tisdag, januari 11, 2011

Landsarkivet i Lund – en hotad pärla?
I dagens Sydsvenska Dagbladet skriver Thomas Hellquist en debattartikel om planerna för Bernt Nybergs Landsarkiv i Lund. FOJAB arkitekter har ritat på nya studentbostäder i den lokal som inte används som arkiv och därför sålts av staden till Lunds Nation (bilderna ovan från FOJAB och Sveriges Radio). Hellquist skriver:

"Arkivet är sålt till Lunds nation för att bli studentbostäder. Ändamålet är gott men kan inte helga medlen – nämligen att bryta upp den särpräglade fasaden med en mängd fönster. En sådan ombyggnad vore just att förnya genom att förstöra, och den har ingen plats på 2000-talet." Och avslutar: "Lunds nation bör alltså sälja tillbaka arkivet till kommunen och i gengäld få en byggrätt i annat läge. Det gäller att tänka ett varv till. Rivning är kort, ångern är lång."

Nedan Landsarkivet ur tidskriften Arkitekturs monografinummer över Bernt Nyberg och ett utdrag ur en text där Vanja Knocke beskriver landsarkivet.23 kommentarer:

Zickla sa...

När får vi se ett förslag att bygga om Klippans kyrka till kvarterskrog och putsa om kåken i en smakfull ljusgul kulör? Kanske något som de arkitekturengagerade medlemmarna i nätverket Yimby borde kämpa för?

Allt är till salu sa...

FML. Kan vi inte öppna kebabkiosk i absiden i Lunds Domkyrka när vi ändå håller på...

afab sa...

Internethyperbolen slår till igen...

Denna "lagerlokal" kan knappast jämföras med Peterskyrkan. Kebabkiosk i absiden på domkyrkan låter dessutom som en finfin ide.

Jag förstår dock inte riktigt om Fojab är för lata för att visa teglet i videon eller om de är fräcka nog att föreslå utvändig tilläggsisolering.

Jan kan inte kommentera förslaget att använda huset till scen och musiklokaler. Det låter tungjobbat men jag kan för lite om både huset ifråga och om vad som egentligen menas med scen och musiklokal.

Ibland måste man riva eller bygga om. Tycker ni verkligen att landsarkiven är så bra eller är det som symbol för brutalismen ni tar ställning för dess bevarande. Har själv aldrig besökt bygget IRL så mina åsikter är måttligt underbyggda.

Anonym sa...

Det är bättre att riva än att genomföra Fojabs förvansking. Jag säger som Staffan Bengtsson om remakade miljonprogramsområden: Ja, nu vänder det sig två gånger i magen på en när man åker förbi (i stället för en gissar jag att han menade). Elakt men träffsäkert. Bevara helt och hållet eller riv - ibland är svaret enkelt.

Johan Sundberg sa...

Läs Vanja Knockes text i Arkitektur om Landsarkivet - "Det att tala om båda sidor av tillvaron, inte bara den ljusa".

Snacka om att låta ett uppdrag ta höjd.

Och innan dess ""Den nya arkivbyggnaden skänker, mycket generöst, sekelskifteshusets maskinmässigt exakta tegelbeklädnad en färgstyrka och glans som säkert inte var lika uppenbara innan det fick sin mörka granne."

"Bernt Nybergs byggnader är inte uppenbart bildmässiga. Ändå, och kanske just därför, kan de väcka mångtydiga associationer ... Jag ser också andra möjiga metaforer för att beskriva relationern mellan dem - som tydligare motsatspar - medvetet/undermedvetet - himmel/helvete"

Detta är en förlorad värld!

Sigurd sa...

Här möts verkligen himmel och helvete: Vanja Knockes sofistikerade och passionerade kritik på högsta nivå och Staffan Bengtsson bråddjupt obildade plattityder. Gemensam faktor: Bernt Nybergs arkitektur. Vackert så!

Tack för den vakna och smått provokativa uppmärksamheten, Hallemar. Dina uppslag är alltför ofta alltför bra för läsarna här, men någon slags diskussion har ändå uppstått denna gång.

Nina sa...

Tycker väl att Fojab har lyckats fånga tidsandan och nuet bättre än de flesta. Det "mörka" som Knocke skriver om har ingen plats 2011, idag ska hus vara positiva, bekräftande, optimistiska och konsumtionsbefrämjande, och inte minst lättsmälta för oss arkitekturkonsumenter. Att lägga på ljusgrå puts över tegelfasaderna är en perfekt tidsmarkör för just 2011.

afab sa...

Sigurd vad menas? Hittar ingen text av Staffan Bengtsson. Trollar du på ett nytt och kreativt sätt? Länka!

Vanjas text innelhåller ett i sammanhanget roligt citat.

"Bakom den falska arkitektoniska ordningen av stora och små fönster trängdes tidigare tre identiska arkivvåningar.
Idag finns en forskarsal i två våningars höjd "ärligt" inordnad bakom storordningens pompa."

Om Bernt släppt lite på funktionalismens logik hade byggnaden nu varit mer funktionell, den äldre byggnadens fåfänga visade sig strategiskt viktig. Några fönster hade räddat Landsarkivet.

Jag anser mig vara en av Sigurds Lewerentz största fanatiker och har med andra ord inget emot brutalism. Denna byggnad verkar dock trångt och bokstavstroget designad, en arkivbyggnad är likt många gamla lagerlokaler nästan alltid svår att återanvända. Bernts snäva tolkning gör inte saken lättare.

PS. Jag ser nu teglet i bilden ovan, de försöker uppenbarligen bleka ut det så mycket som möjligt och låtsas som den inte finns. FOJAB...

Anders Norén sa...

Vore det inte idé att låta de mest bittra kommentarerna vänta tills något annat än en suddig informationsfilm från Sveriges Radio(!) finns att tillgå? Att döma av det skrala informationsmaterialet verkar talet om att putsa fasaden ljus och ta upp en mängd fönster i den vara spekulationer, ett utslag av ett slags negativt önsketänkande.

Anonym sa...

Sigurd, ingen kan som du karaktärisera det sifostikerat obildade bråddjup som Stabben Knocke presensisterar.
Men afab - utläser jag inte ett missförstånd i din kommentar: Den befintliga byggnaden fråntogs ett av sina bjälklag. Tillbyggnaden har konsekvent bjälklags- och fönsterindelning. Kanske inte?

Jo, bör tilläggas Sigge: Uppslaget var mitt som Hallemar snitzigt tog i plockhandsken. Det är inte första, och antagligen inte heller sista gången du öser beröm över mig här på bloggen bara för att du inte vet vem jag är. Det säger en hel del om din träffsäkerhet i anah, ah, tjooo...

din Staffan

Julio Amorim sa...

Barbarer i Lund ?
..och jag som fick intrycket att detta var en bildad stad....

Anonym sa...

There is a page dedicated to react to the supposed change to be done on the building:
http://www.raddalandsarkivet.se
It is interesting to see that there is no place to respond to what is said about the project.
First of all there is no project decided. There was just a sketch according to one scenario.
If there is a lack of other scenarios it is because of no economic actor willing to invest.
So the main reason is economic, which means actually politic:
What does the citizens want their city to do:
Do they want to be part of a city of culture, and that means that the city must support some kind of activities which does not directly hold a strong economic profitability, or do they want to let the free market rule and as such loose the culture. (and the economy too at the end)
This is the question:
Why do we let archives and collections which are part of our heritage and our future disappear ?
(Zoologiska samlingen will soon disappear although it is one of the best in scandinavia)
Let's take the fight at a constructive level instead of fighting against a project which does only exist by default.

Anders Norén sa...

The archive still exists, it's just moving to larger and more suitable quarters.

A financially viable solution for the old buildings, other than the sale to this particular student organization, is yet to be presented.

Jens sa...

Landsarkivet 2011. En gammal goding!

http://web.me.com/jmcl/BN/LandsarkivetLund.html

Nu på websida med helt nytagna bilder för dig som bor en bit bort

Julius sa...

Lite närsynta och materialfetischistiska bilder, Jens. Förstärker det obsoleta självrefererande draget i den senmoderna arkitekturen.
Mer kontextuell och självständig arkitekturfotografi, tack. Speciellt när objektektet är en så originell och stark skapelse.

Anonym sa...

Jens,

Smidesstolparna på bilden 9 4F
är inte original utan relativt nyligen ditmonterade av Fastighetsverket för att hålla uppe tegelbalken. (Utifall att du inte visste...)

/TL

Jens sa...

Nämligen, helt enig. Stora starka moderna byggen är ofta väldigt känsliga för ganska små förändringar. Mer än äldre arkitektur. Kom ihåg det. Landsarkivets största kvaliteter ligger i de stora obrutna ytorna och det kärva materialvalet. Det är vad bilderna visar

Pär Eliaeson sa...

Ja, för arkitekturfotografin är ju bara en objektiv återgivning av arkitekturen, eller...?

Anonym sa...

Så är det. Och Pärs blogginlägg är en objektiv återgivning av - Pär...
Om Pär har två äpplen och Pål har fyrdubbelt så många, ... Starta istället med att Pär har 3 äpplen. Dubbla fyra gånger och Pål får 48!

Jens sa...

Inte det minsta. Varför fråga så?

Landsarkivet är en spännande byggnad. En tydlig tidsmarkör. Det hade varit väldigt intressant att genomfotografera hela huset med omgivningar. Bilder som kunde visa både kvalitéer och brister. Allt för sällan visas arkitekturbilder man själv får tänka vidare på.

Det är ju rätt intressant att se lite längre på bilden smideskryckan. Kan man ta för givet att fotografen tycker den är vacker eller dekorativ? Bilden kanske bara finns för att du själv kan tänka till om tidens gång. Om du har lust.

Tråkigt nog visas just arkitektur ofta i den slags välputsade one-liners som mest visar vad byggherren fick för sina pengar. Angeläget? Knappast. Objektivt? Never!

Nu kom vi bort från ämnet men det är lite väl billigt att se "arkitekturfotografi" som en stor klump. För snart ett år sedan hade vi en utställng (ASecond Opinion, Jakob Galtt/Jens Lindhe) med arkitekturfotografi i Dansk Arkitekturcenter DAC med ett seminarium om vart arkitekturfotografiet är på väg. Det blev fullt hus med en förbluffande animerad debatt. Arkitekturbilder kan vara väldigt olika. Det är alltid hög tid till experiment!

DJ sa...

Jens, tack för dina bilder. Om det är något jag skulle vilja anmärka på så är det att dom är svartvita. Jag vill gärna se materialiteten och koloriten men det abstaheras bort med svartvitt tycker jag.

Jens sa...

Tack. Svartvitt visar ofta ljus och rum bättre men tryck på 4F helt i toppen på websidan så kommer färgbilder :)

Jens sa...

Färgbildernas adress om du inte har den:
http://web.me.com/jmcl/BN/4F.html

Tryck på "Afspil Lysbilledshow" och på playknappen för att se på bilderna på helskärm

Byt tillbaka till svartvitt överst på sidan