onsdag, november 10, 2010

Djurgårdsstaden – folkhemskt 2.0


Gårdagens mest häpnadsväckande uttalande kom från ett moderat borgarråd i Stockholm i sin beskrivning av medborgarna i den framtida stadsdelen Djurgårdsstaden. Dagens Nyheter rapporterade om den nya stadsdelen att instruktionerna till medborgarna ska innefatta ”vilken mat man äter och hur man köper miljömärkta varor”, samt att de ska undervisas i att ”motionera, ingå i en bilpool, umgås med grannarna”. Varje ny utopi kräver uppfostran. De ska sättas i Boskola där man, enligt ett av stadens dokument ska ha ”ett introduktionsprogram för miljöanpassat boende/hållbar livsstil i samband med inflyttning.”

Och det moderata borgarrådet Joakim Larsson slog fast att få kommer bryta mot föreskrifterna som man sätter upp för stadsdelens livsstil i det häpnadsväckande uttalandet: ”Någon hypotetisk individ skulle kunna strunta i det här, men människor fungerar inte så.”

Det gröna folkhemmet har fått sin folkhemskhet.

5 kommentarer:

Grodzinsky sa...

Snygg bredsida, Hallemar! (Även om André Johansson hann först.)
Visst är det roligt när historielösa politikerspolingar gör bort sig. Den politiska makten är dock mer bildningsbar idag. Det är bara att hamra på med klokheten och presentera vederhäftiga alternativ, det är vårt ansvar.

Anders Kling sa...

Makalöst. En liknande uppfostransplan har man aldrig sett maken till. Alla ska erbjudas en personlig resplan till och från arbetet. Nationalstadsparkens natur används för hälsoinriktade aktiviteter. Bilar, båtar och kanoter finns att hyra och kanske även tält och ryggsäckar för fjällvandrare. Sedan är det nog ingen som höjer ögonbrynen för de årliga charterresorna till Thailand.

/anders kling

Zoé sa...

Oj... Norra Djurgårdsstadens fantastiska miljöambitioner har hamnat i farliga händer.
Det låter som om vi om några år får vår första gated community i Stockholm för miljöextremister med fet plånbok.
Vet inte riktigt hur detta kan hänga ihop... Feta plånböcker brukar ha ett par stadsjeepar i garaget.
I vilket fall som helst hoppas jag att arkitekterna som jobbar med projektet har planerat att inkapsla området under en glasklocka. Så att de goa Djurgårdsstadsborna inte behöver andas samma luft som resten av de orena och slarviga Stockholmarna. Det vore väl synd.

Anonym sa...

Zoé du är lysande. Det här att olika samhällsklasser andas olika luft är inte bara arkitekturhistoria, det är ett nytt skede i historien. Tänk vilka perspektiv som öppnar sig: Den nyrekryterade Elektorluxchefen som tjänar 10,6 mkr i grundlön andas dessutom renare luft än kreti och pleti. Ludvig XIV kan ta sig i häcken. Han var i själva verket hela tiden nere och krälade i dyn bland alla oss andra. Nu talar vi inte enbart klasskillnad. Det här är bokstavligen skilda världar! Utsökt, fulländat!

Mattias S. sa...

Människor är faktiskt rätt usla på att sköta sig själva och i ett samhälle där uppfostran saknas helt och hållet kan det vara på sin plats med lite allmän information om hur man lever för att maximera sin egen och andras hälsa samt bidra till ett mer hållbart samhälle.

Och som poängterats kommer ju rika människor med förkärlek för stadsjeepar att flytta dit och då vore det väl vettigt om de fick höra att det går att åka kollektivt istället, eller?

För dom som skiter i miljön och inte vill lyssna till ganska vettiga råd (trots allt) finns det ju gott om andra stadsdelar att flytta till...