onsdag, november 04, 2009

Live från World Architecture Festival del 2


När jurymedlemmarna i kategorin Holliday/Shopping utmattade slår sig ner i förfriskningsavdelningen hamnar de intill en av jurymdlemmarna i kategorin "Civic"(allmän eller kommunal). De börjar genast beklaga sig över mängden av semesterortsprojekt som alla börjar med "vi fick en perfekt tomt i en underskön natur och vi ville bevara naturen men det ville inte beställaren och han hade obegränsat med resurser, så 'f*ck it'". Jurymedlemmarna avslöjar också att när väl Hans Murman klev in med sitt lilla fjällprojekt "Tusen" var de närmast oändligt tacksamma över att få se något som var som de sa "på riktigt". Mannen i jury för "civic" däremot berättar om ett kristen kyrka i Kroatien som tagit 20 år att få till eftersom det under kommunismen i stort sett var kriminellt att vara kristen. Ett projekt som följs av ett hem för 30 föräldralösa barn i Ghana.

Äpplen och päron ska onekligen jämföras när det gäller att kora världens bästa arkitekturprojekt.

Bäst hittills är just en byggnad ur "civic" portföljen, inte helt oväntat finns de intressantaste projekten där, inte minst för att de mer tillfredsställande besvarar de frågor som mänskligheten står inför: fattigdom, utbildning, det civila samhället.

Favoriten lyckas vara både en synagoga och dessutom helt byggd av förnyelsebara material, arkitekten heter Ross Barney Architects och projektet är en synagoga i Chicago (se bild).

Om en halvtimme avslöjas vinnarna i dagens kategorier: Civic, Culture, Holiday/Shopping, House, Housing, Learning, New & Old, Office.

Här finns några svenska deltagare: Johan Celsing med sitt projekt för Riksantikvarieämbetet/Riksutställningar på Gotland, Hans Murman med sitt projekt Restaurang "Tusen" och White Arkitekter med Vällingby Centrum. Ett annat svenskt projekt, men av danskar visades också, Kim Utzons bostadsprojekt i Västra Hamnen, Malmö i kategorin Housing där Bjarke Ingels var en av de tre jurymedlemmarna.

Inga kommentarer: