fredag, februari 13, 2009

Från almstrid till skokastningOlika tider har olika protestgrupper anpassade till sin tids stadsbyggnadsfrågor. Den i vår tid mest uppmärksammade är kanske "Yes in my backyard"-rörelsen, yimby, men den mest mytomspunna genom tiderna är nog Alternativ Stad. Och de finns fortfarande.

Alternativ Stad firar 40 år i helgen. Mest känd är man kanske för den uppmärksammade, mytomspunna och vattendelande striden kring almarna i Kungsträdgården. Man lyckades till och med få nationalskalden Evert Taube att författa en text mot fällningen av träden och tillståndet i landet: "Om regering och kommuner i Sverige får fortfara att utöva sitt förstörelseverk från Stora Sjöfallet till almarna i Kungsträdgården /.../ så blir Sverige inte längre ett civiliserat land. Vi blir barbarer." Då, maj 1971, ordnade Alternativ stad en alternativ utställning om byggplanerna i Stockholms City.

På lördag arrangerar man bland annat en skokastningshappening (bagdad-style) på Sergels Torg, mot den av aktionsgruppen illa omtyckta Förbifart Stockholm, en trafikled mellan Kungens Kurva och Häggvik över och under delar av Mälaröarna: "Skorna lämnas sen också in som remissyttranden på planerna till Vägverket, lagom till remisstidens utgång i helgen".

Man arrangerar också en stadsvandring för att minnas protester i Stockholms City. Allt med utgångspunkt i Stockholms Kulturhus på lördag den 14e februari.

För almstridsintresserade kan nämnas Daniel Helldéns avhandling "Demokratin utmanas. Almstriden och det politiska etablissemanget".

Inga kommentarer: