torsdag, november 05, 2009

Live från World Architecture Festival del 6

Inga svenska vinnare ikväll i Barcelona, men en highly commendation till Wingårdh för deras Kuggenprojekt i Göteborg. Vilket möjligen kan vara plåster på såren eftersom en av snackisarna efter jurygenomgången var Will Alsops sågning av samma Wingårdhs Smålands Musik och teater.

Glädjande att notera också att Turenscape välförtjänt tog hem landskapskategorin med sin Qiaoyuan Park. Intervju med dem kommer i kommande nummer av Arkitektur. Och i kategorin hälsa besegrades alltså Stirlingprisvinnaren Maggies center av det mexikanska projektet Teleton Tampico, Sordo Madaleno Arquitectos, ett rehabcenter för handikappade och hjärnskadade barn (inga bilder än tyvärr).

5 kommentarer:

Pär Eliaeson sa...

Spännande! Berätta mer om Alsops kritik...

Anonym sa...

Har inte alla sett under ett flertal år nu att det finns ett Wingårdhprojekt i Jönköping som är skit? Men utmärt att saken nu spikats officiellt. Kuggen i GBG är av helt annan klass. Wingårdh är ju bäst när han sneglat grundligt innan pennan börjat vispa: http://www.3xn.dk/da/76106_dla_horton/

Erik sa...

Ursäkta, men efter att tittat på alla 18 bilder av 3XNielsen-projektet har jag lite svårt att se den stora likheten med Kuggen. Snedställda fönstren? Men det är ju knappast unikt för någon av dessa projekt. Vad gäller huskropp, materialval, funktion, storlek med mera finner jag inga relevanta likheter. Plagiatdebatten är alltid intressant, men det måste väl vara lite mer substans i den för att den ska kännas seriös. Annars kan man ju lika gärna påstå att alla moderna arkitekter bara är epigoner som "sneglat" på en van der Rohe, en Corbusier, en Lloyd Wright et cohortes. Att det är vissa trender i branschen som tar sig uttryck i förkärlek för vissa former och material är ju ett faktum som inte behöver ha att göra med plagiat, utan är ett faktum i all skapande verksamhet. Wingårdh hör väl till en av dem som är bäst på att fånga upp de internationella trenderna, medan många andra är sysselsatta med att "plagiera" varandras inhemska verk.

Anonym sa...

Vad är likheten mella kuggen och Hortons huvudkontor? Kan inte 'anonym' förklara?

Anonym sa...

Ni har rätt - jag har tagit miste helt enkelt. Men det var väldigt vad ömtålig just den frågan var. Men ändå har jag ju helt fel. Hur det nu går ihop.

A.Nonym