torsdag, november 04, 2010

World Architecture festival 4: fler vinnare och höjda ögonbryn




Dagens vinnare i World Architecture festival har presenterats. Mina egna favoriter Turenscape tog hem landskapskategorin med sin Shanghai Houtan Park (presenterad i Arkitektur 6/2010). Det största jublet i festivalsalongen hördes när vinnaren i kategorin framtida projekt masterplanning presenterades. Segraren Suisman Urban Designs The Arc i Palestina, har gjort en fantastisk vision av ett framtida infrasturuktur för en palestinsk stat, en infrastruktur av transport, vatten, energi, digital infrastuktur. Den här arkformade infrastrukturen förbinder Västbanken med Gaza. En kort fim om projektet finns här.

Dagens mest höjda ögonbryn kom nog från den heltigenom latinamerikanska juryn i kategorin Civic and Community när Erik Møller Arkitekter presenterade sitt humanistiska fängelsprojekt i Halden (understa bilden bilden). Som den Argentinske jurymedlemmen sa till mig: "Det såg ju ut som lyxbostäder". Nu vann de inte kategorin. Det gjorde istället City of Justice i Barcelona av David Chipperfield Architects. Ett projekt som möjligen får en att undra varför inte General Archietcture vann med sitt Skellefteå Kraft-projekt igår. I Civic och Community- kategorin tävlade Kjellgren Kaminsky med sin dansrestaurang i Falsterbo. Liksom det fina projektet Surry Hills library i Sydney av Francis-Jone-Morehen-Thorp..

På skvallerkontot kan noteras att eftersom Benedette Tagliabue fick lämna morgondagens superjury (eftersom er utsände gav henne första priset för sin Spanska paviljon i Shanghai, i skarp konkurrens med Bjarke Ingels Danska i kategorin Display) så kliver nu landskapsarkitektikonen Kathryn Gustafson in. Men detta blev först möjligt sedan hon lyckats hitta en ny hundvakt till sin hund, för tillfället i Paris. De lever ett hårt liv superarkitekterna.

Några andra vinnare:

The Helix bridge (bilden i mitten) av Cox Rayner.

DDB Office i Istanbul, av Erginouglu & Calislar.

Andra Svenskar som var uppe i ringen idag, men utan segrar: Wingårdhs med sitt projekt The snow trap, Sweco med sitt jätteprojekt Caofeidian International Eco City. Även White presenterade sitt projekt Southend Pier, men i den kategorin valde juryn att inte dela ut något pris alls.

6 kommentarer:

Gretxky sa...

Dan, du får ursäkta, men jag förstår inte vad du menar? Vilken är kopplingen mellan Skellefte kraft och Chipperfield? Har du varit på plats eller blippar du mellan olika hemsidor? (på plats i Barcelona respektive Skellefteå alltså - att du frotterar dig bland högdjuren på WAF är ju tydligt ;-).

Dan Hallemar sa...

Stilmässigt menar jag. När man närmar sig City of Justice i Barcelona finns där den där repetetiva känslan, precis som i Skellefteåhuset. Men det är så klart helt olika skalor.

Dan Hallemar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dan Hallemar sa...

Och ja jag har varit på plats i Barcelona men inte i Skellefteå, så där får jag lita på den presentation vi gjorde i Arkitektur 8/2009

Dan Hallemar sa...

Och jo jag erkänner att det var en ytlig jämförelse.

Gretxky sa...

Oj, något förskrev sig visst ovan. Kanske ett känsligt ämne det här. Men jag tycker att det handlar om vikten av de skrivna kommentarerna kring reportagen. Bilderna säger egentligen inget alls. Kommentarerna gör det däremot - i fallet Skellefte kraft Gert vill jag minnas, vilket ju borde ha funkat.