måndag, april 07, 2008

Ett nytt danskt arkitekturmuseum


Omvandling av Köpenhamn fortsätter. Idag presenterades Dansk Arkitektur Centers (DAC) nya lokaler på Bryghusgrunden, brevid Det Konglige Bibliotek. OMA har ritat förslaget som förutom ett arkitekturcenter ska innehålla bostäder, kontor, restauranger och stå färdigt 2009.

5 kommentarer:

Erik sa...

De internationella projekten duggar lika tätt i Köpenhamn som regndroppar i oktober. Vad har de och vad saknar vi? Eller kommer de att straffas av gudarna för sin hybris? Eller kommer vi att förmultna i kökkenmödding av lagomhet?

Claes Sörstedt sa...

Vad vi kan vara avundsjuka på är Realdania (http://www.realdania.dk/), en stitelse med mycket pengar, initiativtagare och delfinansiär till många projekt, tävlingar (senast Öresundsvisioner) och forskningsprojekt.

Pär Eliaeson sa...

Eller skulle man kunna säga såhär: varför manifestera dansk arkitektur genom att låta ett utländsk kontor rita ett estetiskt exklusivt och "radikalt" hus som distanserar dansk arkitekturpraktik från samhället den verkar i? Symboliskt laddad märkesbyggnad kanske, men hur urvattnad är inte den tanken?

Erik sa...

Aha, det där med Realdania var intressant – kunskap, dialog, projektaktiviteter och pengar i ett paket...

Danyal sa...

Kanske skulle man kunna säga så här: Varför manifestera svensk arkitektur genom att beklaga sig över tanken på internationella arkitekters kommande verk i Danmark? Nationalromantisk tanke som först fungerar där den inhemska arkitekturen fungerar.

I sverige har vi inget av det.