onsdag, november 03, 2010

World Architecture festival 3: kategorivinnarna


Så har första dagens kategorivinnare presenterats på WAF. Ingen av de svenska. Men Elding Oscarsson stod upp bra med sitt Townhouse, så bra att juryn bestämde sig för att ge dem et hedersomnämnande i hus-kategorin. Vinnare blev mycket riktigt förmiddagens snackis "A house for a moon dazzler", se nedan, inte minst, som en jurymedlem sa för sin övertygande historia samlad i en fin form.

Tham Videgård fick som väntat stå tillbaka i den väldigt starka kulturkategorin, att Zaha Hadis skulle vinna med sitt MAXXI var närmast givet. I kategorin housing, flerfamiljshus, hade jag satt en euro på det fina Timberyard Social Housing, av O'Donell + Tuomey, men juryn valde Pinnacle @Duxton (bilden) av ARC Studio Architecture + Urbanism.

Kvällens dubbla vinnare blev WOHA, som vi uppmärksammade vid förra årets festival. De vann i både kategorin Learning och Holiday.

Här, för mer information om vinnarna.

4 kommentarer:

Grodzinsky sa...

Suck, så löjligt. Stora (dumma) arkitekturvärlden går ännu en gång i spinn över sökt småskaligt nonsens i skamlös exotism och missriktad välvilja. Nästan så att man önskar tillbaka starchitecterna...

afab sa...

Grodan: Du är lite hård men fenomenet är otroligt fashinerande. Det är som om all kommunikation i samhället endast sker med färdiga konceptuella paket.

Lite som avancerade forumanvändare (på 4chan etc.) som sitter på ett berg av bilder och använder dessa nästan som ett språk.

Just nu håller vi upp bilder på inte-starchitectur för varandra. Letar vidare och plockar upp en ny variant med samma mening. Repeterar och ler förstående mot varandra.

Det är en otrolig sammansvärjning av media, samhälle och läsare. ;-)

Det är ju egentligen inget större fel på det mysiga bambu-hi-tech projektet. Men just nu känns det provocerande harmlöst.

Grodzinsky sa...

Provocerande harmlöst, sa Bull.
Visst är det något oerhört PK över allt detta? En mer städad variant av Yimby- och SD-populismen, kanske...? Vi lever i en populistisk tid, det är den gemensamma nämnaren för alltmer.

Gretxky sa...

..en korkad tid. Varför sitter en massa jurypersoner och röstar om byggnader de inte besökt och inte har en aning om?