måndag, januari 14, 2008

Störst av de stora: Top-100

I januari i år är det två år sedan Baunetz började kvantifiera framgångarna hos internationella arkitekter. En topplista, med viss tysk slagsida. Nedan är Top-10 för november till december 2007 - resten av listan finns >>> här. Listan bygger på ett poängsystem som bl.a. baserar sig på projektets omfattning och var det publiceras. Och bästa svenska kontor - Wingårdhs på 480:e plats på den internationella listan.

1 [1] 357 Office for Metropolitan Architecture
2 [2] 346 Zaha Hadid
3 [5] 298 Steven Holl Architects
4 [4] 271 Jean Nouvel
5 [3] 261 Herzog und de Meuron
6 [6] 201 SANAA
7 [7] 196 Foster and Partners
8 [10] 174 UN Studio
9 [12] 167 Toyo Ito
10 [9] 160 Alvaro Siza

19 kommentarer:

Peter sa...

Tack! Visst är det en smula bizarrt att göra en lista över kulturella prestationer - men inget kan vara sundare än ett globalt perspektiv på svensk arkitektur.
Sverige har länge haft dåligt rykte i omvärlden, se t ex intervjun med Peter Cook (Arkitektur), som har svårt att se den "omätbara kvalitén" som svenkar gillar att referera till.
Låt oss lära av t ex Danmark och kräv en policy för arkitektur. Bygg vidare på arkitekturmuseet och gör en utställningshall för aktuella projekt. Inrätta ett arkitekturbibliotek värt namnet. Ta fatt i infrastrukturministerns idé om de märkliga lovprocesserna och reformera hela bygglagen så att den gynnar arkitektur, mer än portalparagrafen. Ge utbildningen en klar inriktning på gestaltning.
Och se till att få byggt ett bra hus! -Varför inte ett till Sveriges Arkitekter (SA) - så vi äntligen kan lämna 1700-talet!

Anonym sa...

Claesson Koivisto Rune på 191:a plats, White på 216:e...

Claes Sörstedt sa...

Sant. Wingårdhs ligger på 190:e plats på Regionen > Ausland. Alla svenska 20 kontor finns här: http://www.baunetz.de/ranking/?area=search&q=schweden

Anonym sa...

Peter, jag tror att det är bättre att du flyttar till ett annat land. Då kan du få ditt lystmäte på meningslös "avant garde" och vi kan utveckla svensk arkitekturs särart i fred. Snacka lite med dina kompisar Calatrava och Cook, dom får gärna hålla sig borta dom också. Vi behöver inte deras nattståndna pseudodesign.

Peter sa...

Visst, behåll huvudet i sanden och lyssna vidare på Hultins vaggvisa om den svenska särarten, verkligehetsflykten funkar säkert ett par år till! Själv tycker jag det är synd att vi ska tillbaka till Lewerentz för att omvärlden ska reagera.
Klart att Calatrava och Cook är disskutabla. Skulle hällre höra a-lagets syn på sverige. Men var kan jag läsa eller höra om deras åsikter?

Anonym sa...

Ja, Olof Hultin är verkligen min chefsideolog. Sov gott...

Peter sa...

Undrar just var Hanada finns på listan? Och var den geniala svenska "särarten" höll hus när det var Asplundstävling? Eller var det så att juryn inte såg den omätbara kvalitén?
HC Andersen tog i när han skrev "Kejsarens nya kläder". Han skulle bara veta.

danyal sa...

Det att hålla en diskussion och debatt är i mångt om mycket oftast både givande och intressant.

Det som här är anmärkningsvärt är avsaknaden utav reell diskussion inom svensk arkitektur och hur den mentaliteten gör sig tydlig även här.

Denna diskussion som efter två inläggg förvandlas till pajkastning, exemplifierar tydligt den fenomenologiska uppfattning av svensk arkitektur av svenska arkitekter.

Hur kan man (läs "anonym") ens bli provocerad av det som är sagt?

Grundläggande är jag naturligvis helt enig den problematik som ställs upp även om jag tycker att en toplista som den igångsättande motorn till en väsentlig diskussion, känns platt och ointressant.

Det jag däremot skulle finna väldigt intressant är att konkret och närvarande få veta vad "anonym" faktiskt tycker.
Kanske vore det på plats med en förklaring till varför han/hon finner "avant garde" meningslöst. Kanske vore det även på plats att då också göra detta genom att referera till någon som faktiskt är just "avant garde" och inte Calatrava och Cook.


Det enda konkreta jag finner i "anonyms" inlägg är påståendet om att svensk arkitektur skulle vara en särart.
Detta är en bra början, även om jag tycker att vägen dit är lång.

De flesta kompetenta arkitekter, än så länge, ser en viss skillnad mellan begreppen "särart" och "avart".

Rådet om att flytta utomlands känns här både torftigt och dumt då detta ju sker per automatik i takt med uppgivenhet.
Men jag är optimistisk så jag hoppas inte på det senare utan håller hellre låg profil i väntan på den ökande skara av utlandsutbildade arkitekter som sakta men säkert kan iniltrera den svenska drygheten.
Jag kan ha fel angående min framtidstro men det vore i så fall ett större problem för sverige än för mej.

Tack o lov.

Pär Eliaeson sa...

Du får inte ha för stora förhoppningar på detta forum, Danyal. Det är inte riktigt de skarpaste intellekten i arkitektursverige som hänger här.
"Arguing on the internet..."

Peter sa...

Men var finns den livliga svenska arkitekturdebatten enligt dig Per?

Anonym sa...

Hej Pär
Nej då, jag har egentligen inte ens spekulerat över nivån på forumet. Jag känner mest av den generella tonen i landet. På något vis så kan alla intellektuella nivåer ändå vara väldigt avslöjande... men visst, jag förstår.

Danyal sa...

ja och ovanstående skall då inte stå undertecknad "anonym"

danyal

Peter sa...

"Anonym" tycker att jag ska flytta och verkar se omvärlden som ett hot. Eliaeson misskrediterar hela forumet, men kan inte nämna ett bättre.
Men inga förklaringar till varför svensk arkitektur får jumbonoteringar (om inte bloggen i sig själv är förklaring nog!) eller förslag på vad vi kan göra åt det.

Johan sa...

Det här var nog den dummaste samlingen inlägg jag läst i år.

Anonym sa...

... skriver en arkitekt vars gestaltning utgår från hans egna "personliga smak". Grattis!

Johan sa...

Om vi tar bort anonyma inlägg på det här "forumet" så slipper vi läskiga personangrepp från forumstalkers och andra psyksjuka.

Föreställ er sedan en arkitekt som inte reflekterar sina personliga egenskaper som t ex smak i sitt arbete.

Peter sa...

Nu förstår jag : SA är kort för 'Storm Avdelningen'. Ber om ursäkt och drar mig ur ; jag trodde hela tiden det handlade om arkitektur.

Danyal sa...

Äntligen

Så fick vi svar, svart på vitt.
Anonym tycker att arkitektur inte skall utgå från personlig smak.

Faktiskt riktigt nöjd med att läsa det så konkret. Ännu ett klassiskt svenskt misstag. Man tror att man kan verka objektivt. Ack så fel resultaten alltid blir då.

Det finns tom människor i detta land som försvarar stockholms skönhet med påståendet om att det beror på arkitekturen.

Johan, jag måste säga att den sk forumstalkern ändå utgör det viktigaste här: Det är avsljöjande... ja förutom han/hennes objektiva namn "anonym"

Äh! Nå! Nym! sa...

Ursäkta min stilla undran: Hur fungerar det här poängsystemet egentligen? Alla projekt i världen?