fredag, januari 29, 2010

Tävling avgjord vid Lund C – dansk vinnare


Tävlingen om en ny "förvaltningsbyggnad" vid Lunds Central är avgjord. Målet var att får fram "en profilbyggnad vid Lund C och blir en viktig del i strävan att länka över centrum till västra Lund och göra hela stationsområdet till ett levande och attraktivt område." Det vinnande förslaget är danskt och kommer från Christensen & Co Arkitekter. Det vinnande förslaget är menar juryn en "en unik byggnad med kreativa och kompetenta lösningar för platsen" och innebär skriver man också att "nya Brotorget blir med sin formmässigt säkra utformning en multifunktionell plats med stark identitet".

De övriga medverkande i tävlingen var:

Lund & Valentin arkitektur och design AB
3 x N A/S med samarbetspartnerna COWI A/S och COWI A
Tony Fretton Architect
FOJAB Arkitekter AB i samarbete med Henrik Jais-Nielsen & Mats White Arkitektkontor AB och Malmström & Edström Arkitektkontor AB

Alla förslagen här.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Danskarna har ett mer sydländskt, sensuellt, förhållande till miljöfrågor. Här ligger de före oss svenskar, även om jag tycker att vi skåningar är lite "danska"!

Kul med arkitektur som vågar utmana och vara lite fräck! Kom igen nu svenska arkitekter, speciellt de unga, och visa att vi kan leverera spännande och nytänkande arkitektur.

Inger

ung sydlänsk arkitekt sa...

Öööööh?

Bjud in oss till tävlingar då.

Och om sensuellt förhållande till miljöfrågor = en stor glaslåda, så är det knappast att föredra med tanke på att det är den i särklass sämsta lösningen ur miljösynpunkt.

Men om sensuellt = idiotiskt så funkar det alldeles utmärkt.

Anonym sa...

@Inger
"Danskarna har ett mer sydländskt, sensuellt, förhållande till miljöfrågor"

Vad menas egentligen?

Dessutom finns det tyvärr ingen som helst underskott på arkitekter som _försöker_ utmana och vara lite fräcka. De kanske dock inte får bygga så mycket i sverige just nu.

Att _försöka_ utmana och vara lite fräck är ett självmedvetet och oproduktivt förhållningssätt som tyvärr inte är ovanligt.

Anonym sa...

Jag tror att vi är överens och vill samma sak! Vi vill ha mer arkitektur och form, men associerar lite olika kring detta.
Sedan att danska arkitekter ofta är lite fräckare, det vet vi sedan länge.

Jag tror på det nya som spirar i svensk arkitektur. Vi kan tävla med utlandet. Det handlar om att spänna bågen lite till.

Inger

Howard Roark sa...

Skönt med sanningssägare som du, Inger!

Mer och vackrare arkitektur och form till alla! Förstår inte varför så många bygger och ritar så mycket fult... Ser dom inte? Fråga bara mig.

Och visst är det grönare på andra sidan, det vet vi ju alla: Danmark, Tyskland, Dubai, Nordkorea, you name it.

Anonym sa...

Vem vågar använda Howard Roark som signatur?

Lite väl kanske? ;)

Anonym sa...

Man undrar mer och mer vem den här "Inger" är. Ingeborg Hammarskjöld Reitz vore tänkbar om hon inte var avliden. Sedan ganska länge...
Det här var det värsta skitet jag sett på riktigt länge. Är det så här enkelt att rita arkitektur så var det ju helt bortkastat att plåga sig igenom alla år på skolan och praktikplatser med mera. Bara å sätta sig helt enkelt i stället -vid ritbordet direkt. Det är ju helt klart man själv som är idioten. Danskarna och "Inger" har fattat galoppen...