tisdag, augusti 31, 2010

La Biennale, 2


Nordiska paviljongen: Economy + Testbedstudio = At Work With - Arkitekturmuseet - Stay in Touch


Raumlabor: Kitchen Monument


Belgiska paviljongen: Rotor - Usus/Usures


Rumänska paviljongen: 1:1


Do ho Suh + Suh Architects: Blueprint


Pezo von Ellrichshausen: Detached


Atelier Bow-Wow: House Behaviorology


OMA: Preservation


Fiona Tan + Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa: Inuijma Art house project + Teshima Art Museum


Japanska paviljongen: Atelier Bow-Wow [modell av det egna kontoret ovan, skala 1:2] +
Ryue Nishizawa: Tokyo Metabolizing


Schweiziska paviljongen: Jürg Conzett + Martin Linsi: Landscape and Structures


Junya Ishigami minuten efter ha fått ett guldlejon


Fondazione Giorgio Cini: le Arti di Piranesi


Architectural Association: Beyond Entropy [ovan: Peter Cotes + Eyal Weizman - Gravitational Energy]


Årets arkitekturbiennal skiljer sig en hel del från förra upplagan. I år hittar man inga Gehry, van Berkel, Hadid eller andra etablerade arkitekter i den mer spektakulär sektorn. Sejima har jobbat hårt för att återupptäcka någon sorts glädje i arkitekturen, en undersökande nyfikenhet. I Arsenale och den fd italienska paviljongen i Giardini visar hennes urval - från hennes nyss f.d. anställda som Tetsuo Kondo och Junya Ishigami till mer oväntade och ominimalistiska, typ AMID.cero9 eller en nyupptäckt klassiker som italiensk-brasilianska Lina Bo Bardi. Utöver grundutställningen är det som vanligt ojämt. Tjänstemannaproducerade skärmutställningar i en paviljong, översäljande presentationer av det egna landet (typ Danmark) i en annan samsas med behagligt oängsliga undersökningar som Rotors i den belgiska (slitaget som estetisk kvalitet.)

måndag, augusti 30, 2010

Ny färjeterminal i Stockholm av CF Møller



Danska arkitektkontoret C.F Møller har vunnit tävlingen om ny färjeterminal i Stockholm, Värtahamnen, som en del av den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. En blandning av ett skepp och med inspiration från den gamla hamnverksamheten. Staden ska, menar man, vara en integrerad del av hamnen. En fortsättning på en promenad och en del av ett offentligt rum. Det skulle kunna vara ett överblivet förslag från tävlingen om stadsbiblioteket. Det där att man vill gå på ramper upp på taket. Finns det en stor längtan efter det? Det ser ju förvisso rätt fint ut där på Oslooperan på sommaren.

Twitterfolk att följa

Om någon av er därute använder twitter eller följer folk på twitter kommer här tips på några arkitekter/organisationer/andra personer att följa:

Groundwork UK
Camilo Calderon (urban difference)
Project for public spaces, PPS.
Carbusters.
Aaron M Renn (urbanophile)
Ola Dellson
Dezeen.

Fler kommer tipsa gärna

söndag, augusti 29, 2010

La Biennale, 1


Bahrain Urban Research Team [Bahrain]





Toyo Ito


Studio Mumbai


Junya Ishigami


Transsolar & Tetsuo Kondo Architects: Cloudscapes


Antón García-Abril & Ensemble Studio


Igår eftermiddag invigdes den 12:e arkitekturbiennalen i ett gigantiskt partytält i Giardini. Årets curator är Kazuyo Sejima och temat People Meet in Architecture. Priser (guld och silver lejon) delades ut samtidigt. Lite glatt överraskande tilldelades Bahrain priset för bästa nationella paviljong: tre små stugor som fiskare (ett utdöende släkte i kungadömet) uppfört vid havet hade demonterats och rekonstruerats i Arsenale. Bästa projekt i utställningen tilldelades nyminimalisten och fd Sejimaanställda Junya Ishigami för en knappt synlig men extremt vacker installation, som först raserades under en natt av en insmugen katt och sedan kollapsade av sig själv.
Mer info: 1 + 2.

torsdag, augusti 26, 2010

Snöhetta ritar kulturhus i Umeå


Det norska arkitektkontoret Snöhetta ritar ett kulturhus i Umeå, nedanför Stora hotellet på kajen. Det är Balticgruppen som ligger bakom. De som också ordnade den arkitekttävling som 2004 vanns av Snöhetta med en konstgjord ö i älven.

"Det allra viktigaste med det här projektet är att det blir en mötesplats för många olika kulturaktiviteter och att vi får in mat och en kommers och att vi får in konst, får in dans och teater. Att vi bygger ett hus som är lättillgängligt, som aktiverar invånarna och som verkligen har en kärna av kultur", säger arkitekten Simon Ewings från Snöhetta till SR

Arkitektur nr 5 - Ledare: Arkitekturen i valtider



Ledaren för nya numret finns här >>> PDF.

onsdag, augusti 25, 2010

Arkitektur nr 5



Kort om arkitektur
En svensk parentes i Asien. Claes Sörstedt har botaniserat bland paviljongerna på Expo 2010 i Shanghai.
Erskinepriset till två. Johannes Tovatt beskriver Hubert Klumpners och Alfredo Brillembourgs engagemang för Caracas fattiga.
Värt en resa. Claes Caldenby om det vinnande förslaget till nytt nationalmuseum i Oslo.

Ny arkitektur
Gullmarsstrand Hotell & Konferens, Fiskebäckskil. Arkitekt: White arkitekter och Bornstein arkitekter. Kommentar av Olof Hultin.
Restaurang Buco Nero, Stockholm. Arkitekt: Rachid Lestaric. Kommentar av Ingrid Sommar.
Skivfilteranläggning vid Gryaab, Göteborg. Arkitekt: KUB arkitekter. Kommentar av Matilda Stannow.

Tema: Hammarby sjöstad, Stockholm
Det nu 15-åriga stadsbyggnadsprojektet beskrivet och analyserat genom texter av Maria Block och Varis Bokalders (ekologi), Dan Hallemar (planerna), Johan Janssen (bostäderna), André Johansson (livsstilen) och Moa Tunström (synen på staden) allt presenterat med nytagna foton av Ola Österling.

Analys
Modernismer. Björn Linn botaniserar i det svåra begreppet på allas läppar.

PS: recensioner, debatt, kolumn
6 nya böcker recenseras. Plats, poetik och politik, Ecological urbanism, The Syntax of Landscape, Under the Open Sky, Fantasiön och Arne Henriksen.
Uppsträckning i staden. Kolumn av Thomas Hellquist om en vertikal ordning i staden och en horisontell på landet.

Live från tunnelgenomgrottet Hallandsåsen


Många har länge förundrats över arbetet med tunneln genom Hallandsåsen. Nu är genombrottet nära. Helsingborgs Dagblad har satt upp en webbkamera i tunneln. Genombrottet kommer att ske någon gång mellan 11 och 12. Snart händer något. Snart. Det sorlar lite som innan ridån går upp på en teaterföreställning. Och en av vår tids märkligaste infrastrukturföreställningar når sitt sista stadium. Följ sålunda detta här.

Uppdaterat: Projektet fullföljer sin tradition och tycks försenade, klockan 12.24 är de fortfarande inte igenom.

måndag, augusti 23, 2010

Bengt Lindroos avliden


Bengt Lindroos avled hastigt söndagen den 22 augusti nittioett år gammal. Han växte upp i Lotorp, Östergötland, som familjen lämnade 1928 för Örebro. Där började han redan som sjuttonåring att rita hus för en lokal byggmästare. Sin formella arkitektutbildning fick han i Stockholm på KTH åren 1942 - 45. Via anställningar hos bland andra Sven Markelius startade han kontor tillsammans med Hans Borgström 1954. En lång rad av uppmärksammade arbeten följde därpå, bland annat Söderledskyrkan och Kaknästornet.

Bengt Lindroos var den svenska arkitekturscenens mest färgstarka personlighet; humoristisk, alltid påläst, lyhörd, intresserad och debattlysten. Som arkitekt var han i full verksamhet ända in på sitt 92:a levnadsår. En prefabvilla hörde till de senaste verken, och som debattör om Slussen medverkade han i tidskriften Arkitektur nr 3/ 2010. Den svenska arkitekturen har blivit mycket fattigare.

Om Bengt Lindroos i SvD och DN
Nedan ett urval tävlingar 1938-2006 (klicka för större bild), och här länkar till texter om Arkitektur förlags bok om Bengt Lindroos.

fredag, augusti 20, 2010

Helgläsning: förortsminnen, flygplatser och cyklar

Uttdrag ur Per Wirténs kommande bok "Där jag kommer ifrån".
Världens 10 bästa flygplatser.
Fotoessä från cykelstaden Stockholm.

Dansk-svenska segrare av Malmös stadsbyggnadspris



Malmö har delat ut ett stadsbyggnadspris sedan 1980-talet. Årets pris gick till den nya akutmottagningen vid universitetssjukhuset av C F Möller A/S tillsammans med SAMARK Arkitektur & Design. Fler bilder och info här.

torsdag, augusti 19, 2010

White vinner Täbytävling


Sjuttio förslag hade lämnats in till tävlingen om nytt kommunhus i statsministerkommunen Täby. I anslutning till Täby Centrum. Vinnare blev Whites förslag (genom Thomas Rudin, Robert Schmitz, Anton Kolbe) "Tid för Täby". Juryns utlåtande: "Ett strikt och genomarbetat förslag som inordnar sig väl i stadsbilden. Med små medel som färgade glas och innerväggar skapas spänning i fasaduttrycket. Denna byggnad visar i all sin enkelhet på en medveten, rationell, finstämd och vacker arkitektur med stora rumsliga kvaliteter."

I uppdraget ingick bland annat att rita "en byggnad som uttrycker kommunens ambition att vara
föregångare, utveckla en öppen och tillgänglig organisation samt ge hög kvalitet för
skattepengarna." Samt att "ge ett bidrag till omvandlingen av Täby Centrum till en levande och mänsklig stadskärna med en särskiljande och attraktiv arkitektur."

Tidigare har man hållit en tävling om torget vid Täby Centrum som vas av danska Polyform Arkitekter.




Hela förslaget till nytt kommunhus i Täby här.

tisdag, augusti 17, 2010

Tävling avgjord om Dalarna Media Arena


Danska arkitektkontoret ADEPT har tillsammans med Sou Fujimoto vunnit tävlingen om ny byggnad för Högskolan i Dalarna, Dalarna Media Arena, i Falun. Projektet är 3000 kvadratmeter bibliotek med ett torg, som en del av högskolans campus. Danska arkitektrna ADEPT beskriver det som en "nytolkning av biblioteket – ett multifunktionellt händelse- och kunskapscenter som vänder sig såväl mot studenter som lokalsamhället". Och vidare designen som en kunskapsspiral där "en ramp löper genom huset kring ett centralt rum".

Kommunalrådet säger till Dalarnas Tidningar att Falun nu får "en intressant byggnad som bidrar till att marknadsföra regionen".

ADEPT och Sou Fujimoto har samarbetat with med Topotek1, Ramböll A/S och Boss & Fjord. Byggstart nästa år, beräknat färdigställande 2013.




Via Dezeen. Fler bilder här.

måndag, augusti 16, 2010

Valrörelsen rullar in i huvudstaden


I helgen som gick höll de båda partiledarna Sahlin och Reinfeldt tal på Södermalm i Stockholm. I huvudstaden är själva staden en viktig del i valrörelsen. Idag presenterar de lokala socialdemokraterna i Dagens Nyheter en uppdatering av Sveriges enda tunnelbana till en plats för butlers, tvätterier och personal shoppers. (S) vill "bygga in kollektiva vardagstjänster i SL:s lokaler", allt för att Stockholmaren ska få "tid att älska och skratta".

Man skriver intressant nog att "vi socialdemokrater vet att vi är starka tillsammans. Det är en gammal sanning – men som tål att upprepas. Och tillsammans äger vi faktiskt SL:s byggnader och det mesta av marken där omkring." Och det är ju så klart intressant. Vad göra med den gemensamt ägda kollektivtrafikmarken? Hur kan man utveckla den? I Stockholm har den tunnelbana som byggdes för den nya pendlande storstadsbon förvanskats och förminskats till oigenkännlighet. Reklamen har tagit över vagnarna och stationerna. Allt har varit till salu. Här finns förändringspotential. Men butlers?

Centerpartiet lanserar sig i Stockholm som höghuspartiet, enligt bilden ovan.

Uppdaterat: En butler ger sitt bifall.

tisdag, augusti 10, 2010

En ny stad bygt från noll – Astana i Kazakhstan


"Can a city, in all its teeming complexity, really be planned? Or does the attempt lead only to a synthetic simulacrum, a kind-of city that is not quite the real thing?", undrar Rowan Moore i en fascinerande artikel i The Guardian från den Kazakhska staden Astana.

Staden har fått sina mest spektakulära bygnader ritade av Foster+partners, som den 62 meter höga silverpyramiden och höghustältet och upplevelsescentrumet Khan Satyr (bilden) en byggnad som står där eftersom presidenten ville det och därför bortsåg från att det fanns fyra andra köpcentrum i området. I ett land där presidenten får 95% av rösterna. '

Rowan Moore konstaterar att "like Gulf cities, Astana floats on an exhalation of petrodollars. Like Gulf cities and new Chinese cities such as Shenzhen, Astana inspires wonder that it is there at all; but while having some buildings of eye-aching ugliness, it has a greater sense of order"

Arkitektursommaren 2010


Vi börjar höstterminen med spridda skurar från sommarens arkitektur i medierna:

I Helsingborgs Dagblad pågår en diskussion om det nya hotell- och kongressbygget Saltkristallen, som vi skrev om på bloggen i början av sommaren. Kritikerna menar att projektet skär av staden från Öresund. Dan Jönsson gjorde ett inlägg i debatten som sällade sig till kritiken men också såg en strid om symboler i staden: "Inte känns det som någon större överdrift att påstå att Saltkristallen, så som projektet drivits fram och presenterats, kommer att stå som en symbol för denna förändring mot en mer entreprenörsinriktad kommunpolitik."; skrev han.

I Sveriges radio gjorde Karsten Thurfjell ett program om hållbar arkitektur med utgångspunkt i Virserums konsthalls upprop "Nödvändighetens arkitektur", med intervjuer med bland andra Kengo Kuma, Anders Wijkman och Arkitekturs Claes Caldenby. Hanna Hellquist undersökte den ikoniserade och avskydda stadsduvan i sin programserie Storstadsdjungeln. Och i serien Reportage Sverige (7/8) åkte man till bostadsområdet Fullriggaren i Västra Hamnen, enligt Malmö Stad "Sveriges största samling av energieffektiva byggnader" och utvalt av Delegationen för hållbara städer som vi skrev om här.

I Göteborgs Posten har Mark Isitt gått på en tredelad promenad i Göteborg på jakt efter stadens underutnyttjade potential. Han föreslår till exempel en tävling om ett nytt hus på Kungstorget, en modern motsvarighet till Saluhallen "så att kajen och bastionsspetsen aktiveras".

Den 22 augusti öppnar utställningen Framtidstro, om 50-talets arkitektur i Skellefteå på Konsthallen, där man bland annat ska visa en tidigare försvunnen skulptur av skulptören Arne Jones.

För alla som inte hade köpt en GPS till sommarens bil- och cykelturer har projektet Open Street map varit en intressant sak, en wikipedia-liknande karttjänst där frivilliga kartlägger städer och platser själva och skickar in informationen till en gemensam karta.

Idag invigs, eller återinvigs, biblioteket i Kulturhusets gatuplan i Stockholm, efter tjugo års exil på våning två, "en obegriplig flytt", säger arkitekten Per Ahrbom som har ritat det nya biblioteket, till Svenska Dagbladet.

I Svenska Dagbladet har Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna deklarerat sina planer för huvudstadens stadsbyggande.
(MP) säger: "Den största potentialen är en smartare användning av den bostadsyta vi redan har idag. Det handlar om allt från tomma kontorslokaler till att äldre människor bor kvar i stora lägenheter eftersom de har svårt att hitta äldreboende i samma stadsdel.
(S) säger: "Man måste lyfta sig för mindre frimärksplanering och mer av fågelperspektiv. Annars riskerar vi att hamna i att hela Stockholm är ihopbyggt, och det vill inte stockholmarna. Då tappar vi vår själ."
(M) säger: "Vi måste ge utrymme för kollektivtrafiken. Det handlar om att locka människor, så att det är bekvämare att kliva upp på spårvagnen än att ta bilen. Jag är övertygad om att när Spårväg City börjar rulla senare i augusti så kommer den snabbt att bli poppis".

Och i den stora världen har RIBA presenterat sin shortlist för årets Stirlingpris: Ashmolean Museum, Oxford av Rick Mather Architects, Bateman’s Row, London av Theis and Khan, Christ’s College School, Guildford av DSDHA, Clapham Manor Primary School, London av dRMM, MAXXI, Nationalmuseum för modern konst i Rom av Zaha Hadid Architects, Neues Museum, Berlin av David Chipperfield Architects with Julian Harrap Architects.