fredag, januari 14, 2011

Högpresterande parker, vertikal stadsplan och Moses-opera

1. New York vill gå i täten för kvalitet på framtidens parker och har satt samman ett dokument för vad de kallar "high performance parks", vilket låter lite väl nyttobetonat, här finns en pdf för läsning.

2. Ett par år gammalt projekt, men ännu outfört och inspirerande (hej Slussen!). Influerade av 40.000 år gamla grottor längs klippväggar har den amerikanska arkitektbyrån LEFT tillsammans med Studio hp i Oslo föreslagit en plan för att bygga ihop en gammal och en ny del av staden Holmestrand i Norge. Ett vertikalt landskap, eller som de själva säger "en byggnad kamouflerad som en stadsplan".

3. I Stockholm har diskussionen om ett nytt operahus tagit fart, och i New York har i helgen en opera om den länge avskydde stadsbyggaren Robert Moses premiär. Vad kan vi vänta oss för premiäropera på en ny svensk opera, ja blir den förlagd till Slussen kommer den nog handla om Hjalmar Mehr, som ville ha en stadsteater där.

4 kommentarer:

Mats Löf sa...

Att bygga en opera på slussen kan väl inte vara ett seriöst förslag? Jag är inte så insatt i slussenproblematiken. Dom enda gångerna jag besökt slussen var på 80-talet när jag var stammis på Kolingsborg. En gigantisk byggnad i form av en opera känns väldigt malplacerad på denna plats som kan vara så mycket annat än var den är i dag och alla andra framtidsidéer som har presenterats genom åren.

Vet hut sa...

Slussen är en plats(=ett publikt rum) och inte en obebyggd tomt. Är det något stadens malande och misslyckade utredningsserier lärt oss så är det väl detta?*
Vet hut alla som vill manifestera er med byggnader där!!! - Särskilt ni som inte har värdiga arkitekturbyggnader i era meritförteckningar (vilket ännu så länge är = samtliga som yttrat sig i slussenfrågan)!!!


*) Passa förresten på och lägg ner DN också. Sist DN rev av en okunnig och oiniterad arkitekturkampanj handlade det om "badringen" och främtsta konsekvensen av det blev att Waterfront slank igenom ("under radarn" för att citera en wingårdhsmedarbetare som tydligen på sitt håll behärskar terminologin för hur man bedriver planprocesser i Stockholm. Att White vet hur en slipsten ska dras behöver vi ju inte längre tvivla på varje morgon när vi skådar "kallduschen" framför Waterfront på väg till våra arbetsplatser...)

Johansson sa...

Mer Norge (hallå Järvalyftet?)
http://www.futurebuilt.no/?nid=216058

Dan Hallemar sa...

Johansson. intressant, har inte studerat alla förslag, men tillslaget ändå.