måndag, januari 11, 2010

Tiotalen börjar lika


Så blev det 2010, kungafamiljsåret, kärleksåret, prinsessbröllopsåret. Undantagstillstånd är utfärdat i Stockholmstrakten från maj och framåt, inför prinsessbröllopet den 19e juni. Halva Hagaparken är avspärrat eftersom de nygifta ska flytta in där, en renovering har påbörjats för 40 miljoner. Kostnaderna fördelas enligt följande: Ombyggnad kök, badrum 7,6 miljoner. Underhåll VVS 16,7 miljoiner. Samt säkerhetsarbeten 16,1 miljoner. Arkitekt är slottsarkitekten Jan-Erik Ellfolk, White Arkitekter.

Men här tar vi så klart tag i vår långa historia för att få perspektiv. Vi går exakt 100 år tillbaka, till ett annat decenniums början. I nummer 4 av Arkitektur 1910 (13 april) presenteras stort arkitekten Torben Gruts nya anläggning för H.M Drottningen Soliden på Öland (bilden). Torben Grut bjöds 1903, 22 år gammal, in att göra skisser på slottet, han beskriver i tidskriften vad som hände sedan:

"Undertecknad kallades en vacker somamrdag att utföra uppdraget på basis av min med entusiasm utförda skiss – men med villkor, att det yttre skulle omarbetas från svensk till syditaliensk hållning. Till en början misströstade jag om möjligheten härav. Men prinsessans vilja var oböjlig /.../ sedan utarbetades ritningarna, som af den höga ägarinnan i hvarje detalj granskades och modifierades, så att resultatet i mycket stor utsträckning är Hennes eget verk".

Hur styr och ställer Kronprinsessan på Haga idag?

Klicka på bilderna för att läsa om unge Herr Gruts vedermödor på Soliden.

2 kommentarer:

Jens sa...

Hej Dan.
Det finns ju en bok om Solliden om man nu vill se hur hur det gick! Italiensk stil i prinsessans smak.

Har du varit inne i huset? Magnifik trätrappa i hallen och ganska kul inrett med en fantastisk utblick över Kalmar sund!

http://web.me.com/jmcl/Atur/Grut.html

Dan Hallemar sa...

Nej tyvärr har jag inte varit inne. Inser när jag ser bilderna ur boken att detta må¨ste åtgärdas. Tack för tipset.