onsdag, februari 16, 2011

Triangeln i Malmö – så ska det se ut till slut
Planerna för utvecklingen av Triangeln i Malmö har gått ganska många vändor. Nyréns fick uppdraget efter en serie parallella uppdrag 2004 tillsammans danska Lundgaard & Tranberg som skulle rita höghuset. Beställare är NCC. Lundgaard & Tranberg drog sig sedan ur eftersom de inte skulle få bygga hela kvarteret utan bara höghuset. Nyréns tog över.

Ett av de som valdes bort i det första parallella uppdraget 2004 var FOJAB, de hade lämnat ettt förslag till mer småskalig bebyggelse utan en större galleria, något som var ointressant för handeln och NCC.

Nu är det FOJAB som ritat det förslag som presenterades idag. Nyréns detaljplan gick ut på ny upphandling och då valde NCC FOJAB och inte Nyréns som arkitekt. Det har inneburit ett totalt omtag på hela projektet, säger man på FOJAB. Höghuset har till exempel bytt plats och innehåll (det är nu 190 bostäder istället för kontor).

I Triangelns två bottenvåningar byggs en galleria för ett 70-tal butiker. Ovanpå placeras kontor för omkring 250 arbetsplatser samt tre bostadshus varav ett höghus på 18-våningar.

Torget ritas av White Arkitekter, som tidigare vunnit en tävling för Johannesplan och Konsthallstorget.

Bild på Nyréns tidigare förslag nedan, överst en tidig förslagsbild, nederst en volymstudie i ett senare stadium som också skulle ha färgat glas i den ljusa strukturen.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Bra, då har Fojab tillräckligt med jobb och behöver inte förstöra Landsarkivet i Lund.

Tomas L sa...

Thomas Hellquist eller någon nere i Lund - kan ni inte lämna in en ansökan om byggnadsminnesförklaring av Landsarkivet? Vem som helst får ansöka:
http://www.lansstyrelsen.se/NR/rdonlyres/990C59ED-D3FE-4369-B524-8C11BA3CC365/0/Informationsblad.pdf

Anonym sa...

Äntligen får vi lite världsklass i Malmö.

Martin sa...

Världsklass a lá FOJAB har vi redan i Malmö iom Entré Malmö. Sen ska vi inte glömma ett annat kommande mästerverk i Malmö, kv Oket vid Folkets Park, vilket är ännu en FOJAB-design fylld till bredden av fantasi och intresse för sin omgivning.

Angående Triangeln, i Skånska Dagbladet säger Ulf Kadefors "Höghuset får ingen dramatisk gestaltning, bland annat av respekt till kyrkan".

Av respekt för en vacker jugendkyrka ritar man alltså en vit, kantig och anonym box? Som f ö kommer vara grå av avgaser inom ett par år iom den tunga trafiken i området. Bra där FOJAB, av respekt för något vackert ritar ni något tråkigt.

Anonym sa...

Skandal! Fojab är verkligen ett hemskt ställe.

Anonym sa...

Mutade FOJAB NCC också?
Släpper Malmö stad igenom detta?