tisdag, september 15, 2009

HEART konstmuseum av Steven Holl invigt


Den 9 september invigdes det nya konstmuseet HEART, Herning Museum of Contemporary Art på Midtjylland, i en ny byggnad av Steven Holl. Museihefen beskriver byggnaden som ett tält i betong.

Bild: Roland Halbe/HEART. Fler bilder här.

14 kommentarer:

Erik sa...

Starchitect scoreboard:

Denmark 47
Sweden 0

Anonym sa...

Less is more.

Anonym sa...

Hahaha!

Jag kan inte sluta skratta!
Sjukt kul Anonym!

Även om Erik givetvis har rätt och en stor poäng!

Anonym sa...

:-} Tack för det.
Poängen är att det är bättre att avstå starchitecterna. Det finns andra kvaliteter i arkitekturen som är att föredra.

Anonym sa...

eliaeson-radarn blinkar igen

Anonym sa...

Precis. Om inte redaktörerna här på Tidskriften vore så paranoida kunde jag skriva under eget namn också... :-]

Anonym sa...

Och här ännu ett projekt i Danmark, denna gång av Gehry Partners:
http://www.arcspace.com/architects/gehry/dcs3/dcs3.html

Anonym sa...

Synd på den här spirituella diskussionen att Hallemar är så rapp med att skotta upp drivor av departementsdravel att vinjettera bloggen med så snart någon visar en tendens till formuleringskapacitet. Men det liknar ju mest allt annat offentligt; närmast inget ska sägas, men lite i skymundan under högen av departementsluntor så är det till och med lovligt med ett fniss då och då!

anonym (en annan) sa...

ja eller sa kan du ju lagga tiden pa att halla i livet din egen avsomnade blogg istallet for att twittra omkring har i motvind :]

Anonym sa...

Ja, visst känns det som om dom är lite rädda för folkets röst här på Tidskriftens egen webb... :-]

Motvind är livsluft, skulle man kunna säga. Skall försöka prioritera bloggen, men tid är pengar och trycksaker kostar.

Dan Hallemar sa...

Varför den inriktning som regeringen vill ha på sin arkitektur- och stadsbyggnadspolitik är dravel förstår jag inte. Såg det mest som en tjänst att sammanfatta en smula. Folkbildning, kanske.

Tack för Gehrytpiset!

Anonym sa...

Det är rätt Dan, stå på dig! 11st inlägg om ännu en trivial bravad av en starchitect är inte precis något att yvas över för bloggentusiasterna(och enbart 1st inlägg om den mycket angelägnare frågan Slussen).
Scoreboard: 11-1 till Dan!

Pär Eliaeson sa...

Man får dom kommentarer man förtjänar... :-]

Men, helt rätt. Hallemar är egentligen för bra för publiken här. Ju intressantare inlägg och uppslag som han producerar, desto färre kommentarer. Sånt är livet.

Erik sa...

Kan någon på ett trovärdigt sätt förklara för mig, som icke-arkitekt, varför den arkitektur som skapas i Danmark skulle vara "trivial"? Inte nog med utländska kändis-arkitekterna - danskarna har ju egna kontor med en verkshöjd långt över det merparten av svenska kontor åstadkommer. Det är ju ett faktum; Schmidt-Hammer-Lassen, 3xNielsen, Tegnestuen Vandkunsten, Henning Larsen, Bjarke Ingels, Sören Robert Lund etc, etc, etc. Och varför har så många svenskar valt att studera detta ämne i just Danmark? Om man ska ha en trovärdig diskussion om arkitekturens kvaliteter ska man förstås inte bara fokusera på dessa "starchitecter", men lika fel är det väl att envetet hävda att sakernas tillstånd är idealiska i Sverige. En duktig kår kan väl bli bättre, man måste väl ha någon sorts vilja till utveckling, något att sikta mot - ett manifest, ett ideal, vad som helst för att motverka slätstrukenhetens monotoni.
Om inte allmänhet och politiker fattar det fina i den inhemska kråksången har väl yrkesgruppen ett uppenbart pedagogiskt och estetiskt problem. Visst, ämnet har medialiserats på ett sätt som kan bli liktydigt med trivialisering, men samtidigt kanske det har demokratiserats på ett positivt sätt - det går inte att gömma sig bakom skrivborden eller cad-programmen. Och det som sker i Ulan Bator eller Bombay är bara en knapptryckning borta för en intresserad allmänhet.