Vi börjar höstterminen med spridda skurar från sommarens arkitektur i medierna:
I Helsingborgs Dagblad pågår en diskussion om det nya hotell- och kongressbygget Saltkristallen, som vi skrev om på bloggen i början av sommaren. Kritikerna menar att projektet skär av staden från Öresund. Dan Jönsson gjorde ett inlägg i debatten som sällade sig till kritiken men också såg en strid om symboler i staden: "Inte känns det som någon större överdrift att påstå att Saltkristallen, så som projektet drivits fram och presenterats, kommer att stå som en symbol för denna förändring mot en mer entreprenörsinriktad kommunpolitik."; skrev han.
I Sveriges radio gjorde Karsten Thurfjell ett program om hållbar arkitektur med utgångspunkt i Virserums konsthalls upprop "Nödvändighetens arkitektur", med intervjuer med bland andra Kengo Kuma, Anders Wijkman och Arkitekturs Claes Caldenby. Hanna Hellquist undersökte den ikoniserade och avskydda stadsduvan i sin programserie Storstadsdjungeln. Och i serien Reportage Sverige (7/8) åkte man till bostadsområdet Fullriggaren i Västra Hamnen, enligt Malmö Stad "Sveriges största samling av energieffektiva byggnader" och utvalt av Delegationen för hållbara städer som vi skrev om här.
I Göteborgs Posten har Mark Isitt gått på en tredelad promenad i Göteborg på jakt efter stadens underutnyttjade potential. Han föreslår till exempel en tävling om ett nytt hus på Kungstorget, en modern motsvarighet till Saluhallen "så att kajen och bastionsspetsen aktiveras".
Den 22 augusti öppnar utställningen Framtidstro, om 50-talets arkitektur i Skellefteå på Konsthallen, där man bland annat ska visa en tidigare försvunnen skulptur av skulptören Arne Jones.
För alla som inte hade köpt en GPS till sommarens bil- och cykelturer har projektet Open Street map varit en intressant sak, en wikipedia-liknande karttjänst där frivilliga kartlägger städer och platser själva och skickar in informationen till en gemensam karta.
Idag invigs, eller återinvigs, biblioteket i Kulturhusets gatuplan i Stockholm, efter tjugo års exil på våning två, "en obegriplig flytt", säger arkitekten Per Ahrbom som har ritat det nya biblioteket, till Svenska Dagbladet.
I Svenska Dagbladet har Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna deklarerat sina planer för huvudstadens stadsbyggande.
(MP) säger: "Den största potentialen är en smartare användning av den bostadsyta vi redan har idag. Det handlar om allt från tomma kontorslokaler till att äldre människor bor kvar i stora lägenheter eftersom de har svårt att hitta äldreboende i samma stadsdel.
(S) säger: "Man måste lyfta sig för mindre frimärksplanering och mer av fågelperspektiv. Annars riskerar vi att hamna i att hela Stockholm är ihopbyggt, och det vill inte stockholmarna. Då tappar vi vår själ."
(M) säger: "Vi måste ge utrymme för kollektivtrafiken. Det handlar om att locka människor, så att det är bekvämare att kliva upp på spårvagnen än att ta bilen. Jag är övertygad om att när Spårväg City börjar rulla senare i augusti så kommer den snabbt att bli poppis".
Och i den stora världen har RIBA presenterat sin shortlist för årets Stirlingpris: Ashmolean Museum, Oxford av Rick Mather Architects, Bateman’s Row, London av Theis and Khan, Christ’s College School, Guildford av DSDHA, Clapham Manor Primary School, London av dRMM, MAXXI, Nationalmuseum för modern konst i Rom av Zaha Hadid Architects, Neues Museum, Berlin av David Chipperfield Architects with Julian Harrap Architects.