onsdag, oktober 28, 2009

Mer stjärnströssel över svenska gubbar


Det är en vecka där stjärnarkitekter möter gammal god svensk dito i Sverige. Det är BIG, Causo St John och Ando med Asplund och Lewerentz på Skogskyrkogården och BIG igen med Thorsten Roos Kronprinsen i Malmö. Nu visas första bilderna på Herzog och de Meurons förslag för Ferdinand Bobergs gasklockor i Stockholm.

Den ansvarig byggaren Oscar Properties meddelar: "Förslaget innebär att den stora gasklockan från 1932 omvandlas till ett 170 meter högt, cylinderformat bostadshus med plats för cirka 500 lägenheter. Inspirationen är bland annat hämtad från de historiska stål- och tegelklockorna i området. I och kring byggnaderna skapas en kulturpark och en rad offentliga ytor, både inne och ute. Ett bageri, deli, bokhandel samt en förskola är exempel på faciliteter som kan komma att finnas inom området."

Det där att det ska finnas en deli måste ju lugna många.

15 kommentarer:

Pär Eliaeson sa...

Fint när du är sådär stillsamt sarkastisk, Dan...

Vad kan man säga om HdM:s nedslag i Hjorthagen? Orkar inte. YIMBY kommer att gilla det, i alla fall.

Anonym sa...

Äntligen ett hus som kommer kasta sin skugga över Norra Djurgårdsstaden!

Anonym sa...

Ganska typiskt att Stockholm när man väl börjar bygga på höjden väljer skyskrapans fulast katergori: Den med cirkulär plan (vi har ju redan det lika fula "Svea Torn" på Gärdet). Förevändningen att en gasklocka utgör förebild är ju glasklar - precis som det faktiskt en gång låg två kringbygda malmgårdar just där Kungstornen står i dag, med en bro emellan! Det är därför Kungstornen är så snygga. Visste inte alla det?

Anonym sa...

Men visst är det en häftig kåk! Höj blicken och se framåt!
Carl

Anonym sa...

..påminner om ett förslag i stadsbibliotekstävlingen signerat en viss Carl...
Men det är mer än vad jag kände till - att det legat en gasklocka i Observatorielunden!

Erik sa...

Kan faktiskt hålla med Eliasson och andra om just detta projekt. Ser ur som en förvuxen förortsskrapa eller någon dussinbyggnad i en kinesisk mångmiljonstad. Och för alla som inte kommer att bo i kåken är väl just det intryck man får av den det man ser på avstånd, precis som perspektivet i den animerade bilden.

Anonym sa...

Se vidare http://www.axess.se/blog/post/2009/10/29/Lagg-ner-hoghuskartan!.aspx

Anonym sa...

Nämen! Pär är bitter och okonstruktiv, kan man tänka sig...

Anonym sa...

Debatten handlar oftast om höjd på hus, Stockholms image och våra gamla hjältar. När skall det handla om de som lever i staden?

Pär är en frisk fläkt. Eller åtminstone som kaustiksoda i den gamla igenväxta handfatet.

Anonym sa...

Ja, varför inte mer kaustiksoda i stadsplaneringen. På sextiotalet använde man ju ddt i hemmen mot flugor. Det är helt rätt - Fuck grön planering och hållbart byggande. Get 'em up helt enkelt!

Zoé sa...

Vad händer med utländska arkitektstjärnor när de får uppdrag i Stockholm?
Herzog & De Meurons är mästare på att formge projekt med eget uttryck. Man brukar känna igen sättet, inte formen och blir oftast glatt överraskad.
Men där vid gasklockan, skulle det ha kunnat vara rätt många kontor bakom förslaget, både från Sverige och utlandet.
Suck! Synd att man bjuder in ett kändiskontor och att man bara får ett snyggt spektakulärt mainstreamprojekt.
Har H&dM blivit mainstream eller bara för mycket att rita? Eventuellt för lite betalt?
Eller är det de svenska ramarna som är för trånga och kväver deras kreativet med :
"here in Sweden we use to...." or "it is very important in Stockholm to...."
Mysteriet fortsätter...

Anonym sa...

Risken är att Anders Wilhelmsons vision av ett Stockholm pepprat med runda glastorn blir verklighet. Den kanske ätit sig in i huvudet på planarkitekterna som något slags tropisk parasit på villovägar. Inte för att Wilhelmson är talanglös, men även begåvade arkitekter kan ena dan prestera genilösningar för att nästa göra riktigt, riktigt korkade statements (till vilka kan räknas "glastornsmässling").

Anonym sa...

Anders Wilhelmson är inte talanglös, men löjligt självupptagen, och narcissister ska inte ägna sig åt stadsbyggnad.

Anonym sa...

Vi lever i en narcissistisk tid - vi är alla narcissister. Tråkigt nog. Det blir så lite stadsbyggnad. Värst är framgångsrika och inflytelserika N (se nedan i bloggen Tors tinnar).

Anonym sa...

Skärpning gubbar!
Jag har tittat lite på det här arkitektförslaget och ser inte ett spår av det tänk kring prefab, energihushållning och partnering som så många i branschen är överens om. Hur mycket samförstånd har det inte funnits på hur många konferenser kring detta? Nu landar ansvaret tungt även hos arkitekterna att implementera dessa visioner. Jag ser som sagt inte ett spår av detta i gasklocksförslaget ovan! Annars upptas mycket av ert branschorgan åt rapporter om kompetensutveckling och professionalisering. Det får vara slut med 68-flum! Rensa ut detta och intressera er mer för vad som krävs av verkligt kunnande för att förverkliga era ritbordsfantasier.

EP