fredag, november 20, 2009

Bara två nominerade till Salinpris
Nu har prisnomineringarna till årets sista arkitekturpriset presenterats: Kasper Salin, Bostadspris, Sienapris och Guldstol. Kasper Salinprisjuryn har fått ihop två nomineringar: Lomma Bibliotek av Henrik Jais-Nielsen Mats White Arkitekter (presenterad i Arkitektur 4/2009, bild överst) och Urbana Villor, Malmö (Arkitektur 8/2008, bild nederst). Om Lomma Bibliotek skrev Matilda Stannow att det är "en formsäker stålbyggnad" som känns som en sammanfattning, fullt av goda referenser, från en lång arkitektgärning". Och Urbana Villor kommenterade Ingrid Sommar som en bygata på höjden som "bryter mot gängse svensk präktighet".

Två hus, på ett år, varav det ena är nominerad också till bostadspriset. Hur ska man tolka det? Oenig jury? Förfinad dito? Svagt år?

Favoriter som saknas? Kanske Skellefteå Kraft av General Architecture. Någon annan?

Sienapriset har skrapat fram fyra nominerade, bland annat en Actionpark i Göteborg och Norra Bantorget i Stockholm. Alla nominerade här.

Bild Lomma: Olle Jais.

28 kommentarer:

Erik sa...

Kan ni inte sluta publicera bilder på byggnader som uppförs i andra länder? Det känns lite som att se engelska, tyska och danska julgranar jämfört med inhemskt risiga tallar. Förlåt, men jag är okunnig och osubtil och fattar inte det fina i kråksången. Men att gnälla på en blogg är ju förstås lika innovativt som att klottra på en sliten skolvägg, så jag kanske borde låtit bli?

Anonym sa...

Få nominerade innebär vanligtvis oenighet i juryn. Även förra året var antalet lågt - tre mot som brukligt fyra nominerade. Rimligtvis står olika synsätt mot varandra. Rimligtvis svenskt mot danskt - vilket väl är synonymt med lokalt mot internationellt. Det är trots allt vi som är det lilla arkitekturlandet och som ännu inte egentligen gjort oss kända för någon byggnad eller arkitekt(ur) internationellt. Men det är ju inte säkert att den insikten lyckas göra sig hörd i juryn...

Stourley Kracklite sa...

Don efter person.
Om du inte gillar svensk arkitektur gillar du inte dig själv.

byggblasket.se sa...

Kan man dra slutsatsen att GULDSPIKEN är populärare än Sahlin-priset?
Fler nominerade! :)

Anonym sa...

Don efter person.
Jasså inte? Jag är arkitekturintresserad rörläggare och har smått svårt att förstå varför jag inte ska tycka om mig själv. Vem är du?

Anonym sa...

Det är snudd på skandalöst att Tomas Sandell inte är med bland de nominerade i år, han är en av våra folkkäraste och mest uppmärksammade arkitekter. Och i fjol blev han snuvad på priset av ungdomarna i TVH. Så vad vore mer naturligt än att att Sandell fick årets pris? Skriv till juryn, än är det inte för sent att påverka utgången!

Anonym sa...

Håller med om Sandell som given vinnare. Vilken byggnad skall vi nominera?

Boromini

Anonym sa...

Boromini, varför inte samma husgrupp på Gotland som var nominerad i fjol, husen var väl knappt färdiga då och dessutom vann de inte, så det är bara att försöka igen. Det finns visst en semsterby i Turkiet också, men det är ju inte i Sverige. Så vi kör på Gotlandshusen tycker jag - vad säger du om det?

Anonym sa...

Jag tycker Sandell borde vara nominerad varje år. För Gotlandshusen. Då skulle vi dessutom bättre komma upp i antal nomineringar mot hur det brukat vara. Jag tror också att det är ett slags synsätt som man kan få med Sveriges Arkitekter på. Dom brukar ju ha Sandell och Wingårdh med flera att fronta med lite oberoende av vad för fråga som förs fram och det måste man ju säga är både behagligt och praktiskt! Professionalisering tror jag att det kallas.

G sa...

Anonym rörläggare: han som du vänder dig till är självutnämnd arkitekturkritiker samt joker på den här bloggen. Emellanåt lägger han de passiv-agressiva undertonerna åt sidan och säger något som inte enbart består av lätt bittra och själverefererande floskler som sågar det mesta utan tillstymmelse till förslag på alternativ. Oftast är det dock som här ovan. Tyvärr är också detta i stort sett Sveriges variant på en vass arkitekturkritik.

Pär Eliaeson sa...

Tjenare, "G" (lätt att vara elak när man inte vågar visa vem man är). Måste göra dig besviken, "Stourley" är inte jag. Även om jag håller med om vad han säger, i princip.

För övrigt är jag lite spänd på att få veta vad du menar med "självutnämnd kritiker".

Anonym sa...

En annan men närliggande fråga är vem som kan komma i fråga för kritikerpriset detta år. Egentligen har ju alla goda arkitekturskribenter i landet redan fått priset, både Hultin, Caldenby, Gunilla Lundahl, Rolf Wohlin och många andra förtjänta. Så vem kan komma i fråga detta år? Eller är det dags för en repris?

Fredrik sa...

Det känns tryggt och bra nu igen. Förra året var det ju helt tokigt, två BRA projekt nominerade och ett riktigt bra som vann? Men nu är näsan tryggt placerad under mediokritetens vattenyta igen, med två nominerade projekt helt renons på några som helst arkitektoniska kvaliteter. Fullt i klass med fantastiska stilsäkra vinnare som Aranäsgymnasiet och Sjöstadsparterren.

Det här duger faktiskt inte!

Var är debatten om det svenska arkitekturklimatet som Sveriges Arkitekter borde föra istället för att dela ut Kasper Salinpris som tack för lång och trogen tjänst i kåren?

Slutligen, varför är inte Kjellgren + Kaminskys danspaviljong i Falsterbo nominerad? Det är ju ett projekt ljusår bättre än dessa två.

Pär Eliaeson sa...

Läs Wingårdhs kommentarer till juryarbetet i senaste Arkitekten. Avslöjande, minst sagt... ;-]

Zoé sa...

Hej, till alla fina hus som inte fick vara med.

Ni behöver inte vara smålessna, juryn verkar ha tyckt att 2009 är ett lika bra år för svensk arkitektur som vanligt.
Verkligen, ta det inte personligt och tänk framförallt inte att ni inte var tillräckligt bra för att vara med i år.

Positiv och oväntad nyhet: det berömda Kasper Sahlins Pretto pris går i år till själva juryn för en "fantastisk och positiv bild av svensk arkitektur 2009" samt ett helt nytt arkitekturteoretiskt begrepp:
"DET HÄR ÄR HELT DÖTT" (arkitekten 11.09)

Å nej! Nu blev det ett pris till Gert igen!

Pär Eliaeson sa...

Om Kasper Salin-priset (och juryn) ändå vore mer "pretto"...
Våga ta arkitektur på allvar! Om ni inte orkar ta reda på den vitala och intressanta svenska arkitekturen: våga vägra nominera halvdana projekt!
Ett av juryns allra främsta privilegier är att avstå från att utse en vinnare. Alltför sällan praktiserat...

Fredrik sa...

Herregud, jag läste Gerts kommentarer om juryarbetet. Om man måste börja föra en diskussion om "relativ verkshöjd" och koppla loss den svenska arkitekturscenen från den internationella för att ens kunna dela ut ett pris, då är det ju riktigt, riktigt illa.

Är det förresten någon som känner till bakgrunden till varför priset inte delades ut 1976? Var det ett statement eller berodde det på någonting annat?

Pär Eliaeson sa...

Så sent som 2004 delades inget Salin-pris ut (i princip). Världskulturmuseet och Södertörns högskolas bibliotek delade på det. En, om möjligt, ännu fegare och mer förolämpande lösning... :-]

"Relativ verkshöjd" tycker jag är en självklarhet. Någonting annat finns inte. Varje kultur har sina förutsättningar, att jämföra dom på en gemensam skala är ointressant.

Anonym sa...

Jag har för mig att -76 var ett bra år. Bengt

Dan Hallemar sa...

Enligt minnesgoda personer delades det inte ut något pris 1976 eftersom standarden var för dålig. Man kan samtidigt konstatera att det året stod Sveriges Riksbank av Celsing Arkitektkontor klart (presenterat i Arkitektur 9/76). Möjligen för att man givit priset till Kulturhuset (eller "det provisoriska riksdagshuset 1972).

Anonym sa...

Rätta mig om jag har fel, men innebär inte "objektiv verkshöjd" att det står juryn fritt att inte dela ut något pris i det fall att den inte finner att något projekt håller tillräckligt hög klass, medan "relativ verkshöjd" innebär att priset går till det bästa projektet av urvalet, bäst i klassen så att säga?

Anonym sa...

Det kan ju ha spelat roll att Celsing inte längre var i livet - även om priset ju går till byggnaden.

Anonym sa...

... och argumenterar inte Pär i så fall för först objektiv och sen relativ verkshöjd?

Pär Eliaeson sa...

Även relativt sett kan det saknas en värdig vinnare... :-]

Anonym sa...

Hur kan ni tro att det finns varken/eller? Det här är ju en idiotdebatt. Varje års prisjury bestämmer till betydande del själva reglerna även om råmärkena måste hållas. Det har hänt fler gånger att priset inte delats ut exempelvis det år de i år nominerade Nielsen/White tillsammans med ytterligare ett kontor var aktuellt för priset för Växjö konserthus. Andra år har ganska givna pristagare passerats för överraskande val. En sak juryn måste överväga är att priset utöver att gynna pristagaren ska stärka själva prisets trovärdighet. Där kan finnas en smärtgräns men den behöver inte vara varesig absolut eller relativ, men kan lika mycket bero på vad juryn ätit till frukost.

Anonym sa...

Dan Hallemar borde kunna vara aktuell för kritikerpriset, han har så att säga tagit upp handsken efter Peder Alton, och dessutom har han fått uppmärksamhet genom den här bloggen. Så jag gissar på Hallemar.

Anonym sa...

Flera av de andra som kunde vara aktuella sitter i juryn - vilket är både lite kul och trist.

Anonym sa...

Så här mellan trettondan och tjugondaknut kan man väl konstatera att kritikerpriset var bortkastat eftersom pristagaren redan är glömd - minns någon vad han hette? Inte det? Nej, se där. Bakvägen har väl då årtiondets tunnaste jury bevisat sin oförmåga - att peka ut i tomma intet kan ju i föstone se bra ut..tills blickarna riktas just åt detta håll och ser: Ja, just det: Tomt.