På begäran: Trygg Hansahuset ur arkivet
I nummer 2 1978 presenterades Trygg Hansa-huset i Stockholm. Eftersom det pågår en liten strid om det ska bevaras eller ej bjuder vi på en tidsresa. Välkomna in i 1978, året då Thomas Sjöberg gjorde 1-0 på Brasilien i fotbolls VM (slutresultat 1-1) och Thorbjörn Fälldins borgerliga regering brakade ihop av kärnkraftsdebatten.
Klicka på bilderna för att läsa.
16 kommentarer:
Snyggt, Hallemar.
fritt citat ur texten: "om sexhörningen är lämplig i Hamburg behöver den inte nödvändigtvis vara det på kungsholmen" och sen en hel del om landmärke etc.
Hur kommer dagens redaktion för Arkitektur att skriva sin recension av det som ersätter paviljongsbyggnaden? Främmande för stadsbilden och stockholms särart?
Ett stalltips: paviljongbyggnaden kommer inte att ersättas. Det här projektet är för bra och för unikt för att slarvas bort av en fastighetsägare som givetvis trånar efter oerhörda värden som finns inom räckhåll för den som inte drar sig för att sabba kultur- och stadsbyggnadsvärden. Men varför skulle dessa värden tillfalla just fastighetsägaren?
Vad som skrevs om det här projektet och andra för trettio år sedan eller mer är inte längre relevant. Vi måste med vår tids måttstock värdera hur pass unikt ett specifikt projekt är och vad det betyder för stadsbilden i vår egen tid.
Trygg-Hansahuset tar redan för sig både brutalt och frikostigt av stadsbild och stadsrum - exploateringsmässigt. Det övergrepet har redan skett. Det görs inte ogjort, utan tvärt om, ifall den ringa återstoden av tomten som i dag är ett generöst rum mot gatan exploateras med enbart förtjänsten som mål - på bekostnad av de konstnärliga värden som ändå erbjöds staden på sjuttiotalet som ett slags kompensation.
Den som förfogar över Trygg-Hansa har inte rätt till mer utan snarare mindre av stadens gemensamma värden. Status quo vore en ytterst rimlig kompromiss.
Trygg-Hansa kan jämföras med Riksdagen på Helgeandsholmen - tidstypisk habil arkitektur. I retrospektiv synnerligen värdefull byggnadshistoriskt. Varför kan inte vår egen tid skilja på offer och förövare. Varför erbjuds i vår tid exploatörerna ständigt mer - ju tunnare deras argument är? Till den som har varder givet? Och mer därtill?
Hedervärt av redaktionen att uppmärksamma Trygg Hansa-historien, men är det inte lite väl sent? Det var väl minst ett år sedan förslaget att riva paviljonegen och bygga nytt presenterades.
Grundtips: Både paviljongbyggnaden och Tema arkitekter ryker all världens väg, och deras senaste alternativ är omöjligt att stödja. Tema har bränt av det eventuella förtroendekapital de hade från början. En nybyggnad kommer därför att ritas av något gediget och pålitligt kontor med känsla för tidsandan - det finns visst ett sådant som drivs av en go gubbe från Göteborg, fast vissa hävdar att han egentligen är bördig från Skövde.
..gediget och pålitligt ifrån Skövde. Låter inte så väsensskilt från "stabilt" ifrån Katrineholm. Helt tydligt pratar vi "världsklass". Är inte den tid förbi när landets omnipotenta makthavare dristade sig att själva kliva in på scenen när det inte bar sig bättre?
Intressant att artikeln inte nämner gatumiljön med ett ord - nästan hela texten handlar om de anställdas arbetsmiljö.
@Norén
Ja, så var det då. Men att totalförvanska en byggnad enbart för att ideologierna skiftar är vad som i allmän terminologi brukar rubriceras som "overkill".
Anonym nummer sjuttielva:
Strängt taget är all ombyggnad, invändig såväl som utvändig, en förvanskning och inte bara ideologier utan också ekonomiska förutsättningar och samhällets behov ändras.
Jag har för övrigt ingen åsikt om byggförslaget i fråga, om det nu var någon som trodde det.
Anders Norén nr 120 (det finns 120st Anders Norén på Eniro så din anonymitet är knappast satt på spel bara för att du skriver ditt namn):
I princip rätt. Men samhället har knappast något behov av att det byggs vid TryggHansa. Inte TryggHansa heller. Däremot vill alla tjäna pengar - om nu det kan kallas "ändrade ekonomiska förutsättningar".
(När hälften av alla deltagare i en diskussion kallar sig "Anonym" är det inte lätt att veta vem som är vem - se t.ex. artikeln om Alvendals avgång.)
Vi inför en ny regel. Hädanefter kallar man sig inte anonym. I stället kallar man sig Anders Norén!
Jag skulle vilja ha hård och skoningslös moderering mot alla tramsebyxor som sysslar med identitetskapning, t.ex. fåntratten som utger sig för att vara Anders Norén i kommentaren 2010-10-22 20:52.
Hallemar och övriga i redaktionen, om inte ni löser problemet omedelbart kommer ni att tvingas stänga av bloggens kommentarsfunktion.
Sveriges bästa arkitekturkritiker just nu är Jimby Åkesson: http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/politisk-strid-om-trygg-hansa-hus-1.1192372
En kandidat till kritikerpriset?
@Anders Norén2010-10-23 15:14
Ursäkta Anders,
(ska ej planka din signatur mer)
Du har helt rätt, men bloggen umgås man ju med lite närsom - när man tagit sig ett glas eller två och är trött på livet kan vara en sådan sinnesstämning. Ibland är det ingen som skriver. Ibland är det kul att någon annan tappert hittar "nya" former som exempelvis "Jimby Åkesson" enligt ovan - helt klart en kandidat till kritikerpriset! Genialt!
Observera att jag inte skrivit kommentaren från 2010-10-24 13:32.
...nej "":nen är väldigt påtagliga. Men Jimby Åkesson i dn är lika genial för det. Jämntjock svada med ständigt återkommande jimbyfloskler. Bla, bla, bla, folkviljan, bla, bla, maktfullkomliga arkitekter, bla, bla, skyskrapor ska ha minst 50 våningar, bla, bla...
Skarpt arkitekturfoto förresten av Magnus Hallgren.
Skicka en kommentar