Malapartes hus på Capri: "A house like me", ett hus där Malaparte undersökte möjligheten att bygga ett hus som ett självporträtt. Huset finns bland annat med i Jean Luc Godards film Le Mepris (1963), på Youtube här. Andreas Cassel skrev om Casa Malaparte i Arkitektur 2/99.

onsdag, mars 23, 2011

Sven-Harry har en plan


Idag pressvisas Sven-Harry Karlssons konstmuseum i Vasaparken i Stockholm. Sven-Harry Karlsson är byggföretaget Folkhems grundare. Konsthallen är en del i ett sexvåningshus som också innehåller 18 hyreslägenheter. Huset är ritat av Wingårdhs. Sven Harry Karlsson kallar i en intervju i Dagens Nyheter huset för "en tyst demonstration mot den girighet som råder i samhället". Och som attack är väl det gott nog.

Konsthallen öppnar för allmänheten på söndag 27 mars, men en avdelning med äldre verk som kommer att visas på museets takvåning komer inte öppna förrän Sven-Harry Karlsson fyller 80, den 8 december. Den takvåningen är uppförd som en kopia av Sven-Harry Karlssons 1700-tals gård Ekholmsnäs på Lidingö eftersom det, enligt Sven-Harry Karlsson är "en av de bästa planlösningarna jag har sett. Det finns inga onödiga korridorer, allt utrymme används på effektivt sätt."

Takvåningen blir en sorts "i huvudet på Sven-Harry Karlsson" med hans egna Hauptbyråer och Märta Måås-Fjetterström mattor och tavel- och skulpturplaceringar precis som hemma i herrgården.

Därför bästa bloggläsare, det ni ser ovan är takvåningens planlösning. En av de bästa Sven-Harry Karlsson sett. Det är delen till höger som är Herrgårdskopian. Vad säger ni? Klicka för en större bild.

tisdag, mars 22, 2011

Stockholmsporten – BIG, Grontmij och Spacescape vinnare




Idag meddelades vinnaren i den stora tävlingen om trafikplatsen vid Järvafältet, en trevånings trafikplats där den nya Förbifart Stockholm ska möta den nya dragningen av E18. Det vinnande förslaget är ritat av BIG, Grontmij och Spacescape. Deras förslag tar utgångspunkt i en loop, "en gång och cykelväg som sammanbinder de olika områdena på ett ohierarkiskt och demokratiskt sätt". I förslaget finns en hel del ny bebyggelse, radhusområden, kvartersstad och villor. Mest spektakulärt är kanske den speglande bubbla som svävar över trafikplatsen.

Ur juryns utlåtande: "Förslagets magnifika skålform är en genial lösning som samspelar med trafikplatsens geometri samtidigt som den skapar ett stadsbyggnadsmässigt sammanhang som binder samman de olika områdena runt platsen. På ett mycket elegant sätt skapas möjligheter att tillföra platsen kvaliteter och verksamheter som gagnar de boende."

Hela förslaget finns här.

De övriga tävlande var
1. Snøhetta, Norge
2. Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, Danmark, Tyréns, Sverige, Professor Steen Høyer, Danmark
3. Erik Giudice Architects, Sverige & Charlotte von Poehl, Sverige

Tidigare inlägg här och här.

måndag, mars 14, 2011

Tävling om "Kulturaxel" i Vänersborg avgjord


En inbjuden tävlin om Vänersborgs så kallade "Kulturaxel" har avgjorts. Det vinnande laget kom från arkitekten Marten Wassman, landskapsarkitekten Martin Arfalk och konstnären David Svensson.

Kulturaxeln i Vänersborg är ett stort och viktigt stadsavsnitt som innefattar bland annat Fisktorget, Residenset, Torget, Plantaget, Kyrkan med kyrkplantage, Huvudnässkolan och Vänersborgs museum. Tävlingsuppgiften innebar att "utifrån områdets unika karaktär utarbeta en sammanhållen gestaltning och helhetslösning för hela Kulturaxeln samt att analysera och visa hur området ska förhålla sig till staden i övrigt". Juryn såg i det vinnande förslaget "ett pärlband av möjligheter". Klicka och zooma i bilden ovan för större version.

Förslagsställarna delar upp kulturaxeln i olika kvarter med egna egenskaper, kvarter som sedan kopplas till varandra. Förslaget bygger också på en vilja att knyta ihop norr med söder och öster med väster.

Hela förslaget finns här (pdf).
Och mer info här.

fredag, mars 11, 2011

Arkitektur nr 2 - Ledare: Postpolitik och postarkitektur



Ledaren för nya numret finns här >>> PDF.

torsdag, mars 10, 2011

Arkitektur nr 2



Kort om arkitektur/Architecture in Short
Perspektiv på en 300-årig Stockholmshistoria. Monica Andersson reads Per Kallsteniusbook, which is a history and vision of Stockholm.
Kinesisk modellstad ska kopieras över hela landet. Jan Malmborg talks to the initiators of a new chinese model town for sustainable city planning and architecture.
Ett västsvenskt paket kan bli Göteborgs möjlighet. Erik Linn finds great opportunities in Gothenburg’s future, if the city is willing to consider the city planning as a complex.
Scenografi och installationer formar butiksinredningar. Annica Kvint sees a new trend when scenography becomes shop-interiors.

Ny arkitektur/new architecture
Tre nya projekt: Stockholm Waterfront av White arkitekter, Region Skåne i Malmö av Arkitektkontoret Kari Nisssen Brodtkorb och Naturum Vattenriket i Kristianstad av White arkitekter.

Stockholm Waterfront/Stockholm Waterfront
20 meter på 10 år. Dan Hallemar berättar historien om hur projektet växte på höjden under resans gång. Dan Hallemar gives us the history of the hotel, office and congress complex in the centre of Stockholm.

Stockholm Furniture Fair/Stockholm Furniture Fair
Starka uppstickare på eftertankens mässa. Ingrid Sommar rapporterar från en mässa som lämnar utrymme för eftertanke. Ingrid Sommar reports from Stockholm Furniture Fair in Stockholm 8–12 February 2011.

Berlins Friedrichstadt/Berlin’s Friedrichstadt
Berlin: enväldets levande och demokratins döda stad. Mikael Askergren promenerar i Berlins Friedrichstadt och ställer provocerande frågor kring stadsbyggande. Mikael Askergren strolls through Berlin’s Friedrichstadt and poses provocative questions on city planning.

PS: recensioner, debatt, kolumn/PS: reviews, debate, column
Inget nytt, bara gammalt. Claes Sörstedt om historiens nya namn.
Sist men inte minst. Hört på bloggen.

tisdag, mars 08, 2011

Svenskt på Bornholm



White Arkitekter vann, tillsammans med danska Thing & Wainø, den inbjudna tävlingen om nytt havsbad i Hasle Hamn på Bornholm. Projektet är ett pilotprojekt för att utveckla metoder att utveckla gamla fiskehamnar till turistattraktioner. "Med sin skulpturelle form, der rejser sig fra det horisontale havnelandskab, formår det på en gang kraftfuldt og nænsomt at give Hasle havn ny identitet.", konstaterar juryn. Det är själva havsbadsspecialisten (Kastrups havsbad) Fredrik Pettersson, som är en av medarbetarna bakom White/Thing&Wainøs vinnande förslag. Pettersson är också mannen bakom det nyligen invigda naturumet Vattenriket som presenteras i Arkitektur 2/2011.

torsdag, mars 03, 2011

Svenskt i Roskilde


Roskildefestivalen och DAC arrangerade Build What Here, tävling om en arkitektonisk installation på sommarens festival. Vinnare blev en svensk-norsk duo: Victor Serrander (Stockholm) och Anders Grivi Norman (Oslo), arkitektstudenter med ett kontor, Re-Make/Re-Model, i Berlin. Förslaget, en monumental temporär trappa byggs till sommaren.