torsdag, januari 31, 2008

Nya Arkitektur - nr.1 2008Nya numret 1/08!

Inget stadsliv utan shopping? Vi ställer frågan i en granskning av de shopping-tempel som dominerar dagens stadsbild. "Där man trivs, där shoppar man", är numer en välkänd sanning och topparkitekterna har kommit att få en viktig roll i sammanhanget. En annan slags inredningskonst lyfter forskaren Johan Örn fram. Han menar att det spektakulära är på tillbakagång, och ser en svensk guldålder kring 1960–70 som en alltmer relevant förebild.
I numret fortsätter vi diskussionen om tävlingen om Stockholms stadsbibliotek. Elva välrenommerade arkitekturkännare från in- och utland ger sin syn på utfallet. Så presenterar vi ett spännande Naturum vid Höga kusten (White), en inspirerande biblioteksinteriör i Gislaved (Thorsten Hild och Nils Gulin), en reklambyrå i Stockholm (Elding Oscarson) och ett omdebatterat bostadsprojekt i Trosa (Meter Arkitektur).
Bland det övriga innehållet: en provocerande debattartikel av professor Thomas Hellquist, som undrar varför arkitekterna håller fast vid en estetik som han kallar ”formal autism”. Till detta mycket annat, inte minst på nyhetssidorna Först & Främst!