fredag, januari 28, 2011

Citybanevisioner i papperskorgen


I höstas bjöd Jernhusen bjöd in det tre stjärnarkitektkontoren FOA (Foreign Office Architects) OMA (Office for Metropolitan Architecture) och Snöhetta för att skissa på en lösning för den byggnad som ska utgöra entré till den nya citybanan i Stockholm, på platsen för nuvarande Scandic hotell. Stora planer, högt uppkast, stjärnor. Inte olikt upplägget kring parallellskissandet vid Slussen. Om det skrev vi på bloggen i september.

Nu har man kastat alla förslagen i papperskorgen. Jernhusen har i kontakter med Stockholms politiker förstått att inget av förslagen är genomförbara. FOA, OMA och Snöhetta hade fått i uppdrag att prova olika alternativa former vad gäller volym och skala. Av detta blir nu intet. Förslagen har vi inte fått se ännu. Kanske ligger de faktiskt i papperskorgen, men vi fortsätter jaga Jernhusen för att få en glimt av vad som är omöjligt.

5 kommentarer:

Flemming P sa...

Undskyld, fellow scandinavians.

Hvad är det i syns är så märkligt eller overraskende i dette?

I lever i det land som måske har den fattigeste arkitektur i hele verlden (eventuelt med Tchad som eneste undtagelse)

I bor i landet med verldens höjeste korruption i byggebranchen. Et land hvor byggebranchen figurerer et sted mellom kartellvirksomhed og maffia.
Det ironiske är att dette idag är den störste del av jeres lands ökonomi.

Sidst men ikke minst, i bliver ved med at chikanere danske arkitekter til at lave opgaver fordi i har hört et eller andet sted, at vi är bedre arkitekter (rigtigt nok)
Men alt är for sjov, fördi i trenger lit headlines.

Lad verlden nu ligge og lave jeres lorte-arkitektur uden at chikanere stjerner.

Svensk arkitektur är en joke
men
Svenskers opfattelse om internationelle verldensarkitekter är en ÄNNU större joke.

Jag har ont for jeres folk og for denne computer med svenskt tastatur

Flemming Hummer sa...

Varför publicerar ni ovanstående strunt? Är inte det här en seriös kulturtidskrift?

Anonym sa...

Jag har lite svårt med danskan. Men google menar att Flemmings budskap i svensk översättning lyder: "Ledsen, karl scandinavian.

Vad är det i sikte är så märkta eller förvånande i detta?

Jag bor på landet som kan ha de fattigaste arkitektur i hela verlden (med Chad som enda undantag)

Jag bor på landet med den högsta verldens korruption i byggbranschen. Ett land där byggbranschen visas någonstans mellan kartellvirksomhed och Maffia.
Det ironiska är att denna dag är den största delen av ditt lands ekonomi.

Sist men inte minst, att fortsätta att trakassera danska arkitekter att göra uppgifter eftersom du har hört någonstans att vi ar bättre arkitekter (sant)
Men allt arbete på skoj, eftersom du behöver det lyser rubriker.

Låt verlden nu ligga och fixa din taskig arkitektur utan trakassera stjärnor.

Svensk arkitektur är ett skämt
men
Svenskens syn på internationella karaktär verldensarkitekter är ett ännu större skämt.

JAG har ONT av ditt folk och för den här datorn med svenskt tangentbord"

Denna dag är den första dagen i resten av ditt liv ungefär (förkortat). Flemming har ju till betydande del helt rätt. Han har ont och han är sannolikt på lyset.
Men vad gäller korruptionen i den svenska byggsvängen så är väl indignation av det här slaget fullt motiverad. De stora entreprenörerna är sjukt otransparenta och de präglar vårt land. I ett flertal avseenden har vi förstört vårt land - helt rätt Flemming.

Anonym sa...

Flemming!

Vad är värre än att betrakta helvetet? Möjligtvis att befinna sig mitt i.

Jag gjorde misstaget att resa till köpenhavn för att utbilda mig och spenderade sex år på arkitektskolen. Nu är jag tillbaka i mitt hemland. Varje dag känns som en vandring på Golgata. Värre än korruptionen, som du träffande beskriver, är att möta dem som kallar sig arkitekter och se deras perversa arbetsprocess. Fråga efter en arkitektonisk huvudidé och du möts av idel gapande munnar. Det är naturligtvis sorglig att se de, som genom att kalla sig arkitekter, är ytterst ansvariga för det förfall som pågår.

För mig återstår två alternativ, det som flykting eller det mer radikala hvide snitt - som i vart fall utlovar sinnefrid!

Anonym sa...

Vad säger Jernhusen? Får ni några bilder på parallelluppdragen?