fredag, december 03, 2010

Ur Arkivet: Thulehuset 1940I Stockholm byggs det sedan en tid en hel del ovanpå befintliga byggnader. Nästa i raden är Gustaf Clasons Skandiahus på Sveavägen (också känt som Thulehuset). Ett klassiskt storstadspalats från 1940 som bland får tre nya våningar (Wingårdh arkitekter) med fri fönstersättning åt ena hållet samt nytt fasadmaterial (detaljplan pdf här, gestaltningsprogram pdf här). Skönhetsrådet protesterar och menar att förändringarna "banaliserar byggnadens nuvarande nyanserade uttryck". Vad man än tycker om absolut respekt för det befintliga så pågår ett utmanande av flera viktiga hus i huvudstaden. Viktigt då att veta vad man gör och varför. Fastighetsägarnas egna initiativ till förändringar här och där är inte en hållbar metod.

Man kan i vilket fall som helst börja med att kika på presentationen i Arkitektur nr 26/1940.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det här var en offensiv arkitektur i sin tid. Och storslagen. Ett släktskap finns med Ivar Tenboms fina byggnad vid Norrmalmstorg. Bägge blev lidande av att man hade svårt att fästa in kakel och tunn fasadsten säkert (Ekebergsmarmor vid Norrmalmstorg) varför i efterhand monterade säkringsstift nu under många år karaktäriserat de annars sparsmakade fasaderna.
Det långa skärmtaket utmed Sveavägen är besläktat med alla de ungefär samtida biografentréerna - mycket tidsanda och karaktär i det där. Märkligt att vår tid som annars ju påstår sig vara modern ska fingra taffligt just på de modernistiska ikonbyggnaderna. Gert bör rimligtvis ha varit bland dem som protesterade mot Stadens framfart med Kulturhuset i samband med K98 (ett av många skamliga försöka av kända tjänstemän). Varför ska han nu då själv ge sig på en annan tids moderna ikon?

Rävjägarn sa...

Jag har inte alltför mycket emot en påbyggnad, men jag är verkligen emot att man förstör fasaden. Bättre vore att byta ut fönstren mot nya likt ursprunget och behålla plattorna. En påbyggnad i modern stil skulle, om den utförs rätt, bli ett tillskott, ytterligare en årsring, till denna pampiga byggnad. Både Citypalatsen vid Norrmalmstorg och Esseltehuset vid Vasagatan har hanterats ovarsamt vilket är mycket synd. Därför vore det bra om detta hus kunde få behålla sin ursprungliga fasad.