fredag, januari 15, 2010

Efter Björntanden - ny vision för Östersund


Wingårdhs tävlingsvinnande förslag Björntanden för en byggnad på Frösön i Östersund skulle bli ett landmärke, som skulle "sätta Östersund på kartan", i sann 00-tals-anda. I samma tids spa/exotism-anda skulle det vara "ett visdomscenter, en mötesplats som andas god miljö, sunt förnuft". 2008 togs ett beslut i kommunen att inte bygga Björntanden.

Ett möjligt exempel på att det nyligen inledda decenniet kanske inte tillhör världskarte-arkitekturen får man nu när Färgfabriken Norr i veckan öppnade utställningen "Uppdrag: Östberget" som presenterar ett nytt angreppssätt på det centralt belägna berget. Här vill man istället skapa "en plats för alla, utan att behöva göra stora ingrepp i den naturliga miljön" som ska stå för "det unga och dynamiska Östersund".

"Bland förslagen finns en slinga med gångbroar bland träden, som ska göras tillgänglig för såväl unga som gamla och rörelsehindrade, ett café insprängt i berget som samtidigt är tänkt att fungera som ett hopp för skid- och BMX-åkare", skriver Östersundposten.

Men en av initiativtagarna arkitekten Johan Berglund, från Londonbaserade kontoret 42 Architects, säger till tidningen att man med utställningen framför allt vill "skapa en diskussion kring vad man kan göra med Östberget". Färgfabriken Norrs ambitioner är också att "presenteras en idé som vi hoppas kan leda till en fruktsam dialog om hur man kan utveckla och nyttja våra offentliga platser".

Utställningen kan ses i Östersund nu i helgen.

Inga kommentarer: