tisdag, januari 19, 2010

Europanvinnare utsedda


Vinnarna i arkitekttävlingen för unga arkitekter Europan har presenterats. Fyra svenska platser fanns med i den övergripande uppdraget med rubriken "Inventing urbanity – regeneration, revitilization, colonization: Kisa, Lerum, Mora, Östhammar.

Och vinnarna blev:

Kisa: Poly. Eyvind Bergström (Sverige) & Rickard Riesenfeld (Sverige).

Lerum: Dérive (Drift). Jesús Mateo (Spanien), Marco Pusterla (Italien)

Mora: Looking back, looking forward. Iwan Thomson (Sverige), Kyrre Westengen (Norge), Fergus Bittner Sorlie (Norge) och Tom Gam (Danmark)

Östhammar: Parklife. Johan Arrhov (Sverige) och Henrik Frick (Sverige).

Mer info här.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fina och inspirerande projekt, verkligen. Kul att se en ny generation "kandidater" träda fram. Återstår att se hur de förvaltar sina chanser, och om de till slut verkligen blir bygda.

Ola

Anonym sa...

..Lite snopet för Östhammar. Man hoppas på en äkta Tham & Videgårdh och så infinner sig helt vanliga Johan och Henrik. Ungefär som när man i Helsingborg trodde att hamnrestaurangen Parapeten var inlämnad av Aalto..
Finns det förresten någon bok om Aalto ännu? Boken om Paul Hedqvist blev just färdig 33 år efter hans död...
DN-skrapan, Skatteskrapan, Västerbron, Åsö gymnasium, Katarina real, Ålstensgatan, Brommahangarerna...egentligen mest brödjobb. Inget att skriva böcker om egentligen.

Anonym sa...

...kanske lite svårt att hoppas på en äkta Tham & Videgård eftersom de är för gamla för att ställa upp i Europan (som är just för en ny generation "kandidater"). Dags för nästa generation att ta vid!

Bengt

Dan Hallemar sa...

Men är det inte just brödjobben man vill se böcker om, varför, hur osv. Som det lilla häfte om Jack Hansson som Mats Persson skrivit (finns att beställa här: http://www.dalarnasmuseum.se/smaskrifter.html
ELler för all del den bok vi nu säljer via vår lilla bokförsäljning om "Arkitekterna Albin Stark och Erik Stark" av Ann Lindegren Westerman.
Beställ här
www.arkitektur.se

Anonym sa...

Av Sveriges Arkitekters matrikel att döma bör en något så när förväntansfull och välinformerad jury ha kunnat känna en cirka 50%ig besvikelse vad gäller Tham & Videgårdh. Vill minnas å andra sidan att Anders Wilhelmson fick till det i Europan vid pass fyllda 43. Det är som bekant svårt att inte vara "ung arkitekt" - yrkets numera kanske enda lilla guldkant...

Anonym sa...

Anders Wilhelmson är och förblir ung & lovande!

Anonym sa...

Brödarkitektur - jammen det vet väl alla att Paimio, Säynätsalo, Villa Mairea och Viborg endsat ritades av ekonomisk vinningslystnad. Men tänk vilken omväg - lyfta en hel nation bara för att göra sig en hacka...
Nu gäller som bekant det omvända: Full gas rakt in i mörkret för att göra sig ett namn.