fredag, november 26, 2010

Tre tidskriftstipsThe architectural Review. December 2010.
Decembernumret av Architectural Review presenterar vinnarna i tävlingen "Emerging architecture", deras svar på Arkitekturs debutpris. Men AR tar som alltid in projekt från hela världen, vilket gör det till en fascinerande resa genom en alternativ värld faktiskt. Ett av kriterierna som juryn använde för att välja projekt var "arkitektonisk autenticitet (i motsats till jakten på nyheter)", något som man konstaterade var "svårare att hitta i dessa cut-paste-tider". Här kan man bläddra mellan ett enkelt trätak som lagts som en samlingsplats i en japansk by till betonghus i Shanghai som restaurerats med den trasiga betongen intakt. Påfallande många av projekten är enkla i sitt uttryck och hantverksmässiga i sitt tilltal.

Arkitektur N nr 07/10
Missade du också Oslos Arkitekturtriennal? Då får du en sammanfattande katalog med senaste numret av Arkitektur N. Den centrala frågan på triennalen var:" Vad har arkitekturpolitiken för möjligheter?". Här kan man läsa om protestarkitektur och ta ställning till påståendet att man "för att uppnå kvalitet i arkitekturen är det nödvändigt med en närmare relation mellan pengarna som investeras och objektet de investeras i".

OASE #81. Constructing criticism.
Med uppkastet att arkitekturkritiken är död, i en tid som behöver den, kan ett nummer förstås bara bli intressant. Redaktionen konstaterar att arkitekturkritiken är död eftersom "vi accepterat att arkitektur är bildproduktion snarare än en del i ett större socialt och politiskt projekt". Det kan låta dysterkvistigt, men icke desto mindre viktigt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns många varianter på det här temat att något är "dött". Typ "gud är död(men Jesus lever)".
"Konungen är död(men länge leve konungen)" är en annan.
"Arkitekturkritiken är död" är en helt ny för mig. Vanligt folk(typ yimby) vet inte vad arkitekturkritik är. Hur ska de då förstå vad som menas med att den är död?
Arkitekturkritiken lever i ett dialektiskt förhållande till arkitekturen. När arkitekturkritiken dör dör arkitekturen. Så enkelt är det. Att ta livet av arkitekturen är föga marknadsmässigt. Det lär inte ske helt enkelt...
(Så var det med den saken)

Pär Eliaeson sa...

Apropå tidskrifter:

http://www.forumaid.com/
http://www.tidskriftenrum.se/redaktionsbloggen/2010/11/nu-ar-den-har-nya-rum/

Anonym sa...

Uh, vad menas? Forum och Form blir samma? När två tidskrifter som man inte läser går samman - blir det då en nyhet?
Rum - Får vi se gamla Rum som tidigare + nya Rum. Eller får vi enbart nya Rum som ser ut som något slags krämarblaska/halvporrnostalgiskt kändisblaha,blaha.?
Någon som vet?