tisdag, februari 08, 2011

Moskébyggen – i Dalarna och Danmark


I dagens Svenska Dagbladet skriver Elisabet Andersson om Bjarke Ingels förslag på ny moské i Köpenhamn, en arkitektonisk bergstopp på Islands Brygge. Samtidigt igår i Borlänge blir det slagsmål efter ett samrådsmöte om placeringen av ett islamiskt center med en bönelokal för 1500 personer, med nio meter i takhöjd. Stadsarkitekten presenterade tre alternativa förslag på placering av centret, men diskussionen kom mer att handla om " islam, sharialagar, demokrati och om ett islamskt center verkligen behövs i Borlänge". Efter mötet utbröt slagsmål utanför Folkets Hus.

Tidigare inlägg om Holländska moskébyggen, så kallade poldermoskéer och cosmosques.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Var det någon som sa att Åsa-Nisse skulle göra comback på filmduken? Verkar som att det inte behövs - åk till Borlänge i stället!

Erik sa...

Vore kul med en moské som inte är en festival i kitsch för en gångs skull.

Anonym sa...

Who knows - det kanske är med moskéer som det sägs vara med restauranger: Det ska vara kitsch annars infinner sig inte den rätta atmosfären. Eller vad tror du Erik (du kanske inte är muslim heller?)?

Anonym sa...

Här kommer mer stoff som svenska smakeliten att ondgöra sig över här i den lilla spalten;

http://www.fri.dk/bolig/ingels-bygger-hoejhus-paa-manhattan-0

Helt stilla undrar jag ; Varför så mycket dansk export och så litet svensk? Ingels själv står antagligen för mer än sveriges arkitekter...

Anonym sa...

@Anonym 2011-02-09 13:13

Ingels är ett geni. Det underlättar. Vi tycker visserligen alla väldigt illa om en del saker han gör. Men det där projektet blir man ju avundsjuk på, inte?

Anonym sa...

Hata Ingels projekt om du vill! - Poängen är att han bygger sin arkitektur (i hela världen), medan du, svenske arkitekt, skriver dina synpunkter i en spalt.