torsdag, oktober 14, 2010

Stadsbyggnadsborgarrådet Alvendal avgår


Stockholmsmoderaten och stadsbyggnadsborgarrådet Kristna Alvendal gillar inte Trygg Hansa huset (bilden) som Stadsmuseet blåmärkt. Om det har vi skrivit om förut. Nu avgår Kristina "promenadstaden" Alvendal samma dag som en av Trygg Hansa-husets gamla arkitekter Stefan Salamon skriver en debattartikel om de kommande förändringarna av huset.

Alvendal, som kom från näringslivet som exploateringschef för Liedl (ett faktum lätt att göra sig lustig över) hade påbörjat ett arbete med en arkitekturpolicy. Hon bjöd upp oss från Arkitektur och arkitektoniska kändisar som Gert Wingårdh på samtal, tror jag för ett uppriktigt intresse för hur man undviker hus från vår tid som till skillnad från Trygg Hansa-huset är tveksamma på riktigt. I juryarbetet med årets Stockholmsbyggnad tycktes hon förvisso ha mer gemensamt med Magnus Uggla (också jurymedlem) än med den församlade arkitekturexpertisen (till vilka jag hörde), och utbrast omgående om förortens bostadshus att "det där ser ju inte mycket ut". Nej kanske inte, men motfrågan blir: måste det SE mycket ut?

Uppdaterat: Regina Kevius (M) blir nytt stadsbyggnadsborgarråd. Enligt sin egen hemsida är hon "en 29-årig civilingenjör (lantmäteri, KTH) som till vardags arbetar som planeringschef i Danderyds kommun." Där kan man också läsa om hennes tanker om Stockholms framtid.

14 kommentarer:

Grodzinsky sa...

En kvalificerad gissning är att du inte opponerade dig mot Alvendals förortsbashing när ni satt där runt bordet, eller hur Hallemar?

Stadsmuseets agerande i Trygg Hansa-fallet är det enda glädjeämne som en bildad och klok stockholmare har dessa dagar. Och Elisabet Andersson, som snyggt uppmärksammar fallet i dagens SvD.

Vi får väl hoppas att den nya moderatsnärtan inte gör mer skada än den förra. Alvendal hade börjat sansa sig och lyssna något mer på sakkunskapen. Kevius har åtminstone egen erfarenhet som politisk tjänsteman.

Lisa sa...

Kevius ger gratis tips om hur du får igenom ditt bygglov: http://www.reginakevius.se/sidor/bygglov.html

Gretzky sa...

Ja, det började ju bli riktgt mysigt med Alvendal på konferenser och branschgatherings - säga vad man vill, men hon lyste ju i alla fall upp tillställningarna (fri eller ofrivilligt...). Det är svårt att se hur en 29-åring kan bli något mer än ett ansikte utåt på finansborgarrådets och andras uppfattningar (ingenjör eller ej), och det var väl även Alvendals roll. Varför inte tillsätta en mer självständig kraft frågar man sig - eller det är ju det man inte frågar sig. Återstår att se hur mycket skada Ankersjö kan åstadkomma som gatuborgarråd. Vem vet - kanske duger den positionen för att skapa ytterligare ett helsike för oss "bildade och kloka stockholmare" för att citera den förståndige herrn eller damen ovan.

Angående Trygg-Hansahuset. Visst, det är ett av de bättre exemplen från tiden. Men länge såg det faktiskt rätt så grovt och missanpassat ut. Bättre blev det när Ahrboms Tingsrättsbyggnad tvärs över gatan kom till - den stod så att säga retroaktivt för anpassningen. Faktiskt en inte helt ovanlig gång i stadsbyggandet...trots att den inte i sig "ser" så märkvärdig ut, för att tangera ledande profil enligt ovan som härmed avtackas varmt!

Anonym sa...

Ps, vem har egentligen ritat Trygg-Hansahuset? Tengboms, ja det vet vi ju, men vem där? Johan Johansson kanske har några bra tips? Lewerentz?
ds

Dan Hallemar sa...

@grodzinsky: vet inte om du var ironisk där, men jo jag opponerade mig en hel del mot det där. Husen gjorde ett betydligt bättre jobb än flera av de som så att säga klätt upp sig för lets dance.

Lisa sa...

Promenadstaden 2.0: "Jag vill kunna hitta en parkeringsplats" - ställ bilen, använd benen!

Vad ska vi då med Förbifarten till?

DJ sa...

"måste det SE mycket ut?"

Naturligtvis. Det är ju en skönhetstävling. Speciellt kandidaterna från förorten har de flesta röstande bara möjlighet att bedömma utifrån fotografier.

Grodzinsky sa...

Hedersamt att du konkret står upp för nyansering och klokskap mot de enkla sanningarna, Hallemar.

Du sätter snyggt fingret på något där. Alvendal et al (även Ankersjö och hans mobb) ser på arkitektur och stadsbyggnad som underhållning, som måste ge snabba och ytliga svar som alla snabbt kan ta till sig och SMS-rösta på. Det är helt klart en del av det populistiska paradigmet som så tydligt utkristalliserat sig på bred front (i samhället) denna höst.

Lösning: vi måste vässa våra argument och formulera de mer komplexa och djupgående sanningarnas envetna tråkighet. Stadsmuseet bär fanan högt i kampen!

Dan Hallemar sa...

Sant DJ. Det kanske ÄR en skönhetstävling, men det BORDE inte vara det. det var väl ett av problemen. Vi vill ha bättre arkitektur, få medborgarna engagerade, vi gör en skönhetstävling.

Anonym sa...

Själv tycker jag att det finns en tråkig tendens inom arkitekturskrået. Först beklagar man sig över att människor inte engagerar sig.
När de sedan väl gör det så beklagar man sig över att de tycker "fel".
Hoppsan - svensson gillade visst inte avskalade fasader, modernism och slätstrukenhet, vilken kioskvältare! Ryggmärksreaktionen tenderar alltför ofta att bli "pöbeln förstår ju inget". Men om befolkningen i staden inte gillar arkitekturen så är det inte befolkningen det är fel på.

Det är hög tid för arkitekturen att ta några steg ur sin skyddade verkstad och börja lyssna på brukarna och kunderna istället för att syssla med navelskådning och inbördes beundran. Framförallt måste arkitekter börja våga stå på sig mot byggbolagen som fortsätter att fläska ut billigt och intetsägande nymodernism-skräp.

Grodzinsky sa...

Om inte befolkningen förstår vad som är kvalificerad arkitektur är det befolkningen det är fel på. Lyckligtvis finns det människor med djupare kunskap som kan göra mer kvalificerade bedömningar. Att detta uppfattas som provocerande är tragiskt. Vi lever i en oerhört populistisk och intellektuellt infantil tid, men med tålamod och uthållighet kan det förändras.

Anonym sa...

@Anonym 2010-10-15 20:43

Med all respekt för din uppfattning att vanligt folk bör lyssnas till - Är det inte just relativt vanligt folk som nu tiotalet år efter att Hammarbysjöstad producerats stämplar ut dess tröttsamma formel ute i landet? Är det inte just denna kategori vanligt folk som har svårt att lyfta sig till insikten att välgjorda byggnader från olika epoker, moderniska, strukturalistiska eller som Trygg Hansa nybrutala med tiden kommer att ha sitt konsthistoriska värde även om de (vi) inte förstår detta fullt ut ännu?

Anonym sa...

@Anonym 2010-10-15 20:43

Det är inte möjligen så att just överdrivet konensustänkande i byggsammanhang skapat den folkliga trivselarkitektur som med sitt banala innehåll likt en våt filt brett ut sig över Sverige i årtionden? Sluta med självkastraktion och våga erkänna att arkitektens uppgift är att veta bättre inom sitt skrå, inte minst i gestaltningsfrågor. Brukarinflytande i all ära, men gör du dina rotfyllningar själv?

Anonym sa...

@Anonym 2010-10-20 08:31

Har du inte missförstått mitt inlägg? Jag förespråkar inget brukarinflytande i det här sammanhanget. Det bör rimligtvis vara de mest kvalificerade arkitekterna som rätt förstår att värdera TryggHansahuset - och att låta det vara i stället för att förvänska. Samma gäller att förstå att Hammarbysjöstämpeln är förbrukad. Kreti och pleti i arkitektkåren ritar väl just nu nya sjöstäder, men inte de mer reflekterande yrkespersonerna. Skulle jag tro.
Nej, jag går alltid till en arkitektkollega och får mina tänder lagade. Hur gör du?