onsdag, november 04, 2009

Murman Semestermästare


Murman arkitekter tog hem segern i kategorin "Holiday" vid årets World Architecture Festival i Barcelona med sin Restaurang "Tusen" (Arkitektur 3/09). Projektet presenterades av Ulla Alberts. Min föraning när juryn visade sin lättnad över ett projekt som var "på riktigt" visade sig vara riktig. Bland de dyra tjusiga projekten var ett björkhus på fjälltoppen vad man längtade efter. Direkt efter segerceremonin stod fyra arga ryssar som tävlat med ett av motståndarförslagen framför Murman Arkitekters förslag och sa att "det här är inte för människor, det här är för juryn".

Bjarke Ingels gav inte priset till sina landsmän Kim Utzon för deras projekt i Västra hamnen, Malmö utan till WOHA:s projekt "The Met" i Thailand.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis!! Bravo!

Anonym sa...

Instämmer - det bästa som hänt svensk arkitektur sedan Peter Celsing rev av sin golden royal straight flush av idel internationellt ledande arkitekturprojekt utan att ens bli känd söder om Skanstull! Bravo!

Anonym sa...

Det största som har hänt svensk arkitektur sedan Bo Kjessel!

Anonym sa...

Äh - skitsnack. Det här har inget med Bo Kjessel att göra.

Anonym sa...

Jo lite snygge Kjessel är det ändå! I hans glans dagar. Samma idé med readymades använde han för saluhallen: gamla stenskulpurer från Klara som visade sig vara för tunga, sen kom det där med globerna, och de var ju lika oväntade som ett par björkstammar!
Men lite skitsnack tycker jag också att det var trots allt, så även detta.
Ulf W

Anonym sa...

Varför jämföra med en person (en Bo Kessel)? Murman är ju ett arkitektkontor på söder. Dressman är en butikskedja.

Jag vill nog vara Anonym med min fråga.

Anonym sa...

Grattis Bosse!

Hans

Anonym sa...

Bo Kjessel var ändå först med att föra in queerpraktiken i den blonda svenska arkitekturen när han ritade Söderhallarna (inte teorin, den kom senare, som den brukar göra i Sverige).