tisdag, oktober 27, 2009

BIG ritar Kvinnoidrottscenter i Malmö


Sydsvenskan meddelar att BIG, Bjarke Ingels Group, vunnit tävlingen om den nya internationella kvinnoidrottscentret i Malmö, dubbat Kronprinsessan. Alla vi som stirrat på förslagen för krematoriet vid Skogskyrkogården känner igen formspråket. BIG vill, enligt Sydsvenskan, "betona det kvinnliga och skapa en otvungen atmosfär".

11 kommentarer:

Pär Eliaeson sa...

Vi får väl hoppas på den demokratiska processens inneboende kvaliteter och urskiljningsförmåga. Ett bygglov måste väl även ett sånt här projekt ha?

g sa...

är det kronprinsessans tiara?

Erik sa...

Det kvinnliga verkar i sådana fall vara ganska spetsigt att döma av formspråket. Jag får mest associationer till sådana där, typ, pappersblommmor man brukade vika på dagis där man ritade figurer innanför varje "blad" och sedan höll dem med på fyra fingrar och räknade ett visst antal gånger.

Erik sa...

"Vi får väl hoppas på den demokratiska processens inneboende kvaliteter och urskiljningsförmåga. Ett bygglov måste väl även ett sånt här projekt ha?"

Eliasson behöver inte vara orolig, med svensk tradition kommer säkert det mesta i förslaget att kompromissas bort eller överklagas så länge att det inte finns förutsättningar att förverkliga det. En "anpassning" till omgivningen i vanlig ordning. Men det är klart, Malmö gillar ju att befästa sig som en "internationell" stad när det gäller arkitektur, så man vet ju aldrig. Vet faktiskt inte heller om jag tycker förslaget verkar så vågat anno 2009.

Pär Eliaeson sa...

För mig är det väldigt mycket anno 1965-1974.

Är det någonstans BIG skall få fäste i Sverige är det väl i Skåne. Precis som andra danska expressiva och förenklade ideologier har nått framgång där...

Anonym sa...

Tänker megalomant hotellkomplex på franska rivieran, tidigt 70-tal.

Anonym sa...

Det kan aldrig bli för mycket BIG!

henric ericsson testbedstudio sa...

När man bygger världens första idrotts/forskningscenter med fokus på kvinnoidrott, varför väljer alla förslagsställare att förklä dem till bostadsområden?
Det måste ju inte vara en motsättning mellan tydlig identitet och urbana kvaliteter.
Ett tips:
Vid LTH gjordes för lite sen ett ex-jobb på detta projektet av Anna Carlsson. Det är flera klasser bättre än de inlämnade förslagen.

Anonym sa...

Jag ser en massa knän som sticker upp åt flera, eller snarare alla, håll. Men jag begriper inte på vilket vis det hela ändå ska föreställa en kvinna eller en kronprinsessa. Kan någon förklara?

Dan Hallemar sa...

Här lite mer om Anna Carlssons examensarbete
http://www.student.lth.se/arkitekt/galleri_a/presenterade_examensarbeten/2009/anna_carlsson/

Anonym sa...

KTH är förbi det här för länge sen! Det var en superb utställning i våras med utpier, och då var organiskt-metaforiska projekt inte ovanliga, typ blommetaforer och dyl. Det finns en del folk som gått på lth men sen börjat på skolan i Stockholm och det enhälliga omdömet, som det låter från mina källor, är att skolan är helt överlägsen i fråga om framtidsscenarier.
Lille skutt