tisdag, september 29, 2009

Ingmar Bergmans arkitekt


Ingmar Bergmans papperskorgar går för fantasisummor på Bukowskis. Hans hus liger ute till försäljning. Arkitekten bakom Ingmar Bergmans hus är Kjell Abramson. I tidskriften Arkitekturs arkiv hittar vi i numer 11 1970 en arkitektbeskrivning av ombyggnaden av Dramaten i Stockholm signerad Kjell Abramson.

Ombyggnaden gällde till exempel en ny personalmatsal. Abramson skriver: "Utredningen för den andra ombyggnadsetappen påbörjades 1963 med Ingmar Bergman som teaterchef. Den gjordes i samarbete med arkitekt Nils Tesch". Bergmans hus på Fårö stod klart 1967. Bergman hämtade sålunda inte bara sin hushållerska från Dramaten utan också sin arkitekt.

Och det bästa av allt, Kjell Abramsons ombyggnad av Dramaten kommenteras i Arkitektur 1970 av Erland Josephson: "I sin art och innanför skalets möjligheter är den i dag på väg att bli en funktionsduglig teater /../ Behovet av den stora folkteatern, med dess spektakulära rikedom. dess demokratiska gemenskap, bara växer". Klicka på bilden ovan för hela kommentaren och bilder från personalmatsal och smink.

I nummer Arkitektur 2/1968 skriver Kjell Abramson tillsammans med Brita Abramson om scenkonsthus: "I konkurrens med massmedia har teatern tvingats att renodla sin egenart". Kjell Abramson dyker sedan upp i tidskriften med ett par daghemsprojekt under 1980-talet.

Underbar försäljningsfilm för Bergmans hus.

Inga kommentarer: