Le Corbusier kök utställt och hotad "Corbusier-hus"
På Rhösska-museet i Göteborg ställer man nu ut ett original-kök från Le Corbusiers flerbostadsprojekt Unité d´Habitation, Cité Radieuse uppfört i Marseille 1947-52. "Ett rationellt konstruerat båtkök med närhet till alla funktioner, skulle hjälpa den moderna människan att effektivisera sitt liv."
Ett kanoniserat kök.
Samtidigt planerar, menar vissa byggnadsantikvarier och debattörer, HSB att renovera sönder en av Sveriges tydligaste Corbusier-inspirerade hus, Ribershus 1 i Malmö (uppslag ur Arkitekturs presentation 1938 nedan). Efter en konflikt med hyresgästerna om "lyxrenovering" som gick upp i Hyresnämnden avgjordes frågan till HSB:s fördel. HSB å sin sida lovar att "bevara så många tidstypiska detaljer som är möjlig", med tillägget att "samtliga lägenheter rustas upp till skälig standard".
Man får hoppas att de håller tungan rätt i mun. Så inte en byggd ikon blir kanonmat.
5 kommentarer:
Som boende i huset (i etage-lgh)kan jag meddela att den förre ägaren är den som orsakat störst skada, lägenheterna är dock i mycket varierande skick. Våran lägenhet har ett groteskt fult "lantkök" från 80-talet samt plast mattor medan andra har nästan orörda lägenheter. Tekniskt behövs en upprustning enligt min mening, dock är väl inte de omtalade lyxrenoveringarna till HSB's fördel, speciellt inte med tanke på vad man egentligen representerar.
Fint är det iallafall, dock inte så välfungerande planeringsmässigt som man skulle kunna tro om en funkisikon som denna.
/eric
Eric: Tack för bra inside-information. I så fall kanske man skulle återställa materialen, när man väl upprustar? Eller?
Självklart vore det en berömvärd ambition! Ett platsbyggt kök i stil med de som fortfarande finns i vissa lgh lär vi nog tyvärr inte se om jag känner HSB rätt. Likaså skulle man önska att de fina originalfönstren med mycket smala karm- och bågprofiler aldrig skulle bytts ut. De som sattes in för tio är sedan är grova och otäta, i vissa rum har de helt spolierat den öppna karatären.
De större lägenheterna byggdes för välbeställda med tjänstefolk. Signalsystem mellan rum finns delvis bevarat. Vår lgh är en gavellgh med t.ex. separat trappa för husan, modell hönsastege. Har dock inte hittat planen på nätet, de som redovisas är oftast de som ligger i mitten av huset, som för övrigt måste kostat en hel del att bygga även på den tiden. Väldigt komplexa rum, vi har tre rumshöjder på bottenvåningen och rökgångar dragna halvt i sidled mellan planen. Inte så lättrenovertat kanske...
/Eric
Jag har precis pratat med Stadsbyggnadskontoret och de har satt en handläggare på att utreda varför HSB inte har inkommit med en bygganmälan. Enligt tidigare överenskommelse mellan SBK och Malmö Museer, bör en byggnadsantikvarie medverka vid renoveringen.
Byggfabriken har erbjudit sig att ta fram platsbyggda kök i samband med renoveringen, men det var HSB inte intresserade av.
Här är planen till frontvåningen i 2,5 etage mot sundet: http://www.ravjagarn.se/blogg/wp-content/uploads/etagev%C3%A5ning_i_ribershus.jpg
Hur är det med garderober odyl? Vad jag förstått höll dessa mycket hög klass.
/Gustav
Även om Le Corbusier hade skissat på diverse höghus, kan ju Ribersborg nästan ses som en förlaga till Unité d'Habitation. Vilket gör det hela lite ironiskt.
Skicka en kommentar