torsdag, januari 03, 2008

Arkitekturskatt öppnas för allmänheten

RIBA:s bibliotek öppnar för allmänheten. Därmed tillgängliggörs en av Europas rikaste arkitekturkällor för forskare och andra, som hädanefter slipper den krångliga omväg som stavas tillståndsgivande byråkrati.
Samlingarna fördelas mellan RIBA:s huvudkontor på 66 Portland Place (böcker, tidskrifter, foto) och Victoria & Albert Museum (modeller, ritningar), båda i London.
Den gamla läsesalen vid Portland Place, ritad av Grey och Miriam Wornum, har för övrigt nyligen restaurerats och i stort återställts till utseendet som den hade 1834. Då grundades RIBA, Royal Institute of British Architects, och i samma veva även biblioteket.

5 kommentarer:

Martin sa...

Vilken tillståndgivande byråkrati? Menar du att avgiften på £10 försvinner? Mer info tack!

Peter sa...

Kul att höra att mer kunskap erbjuds allmänhet och arkitekter! När ska nu sverige få ett arkitekturbibliotek värt namnet? - Det vore ett välkommet sätt att stötta svensk kultur!

expat sa...

Håller med martin om att det här var en märklig nyhet. RIBA har väl alltid varit öppet för allmänheten?

Lena From sa...

Okey, det är väl en tolkningsfråga.
Blir RIBAs samlingar mer tillgängliga för allmänheten om avgiften på tio pund försvinner, eller ej?
De svenska museernas besökssiffror ökade dramatiskt när entréavgifterna slopades - och sjönk igen när de återinfördes.
Det är ingen orimlig tanke att brittiska boklånare och svenska museibesökare beter sig likartat. Det är enklare att ta del av kulturarvet när tanken på om man har råd eller inte, inte lägger sig emellan.
RIBA ser det hur som helst som en jätteförändring, eftersom förändringen förutsatt ett majoritetsbeslut i styrelsen, där frågan diskuterats länge.
Lena From

expat sa...

Ok. Tack för tydliggörandet!