måndag, mars 31, 2008

Årets Pritzkerpristagare - Jean Nouvel


Då var det Jean Nouvels tur att få Pritzkerpriset. 2008 års jury bestod av bland annat Lord Palumbo(f.d. Farnsworth Houseägare), Shigeru Ban och Renzo Piano. Mer att läsa, ladda ned på Pritzkersidan >> här och en liten PDF-bok här. New York Times.

söndag, mars 30, 2008

Gehry i parken


Nu har Frank Gehrys förslag till sommarens och höstens paviljong till Serpentine Gallery offentliggjorts. [via World Architecture] Men det är roligare att titta på en 18 år yngre Frank Gehry på TED Talks från 1990 där han förvarar sitt sätt att arbeta, när det fortfarande var lite motvind i karriären, lite mer friktion och lite mindre massproduktion. [via Archinect]

torsdag, mars 27, 2008

Platsbesök hos Lars Kleen

Konstnären Lars Kleens skulpturala konstruktioner har alltid träffat rakt i hjärtat på arkitektkåren som fascineras av skalan och sinnrikedomen i hans byggnadskonst. Ofta utförd i materialen trä, gummi, armeringsjärn med mera, alltid lika mycket arkitektur som skulptur och ingenjörskonst.
Nu öppnar han sin ateljé för arbetsplatsbesök: en unik möjlighet att ta del både av hans nyaste konstruktion, byggd under det senaste året, och av konstnärens arbetsprocess. För det är här, just här i en röd tegelbyggnad med röd dörr i Nacka, som han arbetat under de senaste 40 åren. Den som bor i Stockholm uppmanas genast ta sig till platsen med 53:ans buss. Adress: mellan Västra Finngodavägen 9 och 11.
Lars Kleen (f 1941), debuterade på Galleri Maxim i Stockholm 1965. Till hans offentliga verk hör bland andra Sundbybergs tunnelbanestation (sex fasader och en takkonstruktion)

onsdag, mars 26, 2008

Mårten Claesson lämnar styrelseuppdrag

Mårten Claesson avgår med omedelbar verkan som styrelseledamot av Arkitekturmuseets vänförening – föreningen för byggnadskonstens främjande.
Skälet är att föreningen den 27 mars ska ha en visning av Gert Wingårdhs hotell Sign i Stockholm - som bekant inrett med 3 000 kvadratmeter matta med ett mönster till förvillning likt ett Claesson Koivisto Rune redan gjort för Kasthall, och som juridiskt för närvarande är ett plagiatärende.
- Jag har in i det sista hoppats att hotellet skulle följa Kasthalls juridiska ombuds uppmaning att riva ut den kvalitetsmässigt undermåliga mattan, skriver Mårten Claesson i ett öppet brev som fortsätter:
- På ett personligt plan har jag väl också hoppats att kollegan/vännen Gert Wingårdh hört av sig med en förklaring till sitt kontors agerande. Ingetdera har inträffat.
Mårten Claesson understryker att han haft en bra tid i vänföreningens styrelse och att hans avgång alltså inte beror på några problem mellan honom och styrelsen. Men:
- För att värna min yrkesmässiga integritet kan jag inte indirekt stå bakom en marknadsföring av detta hus.

20 nominerade till Rödfärgspriset

Nomineringarna till Rödfärgspriset 2008 har precis blivit klara. Juryn har tagit fram inte färre än 20 bidrag. Däribland Henric Beneschs Villa JT, Alessandro M. Luccas Galleri Halvarby och Rickard Starks Särö Gavlar, som samtliga förra året var nominerade till tidskriften Arkitekturs debutpris (se Arkitektur 6/2007).
Tävlingen arrangeras i år för fjärde gången av Falu Rödfärg som vill uppmärksamma kombinationen modern svensk arkitektur och traditionell slamfärg (och förstås sälja mer färg).
Juryn är oklanderligt sammansatt. Den består av arkitekt SIR SAR/MSA Love Arbén (ordförande), arkitekt SAR/MSA Elisabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA Josefina Nordmark och DN:s arkitekturkritiker Peder Alton. Men även allmänheten har i år chansen att säga sitt. Den som inte kan se sommarens utställning (plats bestäms senare) kan gå in och rösta på www.falurodfarg.com, där samtliga nominerade projekt också finns presenterade.

tisdag, mars 25, 2008

Ny i Arkitekturs redaktionskommitté

Anders Johansson är nyvald till Arkitekturs redaktionskommitté! Han är arkitekt, med examen från KTH i Stockholm och Architectural Association i London. Efter en vistelse i Berlin och arbete hos kontoret Deadline undervisade Anders på KTH under andra halvan av 90-talet. Han ledde bland annat International Workshop, där arkitekter från Europa och Amerika deltog som lärare. Efter detta följde forskarstudier och en avhandling om arkitektonisk representation och modellteori. Tillsammans med tre kollegor driver Anders sedan 2003 kontoret Testbedstudio. Kontoret har en inriktning mot stadsutvecklingsfrågor, och arbetar även med direkt utformning av det offentliga rummet. Anders är också, tillsammans med kollegan Erik Wingquist, sekreterare i arkitekttävlingen Europan. Allt detta hoppas vi skall komma Arkitekturs läsare till godo!

onsdag, mars 19, 2008

Museichef får nytt namn

Det är alltid trevligt när SR:s Kulturnytt som omväxling rapporterar även om arkitektur. Det ökar förhoppningsvis allmänbildningen inom området.
Att sådan allmänbildning behövs också bland Kulturnytts reportrar, omvittnas av att inte bara en utan två av dem, med morgonens sändning glatt döper om Arkitekturmuseets chef från Bitte Nygren till Bitte Nyberg.
Illa, illa.

tisdag, mars 18, 2008

Nya tungviktare tar ton om stadsbiblioteket


Dagspressdebatten om Stockholms stadsbibliotek har hittills förts i Svenska Dagbladet. Men i dag tas till orda även i Dagens Nyheter – och inte vilka namn som helst. Tänk om, Stockholm! kräver Andrea Deplazes, Kenneth Frampton, Tony Fretton, Josep Lluís Mateo, Shelley McNamara, Yvonne Farrell, Peter Märkli, Irenée Scalbert, Álvaro Siza och Elizabeth Bonde Hatz.
Genom sitt debattinlägg sällar de sig till kören som kräver att Asplundbiblioteket vid Sveavägen lämnas ifred, och att Slussen, Tensta eller Liljeholmen i stället prövas som möjliga lägen för ett nytt stadsbibliotek. Byggs Heike Hanadas förslag blir konsekvenserna ett sönderkompromissat stadsbibliotek, en sönderkompromissad biblioteksverksamhet och en förlust av möjligheten att med en ny offentlig byggnad generera ekonomisk och social nytändning för en plats i Stockholm som verkligen behöver det.
Om en arkitekttävling är ett sätt att pröva ett program, vet vi nu svaret, hävdar undertecknarna: ”Det är inte hur man bygger till som är intressant – det är var man bygger ett verkligt nydanande stadsbibliotek.”

måndag, mars 17, 2008

Arkitekturmuseet får utökat uppdrag?


Ge Arkitekturmuseet ett utökat uppdrag. Byt namn på det. Flytta ut arkivet och låt i stället Svensk Form flytta till lokalerna på Skeppsholmen, så skapas basen för ett nationellt centrum för hela formområdet.
Det anser Rådet för arkitektur, form och design som till kulturministern sent måndag eftermiddag överlämnade sitt förslag om hur kvaliteten inom rådets ansvarsområden ska kunna tillvaratas i framtiden.
Förslaget ser vid en första anblick ut som en jätteseger för dem som vill betona samtidens och framtidens arkitektur och en lika stor förlust för dem som nu ser museets traditionella uppdrag flyta ut i intet, nämligen att vårda och visa samlingarna. (Om rådets förslag går igenom kommer exempelvis allt ritningsmaterial sannolikt att uppgå i Riksarkivet.)
Arbetsnamnet på den nya institutionen är rubrikvänliga ”Centrum för arkitektur, form, design och gestaltningen av den gemensamma miljön”. Den föreslås kunna fungera från den 1 januari 2009. Regeringen föreslås i ett andra steg inrätta en federation bestående av Statens konstråd, Nationalmuseum, Svensk Form, SVID och Röhsska museet, som ska börja verka från och med den 1 januari 2010. Den senare anses viktig för att uppnå sådant som regionala synergieffekter. Rapporten finns här >> PDF.

Arkitekter som inspirerar modet


Några av samtidens arkitekter står för inspirationen när tio modedesign-studenter ställer ut på Röhsska museet i Göteborg. Uppdraget har varit att rekonstruera ett givet 1700-tals eller 1800-talsplagg i kombination med inspiration från valfria arkitekter och deras verk.
Gert Wingårdh finns förstås med, som inspiratör till Johanna Milvert. Några andra exempel är Rem Koolhaas (designer David Söderlund), Sanaa (Moa Orrbacke), Santiago Calatrava (Elin Sundling) och Julien de Smedt (Mari Andrea).
Utställningen varar fram till den 13:e april.

Tungt upprop för samhällsbyggandet

Stadsbyggnadsdirektörerna i Göteborg, Stockholm och Malmö går till gemensamt upprop i senaste numret av Plan (1-2008). För att garantera ett långsiktigt hållbart samhällsbyggande behövs en gemensam nationell plattform, anser de, grundad på förståelse för tre perspektiv: medborgarperspektivet, förvaltarperspektivet och försäljarperspektivet.
Konflikten är given, anser undertecknarna dit även Boverkets tidigare generaldirektör Ines Uusman och Annika von Schéele, senior adviser på Boverket, räknas. Den offentliga sektorns uppdrag är att garantera demokrati i form av öppenhet, jämlikhet och kritisk debatt, och den privatas att skapa ekonomiskt mätbara resultat. Och konflikten måste hanteras. Inte minst i dag när de stora byggföretagen ofta föregår stadens planering genom att själva initiera och driva planläggningen inom ”sina” markområden.
Undertecknarna inbjuder därför samhällsbyggandets parter att delta i skapandet av en sådan plattform.
Var, hur eller till när specificeras ej.

torsdag, mars 13, 2008

Film: Zollverein School of Management and Design


Gaaleriie.net visar en 45 minuter dokumentär om SANAA:s Zollvereinprojekt. >> här. [via Daily Dose of Architecture]

Nya Arkitektur, nr 2 - ledaren


Nya numrets ledare finns som PDF >> HÄR.

Upp ur fåtöljen, Peder!

Dagens Nyheters arkitekturskribent Peder Alton förnekar sig inte. Djupt nedsjunken i sin fåtölj upptäcker han sent om sider att det pågår en debatt om tillbyggnaden till Asplunds stadsbibliotek. Ut skyndar han således med en krönika i dagens DN (13/4) där vi som debatterar får veta att vi borde debatterat långt tidigare. Verkligen skarp kommentar, Peder. Tidskriften Arkitektur och Svenska Dagbladet har tagit sitt debattansvar och haft en lång rad artiklar som du tydligen missat? Däremot har diskussionen i DN, vars sidor du har full tillgång till, lyst med sin frånvaro. Det är inte bara anmärkningsvärt. Det är usel arkitekturjournalistik!

tisdag, mars 11, 2008

Rör inte Asplund


Något sent har en kvalificerad opinion samlat sig mot Stockholms Stadsbiblioteks expansionsplaner. Förutom Arkitekturs Olof Hultin och arkitekterna Catharina Gabrielsson och Elizabeth Hatz ställer sig Lars Nittve, Horace Engdahl, Ebba Witt-Brattström, Jan Åman och 20 andra personer bakom kritiken av Heike Hanadas förslag på SvD:s Brännpunkt >> HÄR. Stadsbibliotikarien Inga Lundèn med stadsbyggnadsdirektör svarar att det visst ska byggas > här. Även inslag på ABC nytt >> här.

Svenskar i Ukraina


Ukraina har hållit sin första internationella, öppna arkitekttävling. Och det blev svenskt andrapris! Arkitekterna Krook & Tjäder AB föreslog i ett samarbetsprojekt mellan kontoren i Stockholm, Göteborg och Malmö hur en stadsdel kan utvecklas genom generativt byggande och med platsbildningen i centrum. Stadsdelen i fråga, Sykhov, anlades under Sovjettiden och och hyser 142 000 av staden Lvivs i dag 800 000 invånare.
Vann tävligen gjorde arkitektkontoret Domorinthos från Grekland. (Mer om pristagarna >> här.)

fredag, mars 07, 2008

Herzog & de Meuron i Helsingfors


Arthur Buchardt har hittat en ny plats för ett nytt storhotell: på Skatudden nedanför Uspenskijkatedralen i Helsingfors. Men det blir inte Wingårdh som ritar hotellet i Finland utan Herzog & de Meuron. Mer info: Hufudstadsbladet + Helsingin Sanomat.

torsdag, mars 06, 2008

Teckna passagen!


Henning Larsen-stiftelsen fortsätter att utmana arkitekters kompetens. Och att uppmana arkitekter till nya utmaningar!
Den här gången har en skisstävling – The Passage – just utlysts, med deadline den 9 maj. Syftet är att få fram skisser som fångar det där svårbeskrivligt flyktiga som ryms inom arkitekturens rumsbegrepp. Upplevelsen av rumsligheter påverkas ju bland annat av årstid, tid på dygnet och sinnesstämning. Liksom, kan tilläggas, kulturella och personliga referensramar beroende på bland annat etnicitet och genus.
Till förra årets fototävling om arkitekturens själ, fann juryn ingen segrare som höll måttet. Vi önskar årets jury, bestående av arkitekterna Henning Larsen, Merete Ahnfeldt-Mollerup och Lars Steffensen, målaren och grafikern Jes Fomsgaard samt konstnären Thomas Locher, bättre lycka denna gång.
Materialen den hoppas få botanisera i spänner från kolteckningar över akvarellerade renderingar till animerad film. Eventuell segrare och mottagare av prissumman 7 000 Euro presenteras den 20 augusti.

söndag, mars 02, 2008

Zaha Hadid hos Charlie Rose



En intervju med Zaha Hadid av Charlie Rose från 21 juni 1999. Samtalet börjar 25 minuter in i programmet och handlar om det nya Rosenthal Center for Contemporary Art i Cincinnati (färdigt 2003) och att det blir hennes andra byggnad efter Vitras brandstation. Rose har sedan dess haft med henne i programmet 2003 och 2006; finns att se >> här.

lördag, mars 01, 2008

SR möter Gert Wingårdh


I onsdags (27 februari 14:03) sände P1:s nya kulturprogram Snittet ett nästan helt program (35 min i alla fall) om och med Gert Wingårdh. Wingårdh sammanfattar svensk arkitekturhistoria de senaste trettio åren med "Från bruna bönor med fläsk till vitlök, sushi och thai" och Olof Hultin sammanfattar Wingårdh. Går att lyssna på här eller direkt till WMA:n här.