onsdag, april 16, 2008

Arkitekturens topp tre


Tyska arkitektur- och byggnätverksorganisationen BauNetz senaste rankinglista har precis kommit ut. Alltså vet vi åter vilka som är världens just nu bästa arkitektkontor: OMA, Zaha Hadid och Steven Holl. Och hur går det för svenskarna? Tre kvalar in bland de 500 bästa: Claesson Koivisto Rune (plats 178), White (216) och Wingårdh (260).
På samma sätt som forskningskvalitet ibland räknas efter antal publiceringar i internationellt ansedda vetenskapliga tidskrifter, räknar BauNetz kvalitet efter antalet publiceringar i internationellt ansedda specialtidskrifter för arkitektur, nämligen Bauwelt, Detail, Architecture, Architectural Review, a+u, architektur aktuell, L'architecture d'aujourd'hui, Werk Bauen und Wohnen och Domus. Ju fler publiceringar, desto bättre är man alltså. Ju fler bilder och ju fler antalet sidor om projektet är, desto fler poäng tilldelas under sammanräkningen. Genast blir det tveksamt att tala om kvalitet. Som alla vet är det ibland någonting helt annat än det som gör sig bäst på bild.

1 kommentar:

Danyal sa...

Menar Lena From att hon genom sin teori därför skulle kunna peka på ett enda svenskt kontor som ens är i närheten av den kvalité som Holl, OMA och Hadid bjuder på?

Om hon inte menar detta så kan jag inte på något vis förstå syftet med inlägget och vore därför tacksam för en förklaring.

Lena attackerar en generalisering genom att själv generalisera.


Nej, självklart så har kvalité inte nödvändigtvis något att göra med vad som gör sig bra på bild. Detta föranleder dock ingen klok att tro att kvalité därför kommer ur det motsatta.

Jag är ledsen men svensk arkitektur lär snarare rankas ännu lägre om du vill använda andra bedömningsparametrar.