torsdag, januari 03, 2008

Arkitektur på ledarplats

Dagstidningen Göteborgs-Posten använder årets första ledarutrymme till att plädera för – en stadsarkitekt. Sådan saknas nämligen sedan ett antal år, och nu börjar effekterna märkas: ”Ett steg på vägen mot ett mer genomtänkt Göteborg vore om 2008 kunde bli året då vi återigen fick en stadsarkitekt. Helst då en person med gediget kunnande, mycket visioner och tillräckligt med integritet och styrka för att kunna avstyra projekt som främst handlar om politisk prestige och inte om att långsiktigt bygga en levande och varierad stad för göteborgarna”, står det i den osignerade ledaren som efterlyser överblick, framförhållning och helhetsseende som tar hänsyn till såväl hus som infrastruktur. Och som anser stadsarkitektfrågan – som angår alla - vara långt mycket viktigare än fjuttiga, ego-privata nyårslöften om mer träning och mindre stress
Vilken passning till Göteborgs politikerkår i år, då Sveriges arkitekturpolitik fyller tio!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ledaren kritiserar indirekt (norra) älvstranden-modellen. Där har det kommunala bolaget träffat uppgörelser med byggföretag för exploatering. Stadsbyggnadsdirektören kommer från det kommunala bolaget. Norra älvstranden har fått kritik för segregering i sovstad respektive kontorsstadsdel, vilket går dåligt ihop med visionen om blandstaden "Den goda staden".

Anonym sa...

Att lägga ansvaret för stadens centrala utveckling i ett bolag minskar transparensen. Den dialog som förts kring södra älvstranden kan ses som ett demokratiskt alibi, medan uppgörelser lätt träffas bakom stängda dörrar. Fördelen är en större effektivitet.

Anonym sa...

Förresten, borde inte DN plädera för att Stockholm får en stadsarkitekt?