tisdag, november 10, 2009

20 år sedan – Arkitektur minns också
Alla minns Berlinmurens fall just nu. För att ge en glimt av något annat hände då och som på sitt dekadenta vis kan vara en passning till Berlin (och som precis som muren inte längre finns) ger vi er här tre uppslag ur tidskriften Arkitektur nummer 6/1989 där Abelardo Gonzales projekt Tunneln presenterades. I kommentaren skrev Ernst Lohse: "Vi behöver en ny arkitektur som är djupare och lyfter fram något mer än vad den etablerade postmodernismen gör – också utanför diskotekens drömvärldar". Projektet prisbelönades till exempel av tidskriften Architectural Review. Läs, res och minns. Klicka på bilderna för större versioner.

Andra projekt som presenterades detta år: World Trade Centre, Stockholm, Öijareds Country Club, Globen, Stockholm.

Minns du någon särskild artikel eller bild ur Arkitekturs historia som du inte sett på länge eller ett projekt från förr som du skulle vilja se, säg till så kanske vi publicerar den här på bloggen.

4 kommentarer:

Björn sa...

1982 ska det stå, inte 1993.

Dan Hallemar sa...

Försvann något här?

Björn sa...

Ja, det försvann en hel del. Skellefteå stadshus från 1953 av far och son Tengbom vore roligt att läsa om. Om det finns något vill säga. Även det nyare stadshuset från 1982 skulle vara intressant.

Sen om det finns något som skrevs om sovjetisk arkitektur under mellankrigstiden...

Dan Hallemar sa...

Hittar tyvärr inte Skellefteå Stadshus i rullorna, men letar vidare. Har en lång artikel om "Bostadsbyggande i Sovjetunionen" från 1936 som kanske kan visas vid tillfälle.