måndag, november 01, 2010

Den här veckan: World Architecture FestivalPå onsdag öppnar World Architecture Festival i Barcelona, en av samtidens mest ambitiösa inventeringar av den samtida världsarkitekturen. Även om röster i år som alla andra år kommer att höjas för att det kostar att anmäla projekt. Vi på Arkitektur kommer att vara på plats, som jury och rapportör. Många svenska kontor har anmält och fått projekt in på den shortlist som deltar i tävlingen. Men också ett projekt i Sverige av det svensk-holländska-kontoret Onix med titeln "The nature of a star" (bild ovan) ett planerat bostadsområde i Laröd i Skåne. Projektet är en blandning av 55+-boende, vanliga flerfamiljshus och dagis. Det tävlar i kategorin "framtida projekt boende".

Det svenska kontor som tävlar i den hårdaste klassen torde vara Tham & Videgård Arkitekter i Klassen "kultur", med Moderna Museet Malmö. Där återfinns högoktaniga projekt som Stirlingsprisnominerade Ashmoleanmuseet i Oxford (Rick Mather Architects) och det segrande projektet i samma Stirlingpris Zaha Hadids MAXXI. Dessutom fina Woods of Net (bild ovan) av Tezuka Architects (kända för bland annat den uppmärksammade Fuji Kindergarten)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Dan, kan du inte informera lite om hur nomineringen går till i WAF?

Det är väl inte riktigt så att det sitter tanter och farbröder nere i Barcelona och spanar i bloggar och tidskrifter? Har det inte snarare varit så att Bitte Nygren häromsistens fick ett formulär att fylla i och på sin lott alltså att berätta lite om vem som är världsberömd här hemma i svedala, inte?

(vad nya damen på Arkmuseet heter har jag glömt - Lars O Ericsson sågade nuvarande museet jäms med fotsulorna i helgens SvD)

afab sa...

"högoktaniga projekt som Stirlingsprisnominerade Ashmoleanmuseet"

Rick Mathers Ashmoleanmuseum är inte högoktanigt Stirlingnominering till trots.

Dan Hallemar sa...

afab: Ok. Tyckte det såg fint ut, från bilderna, men du har kanske varit där. Berätta?

Dan Hallemar sa...

Man nominerar sig själv till WAF. Det kostar, tror jag 8000 SEK, vilket man har kritiserat tävlingen för, eftersom det utesluter ganska många från vissa världsdelar. Sedan är det en jury i England som väljer ut de tävlande ur de nominerade.

afab sa...

Dan: Jag var där för några veckor sen. Det är professionellt genomfört förutom vissa klumpiga installationer i den gamla byggnaden.

Problemet är främst brist på sympati eller ens förhållningsätt till den äldre byggnaden. Utställningarna gör nog att många förlåter nybygget.

En mycket vänligt tolkning kan vara att de tänkt sig en John Soane liknande uppluckring av byggnaden när man rör sig djupare inåt.
Tyvärr känns det mer som ett dyrt shoppingcenter lagt sig bakom museet och sedan luddigt infekterat huvudkroppen.

Bilderna på rickmather.com visar ett nytt fristående museum. Inte den utbyggnad utan egen entre vi faktiskt talar om.

Dan Hallemar sa...

afab: ok, tack för rapporten. Men visst är det tillbyggnaden man ser på deras hemsida?

http://www.rickmather.com/article/news/building_design_ashmolean_museum_redevelopment#/project/ashmolean_museum

afab sa...

Dan: Jag menade att bilderna inte beskriver hur byggnaden fungerar i förhållande till den äldre delen. Man får intrycket av ett nytt fristående museum när detta inte är fallet.

I foto 3 kan man se pelarna i den äldre delen med entren i bakgrunden. Trots att detta foto visar den del där övergången förmodligen ägnats mest tid tycker jag man kan se bristerna i Rick Mathers angreppssätt.

Tyvärr är sajten flashbaserad och det går inte att länka till enskilda bilder.

Dan Hallemar sa...

Intressant, jag ska träffa arkitekterna här i Barcelona, och fråga de om det bland annat. Tack!

Gretxky sa...

Tack Dan. 8000SEK - det låter som att Andy W's vision är verklighet. I stort sett jedenman kan ställa sig i rampljuset à överkomlig peng. Det kallar jag modernism!!

Men själva effekten uteblir ju när enbart nymoderna kontor investerar i kändisskapet. Avsaknaden av dig och mig (och en del andra) gör ju att det ser ut som på gamle Corbans tid - att det finns de som "vet bättre". Men det gör det ju inte. Fyrkantigt och signalkolorerat kan ju vem som helst klämma till med...

Dan Hallemar sa...

Det finns fortfarande en liten tröskel eftersom en jury väljer ur de som nominerat sig själva. Man kan nog se det på olika sett, många som jag mött här som har investerat i nomineringen är uppriktigt intresserade av att berätta om vad de gör, och höra andra kommentera det. Men viss kan man sakna en idé om någon sorts wild card för att få in fler och mer oilka projekt i en tillställning som den här.