tisdag, februari 01, 2011

Tengbom ritar World Trade Center i Växjö


Tengbomgruppen vann den inbjudna tävlingen om ett World Trade Center i Växjö. En byggnad som ska bli "en ikonbyggnad för Växjö". Den 14 våningar höga byggnaden är en del av Växjö resecentrum, målet har varit att "skapa en attraktiv entré till staden, vidga centrum och stärka dess konkurrenskraft".

Projektet staratdes redan 2007 som ett parallellt uppdrag, men lades i malpåse i väntan på ett planprogram för hela området. Det danska kontoret Schmidt Hammer Lassen fanns med i det tidigare parallella uppdraget, tillsammans med Tengbomgruppen och White. Men det danska kontoret ersattes i den inbjudna tävlingen av Nyréns. En tävling som alltså vanns av Tengbomgruppen.

Beställare är bostadsbolaget Kärnhem, och deras ägare Anders Öhman, som enligt Byggvärlden "fick idén när han såg en World Trade Center-monter på en mässa i Cannes. Han hade länge tyckt att stationsområdet i Växjö borde kunna utvecklas till något bättre."
– Det är ett fult, stort och tråkigt område. Det känns inte stadsmässigt. Man skulle kunna mötas av något mycket bättre när man kommer från järnvägen, säger Anders Öman till Byggvärlden.
Kärnhem planerar ett World Trade Center i Karlskrona också.

Byggnaden i Växjö beräknas påbörjas under nästa år.

7 kommentarer:

Gretxky sa...

Äntligen!

Anonym sa...

Hejkomochhjälpmiggenerationen har ånyo utmärkt sig. Om detta är Göteborgsoperan 2.0 eller en Shanghaipaviljongen ripoff gör det samma. Det är ute med Svensk arkitektur helt enkelt. Flemming, ge oss en smocka!

DJ sa...

En ripoff på Bella Sky Hotel i Örestaden. Men det behöver ju inte vara fel. Växjös stadsbild förstördes/förskönades av dansk estetik redan på 60-talet så jag tror Växjöborna kommer att palla detta också. Granne ligger Christer Malmströms svarta glasmuseum som ser ut som... tja... en finlandsfärja?

Anonym sa...

Malmströms förstlingsverk, man ska ju göra sådana också, i Växjö stör väl ingen. Att det blivit något slags formel i Sverige med bleka plagiat av redan tveksam jippoarkitektur från kontinenten är däremot ett samhällsproblem. WTC i Växjö har inte mer gemensamt med 3XN i Köpenhamn än Vikingterminalen med Uffizierna! Att vara karikatyrtecknare är även det ett yrke, men förutom i Sverige finns inte den genren inom byggnadskonsten.

DJ sa...

Hundra meter fönsterlös fasad mitt i stan stör ingen? Nej, förmodligen inte, man brukar ju vänja sig. Om det hade varit ett av gatukontorets depåer så hade utformningen varit motiverad men nu är det ett publikt museum som borde fått en mer engagerande möte med gatan. Den funktionella aspekten har ju iallafall Tengbom förstått.

Anonym sa...

DJ - jag har sett CMs museum vid ett tillfälle för ganska många år sedan. Du kanske har en poäng, jag minns inte. Men CM är en relativt respekterad bedömare av arkitekturproblem och var det även på den tiden när museet uppfördes. Och byggnaden är väl i alla fall självständig och inget tramsigt plagiat, inte?
Att hotell och konferenscentra har publika entréer är ju kutym. Om ett höghus har en öppen eller sluten bottenvåning är av mindre betydelse. Höghusets princip är ju det begränsade fotavtrycket, inte? Museer däremot är ofta horisontella och det är relativt sällsynt att de utrustas med lokaler i gatuplanet. Kanske finns något undantag, hur var det med Louis Kahns museum i New Haven - har inte blivit klok på hur bottenvåningen där är utformad, en ganska urban och föredömlig byggnad månne?
Vad Tenboms projekt anbelangar - ren skit. Sedan behöver man väl knappast väga om bottenvåningen är publik eller annat?

Anonym sa...

En stilren, om än inte helt unik (men vad är unikt idag egentligen) byggnad som tillsammans med den utarbetade planen för området kommer ge Växjö ett behövligt lyft och knyta ihop en delad innerstad.